GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προβληματισμός για την άρση των πλειστηριασμών στην Ξάνθη!

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την απελευθέρωση των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών διοργάνωσαν το απόγευμα του Σα...

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την απελευθέρωση των κατασχέσεων της πρώτης κατοικίας και των πλειστηριασμών διοργάνωσαν το απόγευμα του Σαββάτου φορείς της Ξάνθης στο Εργατικό Κέντρο της πόλης. 

Η όλη εκδήλωση αποσκοπούσε αρχικά στην ενημέρωση των πολιτών για την υπάρχουσα νομοθεσία, αλλά και τις ενδεχόμενες εξελίξεις γύρω απ’ αυτή, ωστόσο δεν έτυχε μεγάλης αποδοχής από τους πολίτες, με την αίθουσα του Εργατικού Κέντρου να μην γεμίζει ούτε κατά το ήμισυ, παρά το ιδιαίτερα επίκαιρο και φλέγον ζήτημα το οποίο τέθηκε για συζήτηση και προβληματισμό. 

Η γνωστή δικηγόρος της Ξάνθης κα. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου ανέπτυξε ενδελεχώς το νομοθετικό πλαίσιο γύρω από τους πλειστηριασμούς αλλά και την προστασία της πρώτης κατοικίας, εξηγώντας πως υπάρχει ο Νόμος Παπαθανασίου του 2009 ο οποίος κατοχυρώνει την προστασία της πρώτης κατοικίας για όλους αρκεί το χρέος να μην ξεπερνά τις 200.000 ευρώ. 

Κάθε χρόνο, όπως ανέφερε η ίδια, τίθεται το ερώτημα του εάν θα παραταθεί η ισχύς του Νόμου ή όχι, κάτι που φέτος μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη. «Εάν δεν παραταθεί χιλιάδες νοικοκυριά θα χάσουν τα σπίτια τους. Είναι μια ασπίδα σωτηρίας» τόνισε χαρακτηριστικά η κα Χατζηφωτιάδου. Παράλληλα, ανέφερε πως από το 2010, βρίσκεται σε ισχύ και ο Νόμος Κατσέλη ο οποίος ωστόσο δεν αφορά τις εμπορικές οφειλές και αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για τους έμπορους οι οποίοι ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων και να χάσουν τις περιουσίες τους. 

«Μέχρι στιγμής δεν είναι ξεκάθαρο το εάν και κατά πόσο ο Νόμος αυτός θα συνεχιστεί» συμπλήρωσε η ίδια, εξηγώντας πως «το 20% των δανειοληπτών αδυνατούν να πληρώσουν τις δόσεις των δανείων τους». 

Καμία προστασία ωστόσο δεν προσφέρεται στους πολίτες για οφειλές τους προς το Δημόσιο, όπου εκεί ανά πάσα στιγμή μπορούν να κινηθούν διαδικασίες κατασχέσεων, με την κα Χατζηφωτιάδου να στέκεται στις νέες εξελίξεις γύρω από τον τρόπο λειτουργίας των Εφοριών και το γεγονός πως μπορούν να προχωρούν σε κατασχέσεις εξπρές και ηλεκτρονικά για οφειλές πάνω από 300 ευρώ. 

Από τη μεριά του ο κ. Φίλιππος Πολατσίδης από την «Αλληλεγγύη για Όλους» στάθηκε στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπιστεί το αρνητικό σενάριο της άρσης των πλειστηριασμών, εξηγώντας πως απαιτούνται συλλογικές δράσεις και ενέργειες. 

Δεν υπάρχουν σχόλια