GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Προβληματισμός για το μέλλον των τραπεζοϋπαλλήλων στην Ξάνθη!

-Η συγκεντροποίηση των Τραπεζών θέτει σε δοκιμασία τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων  -Εκδήλωση με θέμα τα ερ...

-Η συγκεντροποίηση των Τραπεζών θέτει σε δοκιμασία τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων 
-Εκδήλωση με θέμα τα εργασιακά και ασφαλιστικά το απόγευμα της Πέμπτης 

Έντονο προβληματισμό επέφερε στον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων η συγκεντροποίηση των Τραπεζών, που φαίνεται πως αλλάζει άρδην τα μέχρι πρότινος δεδομένα ενώ δεν αποκλείει τη συγχώνευση τραπεζικών υποκαταστημάτων και τις μαζικές απολύσεις εργαζομένων. 

Η ανακατατάξεις αυτές προκάλεσαν έντονη κινητικότητα στους κόλπους των εργαζομένων, ενώ το απόγευμα της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τα εργασιακά και ασφαλιστικά των τραπεζοϋπαλλήλων σε γνωστό ξενοδοχείο της Ξάνθης. Κεντρικό ομιλητής αυτής ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (Ο.Τ.Ο.Ε.) κ. Σταύρος Κούκος, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στο τραπεζικό σύστημα της χώρας, αλλά και τις επιπτώσεις αυτών στους εργαζομένους. 

Όπως είναι γνωστό ήδη εδώ και μερικούς μήνες η Ο.Τ.Ο.Ε. υπέγραψε συλλογική σύμβαση εργασίας για τον κλάδο των τραπεζοϋπαλλήλων, διασφαλίζοντας σε πρώτη φάση της συνέχεια των Συλλογικών Συμβάσεων, ωστόσο η γενικότερη ρευστότητα που κυριαρχεί στη χώρα τα εργασιακά αλλά και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των τραπεζοϋπαλλήλων φαίνεται πως δεν παραμένουν στο απυρόβλητο. 

«Η σημερινή συνάντηση πρώτον αποσκοπεί στην ενημέρωση των εργαζομένων για τις βίαιες, πρωτόγνωρες αναδιαρθρώσεις που συντελέστηκαν τους τελευταίους μήνες στη χώρα μας στο τραπεζικό σύστημα και τις επιπτώσεις αυτών στις εργασιακές σχέσεις, στην απασχόληση των εργαζομένων, στα ασφαλιστικά τους και γενικότερα στα εργασιακά τους δικαιώματα» εξηγεί στον "Ακρίτα" ο κ. Κούκος, πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε., για να προσθέσει πως «παίρνουν πρωτοβουλίες ώστε να διασφαλίσει το ύψιστο δικαίωμα των εργαζομένων να έχουν δουλεία σε αυτό το περιβάλλον όπου 11 από τις 15 ιστορικές τράπεζες, καταργήθηκαν, απορροφήθηκαν και συγχωνεύτηκαν από τις 4 μεγάλες τράπεζες και αυτό δημιουργεί τεράστια προβλήματα για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους». 

Σύμφωνα με τον κ. Κούκο, «οι τράπεζες οφείλουν επιτέλους να παίξουν τον ρόλο που πρέπει για εμάς, να είναι δηλαδή ο κυρίαρχος και να πάρουν πρωτοβουλίες ώστε να στηρίξουν την πραγματική οικονομία, τις ελληνικές επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, τον έλληνα αγρότη, για να μπορέσει να κινηθεί η οικονομία και να μπορέσουμε να φύγουμε από τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και τις τραγικής μείωσης του ΑΕΠ και να οδηγηθούμε σε δρόμους ανάκαμψης ώστε να ξεπεράσουμε την κρίση». 

Η συγκεντροποίηση ωστόσο των τραπεζών, που ήδη έχει γίνει δραματικά εμφανείς και στην Ξάνθη, γεννά έντονο προβληματισμό στους εργαζόμενους, ενώ όπως έγινε γνωστό ήδη οι τράπεζες εξετάσουν ένα σχέδιο κατάργησης υποκαταστημάτων τους ανά τη χώρα.  

«Το μεγάλο ζητούμενο και η αγωνία όλων μας οι απολύσεις» τονίζει ο κ. Κούκος, υπογραμμίζοντας πως «ξαφνικά μέσα σε 6 μήνες περιορίστηκαν οι τράπεζες και βέβαια αυτά γίνονται όχι σε περίοδο ανάπτυξης αλλά σε περιόδους πρωτοφανούς ύφεσης για τη χώρα μας. Η Ο.Τ.Ο.Ε. υπέγραψε κλαδική σύμβαση και υπάρχει ρήτρα σε αυτή να μην γίνουν απολύσεις. Στις συναντήσεις που είχαμε με όλες τις διοικήσεις των τραπεζών ζητήσαμε και πήραμε τη διασφάλιση ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, βεβαίως θα υπάρχουν περιορισμοί των καταστημάτων. Βλέπουμε σε κάθε γωνιά και μια τράπεζα θαρρείς και είναι σουβλατζίδικα. Αυτό δημιουργεί προβλήματα». 

Ήδη είναι σε εξέλιξη ωστόσο ένας μεγάλος αριθμός εθελούσιας εξόδου τραπεζοϋπαλλήλων και εκτιμάται ότι το προσωπικό των τραπεζών θα μειωθεί κατά 10%.   «Έχουν γίνει μελέτες ώστε κάποια καταστήματα να κλείσουν. Έχουμε μια ελπίδα και μια σιγουριά ότι δεν θα φτάσουμε στο πιο απεχθές μέτρο που είναι οι απολύσεις. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση σε περίπτωση που οι τραπεζίτες αθετήσουν τον λόγο τους και προχωρήσουν σε απολύσεις και για αυτό κάνουμε αυτές τις συναντήσεις, για να ενημερώσουμε τους εργαζόμενους και να καταγράψουμε παράλληλα τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους», προσθέτει ο πρόεδρος της Ο.Τ.Ο.Ε. 




Δεν υπάρχουν σχόλια