GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Άκυρο της Αποκεντρωμένης στις “προσλήψεις” της ΔΕΥΑΞ στο Δροσερό

-Κρίθηκε ως μη σύννομη η απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης  -Είχε αποφασιστεί η απασχόληση κατοίκων του Δροσερού στη φύλαξη εγκ...

-Κρίθηκε ως μη σύννομη η απόφαση του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης 
-Είχε αποφασιστεί η απασχόληση κατοίκων του Δροσερού στη φύλαξη εγκαταστάσεων της ΔΕΥΑΞ στον οικισμό
-Είχαν παρατηρηθεί κλοπές από τους ίδιους τους κατοίκους 

Ως μη σύννομη κρίθηκε η 116/2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Α.Υ.Ξ. από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, η οποία προέβλεπε τη απασχόληση κατοίκων του Δροσερού στη φύλαξη των εγκαταστάσεων της δημοτικής επιχείρησης, που βρίσκονται στην περιοχή και οι οποίες πέφτουν συχνά πυκνά θύμα κλοπών και βανδαλισμών από τους ίδιους τους κατοίκους του Δροσερού. 

Η απόφαση ελήφθη από το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΞ στις 30 Ιουλίου και όπως αναφερόταν σε αυτή οι κάτοικοι του Δροσερού προχωρούν σε ενέργειες ενέργειας καταστροφών και βανδαλισμών προς τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ.

«Η κατά καιρούς εγκατάσταση υπαλλήλων της Επιχείρησης ως φύλακες δεν απέφερε κανένα αποτέλεσμα καθ’ όσον καθημερινά δεχόταν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα τόσο οι ίδιοι όσο και οι δαπανηρές από πλευράς κόστους επισκευή εγκαταστάσεις (φίλτρα, μονάδα κροκίδωσης, UN Ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος κ.τ.λ.). Η μετέπειτα φύλαξη από Ομάδα Ασφάλειας (security) είχε τα ίδια προβλήματα με αποτέλεσμα την άρνηση ανάληψης της φύλαξης από οποιαδήποτε παρόμοια εταιρία» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο σκεπτικό της απόφασης, ενώ παράλληλα τονίζεται πως «τα τελευταία χρόνια απασχολήθηκαν άτομα για τη φύλαξη του αντλιοστασίου και των γεωτρήσεων από τον ίδιο χώρο του οικισμού (Αθίγγανοι), με εντυπωσιακά αποτελέσματα και με μηδενισμό των βανδαλισμών, με δίμηνες συμβάσεις.Επειδή η φύλαξη του χώρου πρέπει να είναι ανελλιπής καθ΄ όλη την διάρκεια του χρόνου, και οι δίμηνες συμβάσεις είναι χρονοβόρες από πλευράς γραφειοκρατίας, εισηγείται την ανάθεση ετήσιας φύλαξης των παραπάνω εγκαταστάσεων με την χρήση κατοίκων του οικισμού Δροσερού, με την μορφή Παροχής Υπηρεσιών έναντι του πόσου 15.000,00 €.». 

Το σκεπτικό της απόρριψης! 
Από τον έλεγχο ωστόσο της Αποκεντρωμένης, για την ως άνω απόφαση, προέκυψε ότι αυτή δεν είναι σύννομη και πως πρέπει να ακυρωθεί. 

Από τον έλεγχο προέκυψε πως σύμφωνα με το διατακτικό σκέλος της 116/2013 απόφασης της ΔΕΥΑΞ αποφασίζεται η απασχόληση τριών ατόμωνμη επιτηδευματιών με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης ποσού 5.000 Ευρώ έως τα τέλη του2013 για τον καθένα για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. για τους λόγους που αναφέρονται στο εισηγητικό σκέλος της ανωτέρω απόφασης χωρίς να γίνεται καμία αναφορά των κανόνων δικαίου στους οποίους στηρίζεται η έκδοση της πράξης.

Σύμφωνα μάλιστα με τις διατάξεις της παρ.11 άρθρο 21 του N. 3731/2008 (ΦΕΚ263/23.12.2008 τεύχος Α΄) Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών ορίζεται ότι : Οι ανάγκες των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, για την εν γένει φύλαξη και φρούρηση των κτιρίων, εγκαταστάσεων και χώρων τους, καθώς και για τη συνοδεία χρηματαποστολών, είναι δυνατόν να καλύπτονται, κατόπιν σχετικού μειοδοτικού διαγωνισμού, από επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, που λειτουργούν νομίμως.

Επειδή με το άρθρο 68 του ν. N.3863/10 (ΦΕΚ 115/15.07.2010 τεύχος Α), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 του Ν.4144/13 (ΦΕΚ 88/18.04.2013 τεύχος Α'), ορίζονται τα εξής:

«Η εκάστοτε αναθέτουσα αρχή, δηλαδή το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.), οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.), οι φορείς και οι οργανισμοί του δημόσιου τομέα, όπως αυτός προσδιορίζεται από τις οικείες διατάξεις, η οποία (αρχή) αναθέτει απευθείας ή προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανάθεση παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ή/και φύλαξης, υποχρεούται να ζητά από τις εταιρείες παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ή/και φύλαξης (εργολάβοι) να αναφέρουν στην προσφορά τους, εκτός των άλλων, τα εξής:

α) Τον αριθμό των εργαζομένων που θα απασχοληθούν στο έργο.
β) Τις ημέρες και τις ώρες εργασίας.
γ) Τη συλλογική σύμβαση εργασίας στην οποία τυχόν υπάγονται οι εργαζόμενοι.
δ) Το ύψος του προϋπολογισμένου ποσού που αφορά τις πάσης φύσεως νόμιμες αποδοχές
αυτών των εργαζομένων.
ε) Το ύψος των ασφαλιστικών εισφορών με βάση τα προϋπολογισθέντα ποσά.
στ) Τα τετραγωνικά μέτρα καθαρισμού ανά άτομο, όταν πρόκειται για καθαρισμό χώρων.

Οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών καθαρισμού ή/και φύλαξης (εργολάβοι) υποχρεούνται, με ποινή αποκλεισμού, να εξειδικεύουν σε χωριστό κεφάλαιο της προσφοράς τους τα ως άνω στοιχεία. Στην προσφορά τους πρέπει να υπολογίζουν εύλογο ποσοστό διοικητικού κόστους παροχής των υπηρεσιών τους, των αναλώσιμων, του εργολαβικού τους κέρδους και των νόμιμων υπέρ Δημοσίου και τρίτων κρατήσεων. Επιπροσθέτως, υποχρεούνται να επισυνάπτουν στην προσφορά αντίγραφο της συλλογικής σύμβασης εργασίας στην οποία τυχόν υπάγονται οι εργαζόμενοι.

Σύμφωνα  με το άρθρο 15 του Π.Δ. 186/1992 (ΦΕΚ 84/26.5.1992 τεύχος Α') Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων (Κ.Β.Σ.) όπως τροποποιήθηκε με την υποπαρ. Ε1 του 1ου άρθρου του Ν. 4093/12 (ΦΕΚ 222/12.11.2012 Τεύχος Α’) για να μην έχει υποχρέωση στοιχείων ο δικαιούχος της αμοιβής πρέπει να συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις: α) Να μην είναι επιτηδευματίας από άλλη αιτία. Δηλαδή, να πρόκειται για αμοιβή σε φυσικό πρόσωπο, εκτός του ελεύθερου επαγγελματία β) Να απασχολείται περιστασιακά με τη συγκεκριμένη εργασία και όχι κατά σύστημα. γ) Να λαμβάνει από την απασχόληση αυτή μικρά ποσά. Δηλαδή, να μην υπερβαίνουν ετησίως το εκάστοτε όριο ακαθαρίστων που αναφέρεται στις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 2 (για παροχή υπηρεσιών 5.000 ευρώ και για πώληση αγαθών ή πώληση αγαθών και παροχή υπηρεσιών 10.000 ευρώ). Η ανωτέρω εκ του Νόμου υποχρέωση δεν τηρήθηκε στην υπό κρίση απόφαση με αριθμ., 116/2013 (ΑΔΑ: ΒΛ9ΛΟΡΥ7-ΞΟ4) του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Υ.Α.Ξ. , όπου κατά την οποία αποφασίζεται η απασχόληση τριών ατόμων μη επιτηδευματιών με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης ποσού 5.000 Ευρώ έως τα τέλη του 2013 για το καθένα, για τη φύλαξη των εγκαταστάσεων της , που αναφέρονται στο εισηγητικό μέρος της παρούσας.

Κατά συνέπεια η παρούσα κρίνεται εκτός του πλαισίου νομιμότητας των διατάξεων της παρ.11 του άρθ. 21 του Ν. 3731/2008 Αναδιοργάνωση της δημοτικής αστυνομίας και ρυθμίσεις λοιπών θεμάτων αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών.

Επιπρόσθετα και επικουρικά, η υπό κρίση απόφαση είναι πλημμελής καθότι αποφασίζεται ¨ορθή επανάληψη¨ (ΑΔΑ ΒΛΛ9ΟΡΥ7-22Δ) , με την οποία προστίθεται χωρίο στην οποία αλλάζει το σκοπό και την εργασία αυτής. Η προαναφερόμενη προσθήκη στην απόφαση αποτελεί κατ’ ουσία τροποποίηση αυτής και όχι πρόδηλο σφάλμα της απόφασης, το οποίο διορθώνεται στο ορθό. Η απόφαση εκδοθείσα υπό τον τύπο της ¨ορθής επανάληψης¨, δεν εισήχθη στο αποφασίζον όργανο προς συζήτηση και λήψη απόφασης, γεγονός που καθιστά την πράξη ανυπόστατη - ως προς τα χωρία που προστέθηκαν – ως εκδοθείσα κατά παράβαση της κατά κλάδο αρμοδιότητας, η οποία αποτελεί ειδικότερη έκφανση της καθ’ ύλην αρμοδιότητας, περιγραφόμενη εν προκειμένω στο άρθρο 5 παρ. 1-2 του Ν. 1069/1980 όσον αφορά το διοικητικό συμβούλιο, χρήζει ωστόσο ακύρωσης, για λόγους ασφαλείας δικαίου και εκ του γεγονότος ότι συνιστά κατ΄ουσία τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 116/2013 απόφασης.

Βάσει των άρ. 214, 225, 238 Ν. 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης» & του άρ. 24 ΠΔ 142/2010 «Οργανισμός της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας– Θράκης», ο Γενικός Γραμματέας της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης ασκεί τις αρμοδιότητες του Ελεγκτή νομιμότητας μέχρι την έναρξη λειτουργίας της Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας Ο.Τ.Α, ακυρώνει τις πράξεις των Δημοτικών Συμβουλίων που είναι αντίθετες με το νόμο, με αιτιολογημένη απόφασή του. Η Αποκεντρωμένη με την υπ’ αριθμ. Πρωτ. 9745/21-10-13 απόφασή της ακυρώνει την  116/2013 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Α.Υ.Ξ. με θέμα έγκριση ή μη Απασχόληση ατόμων με αποδείξεις επαγγελματικής δαπάνης ως μη νόμιμη, για τους λόγους που αναφέρονται παραπάνω. 

Κατά της παρούσης απόφασης μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον της Ειδική Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/2006 από οποιανδήποτε έχει έννομο συμφέρον εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας, ενός (1) μηνός από την έκδοση της απόφασης ή την κοινοποίησή της ή αφότου έλαβε γνώση αυτής (άρθρο 151 του ν.3463/2006) που εδρεύει στην Κομοτηνή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια