GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ριζική αλλαγή της Ξάνθης προβλέπει η Κυκλοφοριακή Μελέτη της πόλης

-Παρουσιάστηκε επισήμως το βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Διαβούλευσης  -Πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμοι και ένα κέντρο χωρίς αυτοκίνητα...

-Παρουσιάστηκε επισήμως το βράδυ της Τετάρτης στην Επιτροπή Διαβούλευσης 
-Πεζοδρομήσεις, ποδηλατοδρόμοι και ένα κέντρο χωρίς αυτοκίνητα προβλέπει η μελέτη
-Μια Κυκλοφοριακή Μελέτη… του κόμβου! Γεμάτο κυκλικούς κόμβους η πόλη 
-Σοβαρές αντιδράσεις για το σχέδιο της μελέτης 

Στην παρουσία του έως τώρα σταδίου της Κυκλοφοριακής Μελέτης για την πόλη της Ξάνθης προχώρησαν το βράδυ της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Διαβούλευσης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου οι μελετητές που έχουν αναλάβει την εκπόνησή της. 

Παρά το ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο που παρουσίασαν, τα μέλη της Επιτροπής εξέφρασαν σθεναρές αντιρρήσεις αναφορικά με το εάν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, με τους μεν εκπρόσωπους του εμπορικού κόσμου να στέκονται κυρίως στις επιπτώσεις που θα αποφέρει στην τοπική αγορά η εφαρμογή των σχεδίων που προβλέπει η κυκλοφοριακή μελέτη και τον δε κ. Χρίστο Πούλιο, επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Αλλαγή, να ξεκαθαρίζει πως δεν συμφωνεί με τις προτάσεις των μελετητών. 

Πεζοδρομείται το κέντρο
Από τη μεριά τους οι μελετητές παρουσίασαν την έως τώρα δουλεία τους, η οποία περιλαμβάνει την ανάλυση των στοιχείων της υφιστάμενης κατάστασης και τη συγκρότηση προτάσεων για την κυκλοφοριακή μετάλλαξη της πόλης.

Όπως αναφέρθηκε στο υπάρχον στάδιο της μελέτης περιλαμβάνονται δύο βασικές προτάσεις για το κέντρο της πόλης, η μια περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου από την πλατεία Ελευθερίας μέχρι και την Κεντρική Πλατεία της πόλης και η άλλη περιλαμβάνει την πεζοδρόμηση της 28ης Οκτωβρίου από το ύψος της Τσιμισκή έως την πλατεία και την ταυτόχρονη πεζοδρόμηση της Μ. Καραολή από το ύψος της Τσιμισκή έως την πλατεία. Παράλληλα, σε αυτό το σενάριο περιλαμβάνεται και η πεζοδρόμηση τμημάτων της οδού 12 Αποστόλων. 

Στο υπάρχον σχέδιο της κυκλοφοριακής μελέτης περιλαμβάνεται η δημιουργία ποδηλατοδρόμων σε συνολικά έντεκα οδούς της Ξάνθης, η διαπλάτυνση πεζοδρομίων σε συγκεκριμένους δρόμους, οι αναπλάσεις δρόμων και οι διαμορφώσεις οδών ήπιας κυκλοφορίας. Παράλληλα περιλαμβάνονται μια σειρά από αλλαγές στο σύνολο των κομβικών σημείων, με τη δημιουργία κυρίως κυκλικών κόμβων, αλλά και η αναδιάρθρωση των λεωφορειακών γραμμών και της πιάτσας των ταξί.

Πιο συγκεκριμένα προβλέπεται η απομάκρυνση των μεγάλων λεωφορείων μέσα από την πόλη και η δημιουργία γραμμών mini bus στο κέντρο. 

Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά για την εκπόνηση της μελέτης ελήφθησαν υπόψη το υπάρχουν ΓΠΣ της πόλης, ένα υπάρχον ψηφιακό υπόβαθρο παλαιότερης κυκλοφοριακής μελέτης καθώς και ένα ερευνητικό έργο του ΔΠΘ. 

Στην Επιτροπή Διαβούλευσης έδωσαν το παρών 19 μέλη, τα οποία ενημερώθηκαν από τους μελετητές για την έως τώρα εργασία τους, ωστόσο επικράτησε μια μικρή σύγχυση αναφορικά με το ποια θα είναι η παρέμβαση των μελών της Επιτροπής στο όλο έργο της κυκλοφοριακής μελέτης και στο εάν θα αρκεστούν στο να λαμβάνουν διευκρινίσεις επί της μελέτης ή εάν μπορούν να καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις. 

2.000 ατυχήματα σε μια πενταετία 
Κατά την παρουσίαση της μελέτης αναφέρθηκε πως τα τελευταία πέντε χρόνια σημειώθηκαν 2.000 τροχαία ατυχήματα μέσα στην πόλη της Ξάνθης, περίπου 34 τον μήνα, με βάση τα στοιχεία της Τροχαίας με τα περισσότερα να αφορούν συγκρούσεις οχημάτων που σημειώθηκαν σε σχέση με τη στάθμευση τους ή αφορούν παραβάσεις προτεραιότητας. 

Οι μελετητές ισχυρίστηκαν πως από την ανάλυση των δεδομένων και κατά τις ώρες αιχμής προκύπτει ένα έλλειμμα της τάξεως των 90 θέσεων στάθμευσης, το οποίο μπορεί στα επόμενα στάδια της μελέτης να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα επισημάνθηκε πως η κόμβος των οδών Λευκίππου και Δημοκρίτου παρουσιάζει το μεγαλύτερο φόρτο κατά τη διάρκεια της ημέρας, από κάθε άλλο σημείο της πόλης. 

«Άλλα μας έλεγε ο Δήμαρχος και άλλα βλέπουμε»
Σοβαρές ενστάσεις επί της κυκλοφοριακής μελέτης, έτσι όπως αυτή παρουσιάστηκε στην Επιτροπή, εξέφρασε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο κ. Χρίστος Πούλιος καθώς όπως ανέφερε οι μελετητές εκλαμβάνουν ως υφιστάμενο το έργο της ενοποίησης των πλατειών χωρίς να εντοπίζουν προβλήματα σε αυτό ή να προτείνουν αλλαγές. Χαρακτηριστικά μάλιστα ο ίδιος σημείωσε πως άλλα έλεγε ο Δήμαρχος Ξάνθης για την κυκλοφοριακή μελέτη και τις πιθανές παρεμβάσεις στο έργο της Κεντρικής Πλατείας και άλλα περιλαμβάνονται στη μελέτη. 

«Δεν περιλαμβάνεται για παράδειγμα μια ήπια παρέμβαση μπροστά από τον ΟΤΕ με κίνηση προς την Ηρώων. Εσάς σας αρέσει αυτό το χάλι που επικρατεί μπροστά από τα δικαστήρια;» σημείωσε ο ίδιος, για να προσθέσει πως «εγώ δεν συμφωνώ με κανένα από τα δύο σενάρια που μας παρουσιάσετε εδώ σήμερα. Υπάρχουν βάσιμες αντιρρήσεις». 

Παίρνοντας τον λόγο κ. Δήμαρχος Ξάνθης και απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Πούλιος για το έργο της ενοποίησης των πλατειών σημείωσε πως για τα επόμενα 50 χρόνια δεν θα υπάρξει δημοτική αρχή που θα τολμήσει να αλλάξει την πλατεία. Από τη μεριά του ο επικεφαλής της παράταξης Λαϊκή Συσπείρωση κ. Γιώργος Κολλάρος εκτίμησε πως καμία από τις δύο προτάσεις των μελετητών δεν μπορεί να είναι βιώσιμη, ενώ εξήγησε πως είναι λάθος κατά τον ίδιο το ότι δεν συμπεριλαμβάνεται και η Παλιά Πόλη στη μελέτη. 

«Δεν βλέπουμε χώρους στάθμευσης, απλώς ακούμε για αυτούς. Εμάς μας καίει να μην διώξουμε τον κόσμο από το κέντρο αλλά να τον κρατήσουμε μέσα σε αυτό» επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Ευθύμης Μίλκογλου, ενώ ο εκπρόσωπος του ΕΒΕ κ. Σπύρος Κάλφας διερωτήθηκε για το κατά πόσο τα σενάρια που παρουσιάζει η κυκλοφοριακή μελέτη μπορεί να λειτουργήσουν σε βάρος της τοπικής αγοράς και υπέρ των εμπορικών καταστημάτων που βρίσκονται εκτός πόλης. 

Το ζήτημα αναμένεται να απασχολήσει πλέον το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο το οποίο και θα κληθεί να λάβει θέση επί της κυκλοφοριακής μελέτης και των όσων προβλέπονται στα πιθανά της σενάρια. 






Δεν υπάρχουν σχόλια