GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πόρισμα – φωτιά του ΣΕΕΔΔ για το Διαλογητήριο της ΕΑΣ στον Τόπειρο

-Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κάνει μνεία σε διοικητική ασυνέπεια -Πάσχουν ακυρότητας οι αποφάσεις του Δημάρχου Τ...

-Η έκθεση του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης κάνει μνεία σε διοικητική ασυνέπεια
-Πάσχουν ακυρότητας οι αποφάσεις του Δημάρχου Τοπείρου και της Νομαρχίας Ξάνθης
-“Εμφανίστηκε” από το πουθενά αγροτικός δρόμος. Αποφεύχθηκε η κατασκευή κόμβου 

Μια σειρά από πράξεις διοικητικής ασυνέπειας καταδεικνύουν στο πόρισμα τους οι Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση της κατασκευής Ψυγείου-Διαλογητηρίου της ΕΑΣ στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Τοπείρου. 

Μετά από σχετική καταγγελία που υποβλήθηκε στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, με έδρα της Σέρρες, αυτό προχώρησε στην εξέταση της υπόθεσης αλλά και των διαδικασιών που έλαβαν χώρα για την έκδοση των αδειών ανέγερσης του συγκεκριμένου Διαλογητηρίου. Τον Μάιου του 2013, μετά και την ολοκλήρωση της έρευνας, συντάχθηκε από το ΣΕΕΔΔ το υπ. αριθμ. 79/Σ/2013 πόρισμα των εκλεκτών, το οποίο έχει στη διάθεσή της και δημοσιεύει η Εφημερίδα Ακρίτας. 

Σε πρώτο στάδιο οι ελεγκτές εξέτασαν τα δύο βασικά σκέλη της καταγγελίας, τα οποία αφορούσαν τη νομική υπόσταση του κτίσματος εντός του οποίου ανεγέρθη η εγκατάσταση της ΕΑΣ Ξάνθης, ως προερχόμενου από συνένωση δύο τεμαχίων χέρσων κοινοτικών και συμπερίληψης σε αυτό τμήματος δρόμου κοινοχρήστου, αλλά και τη νομιμότητα υφιστάμενης αγροτικής οδού στο βόρειο όριο του συγκεκριμένου κτήματος. 

Από τον έλεγχο των ελεγκτών δεν προέκυψαν προβλήματα όσον αναφορά τη νομική φύση του κτίσματος, ωστόσο δεν συνέβη το ίδιο με τον αγροτικό δρόμο, ο οποίος από τα στοιχεία του φακέλου δεν συνάγεται ότι υφίσταται νομίμως, και ο οποίος ωστόσο πρακτικά έδωσε το πράσινο φως για την έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας. 

Το πόρισμα εμπλέκει στον έλεγχο αρχικά τον Δήμο Τοπείρου, με τον Δήμαρχο αλλά και τις υπηρεσίες του δήμου να βεβαιώνουν εγγράφως την ύπαρξη ενός αγροτικού δρόμου στο βόριο τμήμα του οικοπέδου στο οποίο κατασκευάστηκε το Διαλογητήριο, ωστόσο οι ελεγκτές καταλήγουν στο συμπέρασμα πως ο εν λόγω δρόμος δεν υφίσταται νομίμως και ως εκ τούτου οι ως άνω βεβαιώσεις πάσχουν ακυρότητας. 

Στις βεβαιώσεις όμως αυτές στηρίχθηκε η Διεύθυνση Ανάπτυξης του πρώην Νομαρχιακού Διαμερίσματος Ξάνθης, η οποία επίσης εμπλέκεται στο πόρισμα, για την έκδοση οικοδομικής άδειας στην συγκεκριμένη εγκατάσταση της ΕΑΣ Ξάνθης. Πιο συγκεκριμένα, οι αρμόδιες υπηρεσίες στηριζόμενες στο ότι στο σημείο υπήρχε – σύμφωνα με τις βεβαιώσεις του Δήμου Τοπείρου – αγροτικός δρόμος βεβαίωσαν με τη σειρά τους πως «δεν απαιτείται η κατασκευή κόμβου κυκλοφοριακής σύνδεσης καθώς η είσοδος – έξοδος προς και από την εγκατάσταση θα γίνεται από την αγροτική οδό βορειοδυτικά του κτίσματος και σε απόσταση μεγαλύτερη των 80μέτρων, από την τομή των αξόνων της επαρχιακής και της αγροτικής οδού». 

Το πρόβλημα όπως γίνεται ευκόλως κατανοητό προκύπτει από το γεγονός, στο οποίο καταλήγει το πόρισμα, της μη νόμιμης ύπαρξης αγροτικού δρόμου στο συγκεκριμένο σημείο. Όπως μάλιστα προκύπτει από τον έλεγχο των Επιθεωρητών το “σφάλμα” ξεκινά από τον Δήμο Τοπείρου, και τις σχετικές βεβαιώσεις που χορηγεί για την ύπαρξη του δρόμου τόσο ο Δήμαρχος όσο και οι αρμόδιες υπηρεσίες. 

Στο ίδιο πόρισμα, οι ελεγκτές, επισημαίνουν, πέραν των παραπάνω, το ότι δεν εφαρμόστηκαν ορθά τα όρια του πωληθέντος στην ΕΑΣ Ξάνθης κτήματος, καθώς αυτό εμφανίζεται κατά 99 τ.μ. μεγαλύτερο μεταξύ του συμβολαίου κτήσης του το 1990 και των νεότερων τοπογραφικών διαγραμμάτων, με τη διαφορά αυτή, όπως τονίζεται χαρακτηριστικά «να είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου». Πρακτικά, το κτήμα φαίνεται να “έδωσε μπόι” κατά 99 τετραγωνικά μέτρα, κάτι που έγινε αντιληπτό από τον έλεγχο των Επιθεωρητών, οι οποίοι και ζητούν τη διόρθωσή και αυτού του “σφάλματος”. 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Ως προς τις ενέργειες του Δήμου Τοπείρου
Από τα στοιχεία που αναφέρθηκαν δεν προκύπτει ότι η αγροτική οδός υφίσταται νομίμως από διοικητικής απόψεως, δηλαδή δεν χαρακτηρίζεται ως προϋφισταμένη του 1923, ούτε συνάγεται ότι έχει κατασκευασθεί και έχει τεθεί σε κοινή χρήση με οποιονδήποτε άλλο νόμιμο τρόπο. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει σαφής ένδειξη ύπαρξης του εν λόγω αγροτικού δρόμου κατά το έτος 1933, ενώ η παρουσία του υπό επιφυλάξεις διαπιστώνεται στην αεροφωτογραφία έτους 1945. 

Ο Δήμαρχος Τοπείρου εξέδωσε τις υπ’ αρ. 7612/14-6-2006 και 4327/8-3-2007 βεβαιώσεις στις οποίες πιστοποιείται η ύπαρξη αγροτικής οδού στο βόρειο όριο του γηπέδου της ΕΑΣ Ξάνθης. Στις ως άνω βεβαιώσεις δεν διευκρινίζεται εάν η αναφερόμενη οδός υφίσταται νομίμως. Κατόπιν των ανωτέρων, οι ως άνω βεβαιώσεις δεν έχουν αποδεικτική αξία ως προς τη νομιμότητά της υπ’ όψιν αγροτικής οδού και η όποια χρήση τους θα έπρεπε να περιοριστεί αποκλειστικά σε επιβεβαιωτικό χαρακτήρα όσον αναφορά τη διαμορφωθείσα κατάσταση, κατά το χρόνο έκδοσης αυτών. Συνεπώς οι διοικητικές πράξεις οι οποίες στηρίζονται σε οποιαδήποτε εκ των ως άνω βεβαιώσεων ως προς το ζήτημα της νομιμότητας της υπ’ όψιν οδού, πάσχουν ακυρότητας. 

Ο Δήμος Τοπείρου εξέδωσε την με αρ. πρωτ. 16293/26-11-2009 διοικητική πράξη με την οποία εγκρίνεται η είσοδος – έξοδος της εγκατάστασης της Ε.Α.Σ. Ξάνθης με την υπ’ όψιν αγροτική οδό. Με δεδομένο ότι η εν λόγω αγροτική οδός δεν υφίσταται νομίμως από διοικητικής απόψεως και ότι κατά τη δυτική κατεύθυνση της υπ’ όψιν εισόδου-εξόδου η αγροτική οδός συμβάλει με άλλη αγροτική οδό (για την οποία από τα στοιχεία του φακέλου δεν συνάγεται ότι υφίσταται νομίμως) με άξονα βόρειο-βορειοδυτικό και νότιο-νοτιοανατολικό, η οποία απέχει από τον άξονα της εισόδου-εξόδου απόσταση 25 μέτρων, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του άρθρου 39 παράγραφος 4 Δ 465/70 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 118/16-6-200 που προβλέπουν ύπαρξη απόστασης 50 μέτρων τουλάχιστον, η αναφερόμενη έγκριση εισόδου-εξόδου πάσχει ακυρότητας. 

Ως προς τις ενέργειες της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του πρώην Ν.Δ. Ξάνθης
Η ελεγχόμενη Υπηρεσία εξέδωσε την με αριθμ. Πρωτ. 19298/2148/5-7-2006 βεβαίωση περί απαλλαγής κατασκευής κυκλοφοριακής σύνδεσης (κόμβου), σημειώνοντας ότι η είσοδος-έξοδος προς και από την υπό ίδρυση εγκατάσταση «θα γίνεται από την αγροτική οδό βορειοδυτικά του κτήματος και σε απόσταση μεγαλύτερη των 80 μέτρων από την τομή των αξόνων της επαρχιακής και της αγροτικής οδού…». Η έκδοση της βεβαίωσης στηρίχθηκε στην από 14-6-2006 βεβαίωση του Δήμου Τοπείρου (περί υπάρξεως αγροτικής οδού στο βόρειο όριο του οικοπέδου), καθώς και σε τοπογραφικό διάγραμμα του έτους 2006, στο οποίο αναφερόταν η υπ’ όψιν αγροτική οδός, από τα οποία δεν προέκυπτε ότι η υπ’ όψιν οδός υφίστατο νομίμως. Με δεδομένο ότι η εν λόγω οδός δεν υφίσταται νομίμως η ως άνω διοικητική πράξη της Δ.Τ.Υ. του πρώην Ν.Δ. Ξάνθης πάσχει ακυρότητας. 

Όσον αναφορά τις ελεγχόμενες διοικητικές πράξεις με αρ. πρωτ. 51532/7714/8-12-2009 απόφαση με θέμα «βελτίωση συμβολής αγροτικής οδού στην Επαρχιακή οδό αρ. 7 «Τοξότες –Εύλαλο-Ζηλωτή δια Θαλασσιάς και Κρεμαστής» στη χ.θ. 10,2 για τη λειτουργία στην αγροτική οδό Ψυγείου-Διαλογητηρίου της Ε.Α.Σ. Ξάνθης» και με αρι. Πρωτ. 11764/1306/26-5-2010 με θέμα «βεβαίωση καλής κατασκευής εργασιών βελτίωσης συμβολής αγροτικής οδού με την 7η Επαρχιακή οδό «Τοξότες –Εύλαλο-Ζηλωτή δια Θαλασιάς και Κρεμαστής» στη χ.θ. 10,2», δεν διαπιστώθηκε σε αυτές αυτοτελής διοικητική πλημμέλεια, δοθέντος ότι αποτελούν συνέχεια της έγκρισης εισόδου-εξόδου, για την εγκατάσταση της Ε.Α.Σ. που εξέδωσε ο Δήμος Τοπείρου. 

Η τελευταία πράξη δεν αμφισβητήθηκε εγγράφως – σε χρόνο προγενέστερο της έκδοσης από τη Δ.Τ.Υ. του πρώην Ν.Δ. Ξάνθης των ως άνω δύο ελεγχόμενων διοικητικών πράξεων – (ούτε όσον αναφορά στη νομιμότητα της αγροτικής οδού, ούτε στην τήρηση των διατάξεων του άρθρου 9  παρ.4 ΒΔ 465/70 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 118/16-6-2006 όσον αναφορά στη συμβολή της υπ’ όψιν αγροτικής οδού με άλλη αγροτική οδό), δοθέντος ότι τέτοια αμφισβήτηση θα μπορούσε να διατυπωθεί και στο σώμα των σχετικών εκθέσεων αυτοψίας στις οποίες στηρίχθηκε η έκδοση της ως άνω βεβαίωσης. 

Με δεδομένο όμως ότι πάσχουν ακυρότητας η βεβαίωση της Δ.Τ.Υ. του πρώην Ν.Δ. Ξάνθης περί απαλλαγής κατασκευής κυκλοφοριακής σύνδεσης και η πράξη του Δήμου Τοπείρου με την οποία εγκρίνεται η είσοδος-έξοδος της υπ’ όψιν εγκατάστασης της Ε.Α.Σ. Ξάνθης, η σύνθετη διοικητική ενέργεια με την οποία αποκτήθηκε η πρόσβαση του γηπέδου της ΕΑΣ Ξάνθης (δια της υπ’ όψιν αγροτικής οδού) στο πρωτεύον επαρχιακό δίκτυο, ενέργεια η οποία τελειώθηκε με την έκδοση της δεύτερης των ελεγχόμενων διοικητικών πράξεων, θεωρείται ως μη νόμιμη σύμφωνα με τα ανωτέρω, δεδομένου ότι στηρίζεται σε μη νόμιμες διοικητικές πράξεις. 

Ως προς τις ενέργειες της Δ/νσης Ανάπτυξης Ν.Δ. Ξάνθης
Η ως άνω Υπηρεσία εξέδωσε την με αρ. 1/14-4-2008 οικοδομική άδεια για «Ψυγείο – Διαλογητήριο – Βοηθητικά Κτίσματα (Ράμπα φόρτωσης, μηχανοστάσιο, Υ/Σ, μηχανουργείο, γραφεία) και περίφραξη οικοπέδου» στην ΕΑΣ Ξάνθης χωρίς να επιδείξει επιμέλεια στον έλεγχο των στοιχείων του τοπογραφικού διαγράμματος του γηπέδου που της προσκομίστηκε, σε σχέση με τα αναγραφόμενα στοιχεία στο αντίστοιχο συμβόλαιο κτήσης του γηπέδου, δοθέντος ότι υφίστανται σημαντικές οριζοντιογραφικές αποκλίσεις μεταξύ αφ’ ενός του συμβολαίου και του παλαιότερου τοπογραφικού διαγράμματος έτους 1987 και αφ’ ετέρου των τριών νεοτέρων τοπογραφικών διαγραμμάτων (ετών 2006 και 2009).

Επίσης η ως άνω άδεια στηρίχθηκε στη με αριθ. Πρωτ. 19298/2148/5-7-2006 βεβαίωση της Δ.Τ.Υ. του Ν.Δ. Ξάνθης περί απαλλαγής κατασκευής κυκλοφοριακής σύνδεσης, η οποία πάσχει ακυρότητας. Συνεπώς τίθεται ζήτημα νομιμότητας της ως άνω οικοδομικής άδειας. 

Συνολική αξιολόγηση
Η εμφανιζόμενη διοικητική ασυνέπεια οφείλεται αρχικά στις ακόλουθες κατά χρονολογική σειρά παραλήψεις:

Η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών του πρώην Ν.Δ. Ξάνθης εξέδωσε τη βεβαίωση περί απαλλαγής κατασκευής κυκλοφοριακής σύνδεσης, στηριζόμενη σε βεβαίωση του Δημάρχου Τοπείρου περί υπάρξεως οδού χωρίς στοιχεία όσον αφορά στη νομιμότητά της. 

Η Δ/νση Ανάπτυξης του πρώνη Ν.Δ. Ξάνθης – που εξέδωσε την οικοδομική άδεια – δεν εξέτασε την ακρίβεια της αποτύπωσης του υπ’ όψιν γηπέδου εκτός ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε να αποκαλυφθούν οι σημαντικές οριζοντιογραφικές αποκλίσεις, μεταξύ του συμβολαίου κτήσης του γηπέδου, έτους 1990 και του τοπογραφικού διαγράμματος 2006 το οποίο κατατέθηκε στην αναφερόμενη Υπηρεσία. 

Στη συνέχεια και αφού ανεγερθεί πλέον η αγροτοβιομηχανική εγκατάσταση εκδόθηκε η με αρ. πρωτ. 16293/26-11-2009 πράξη του Δήμου Τοπείρου (με την οποία εγκρίνεται η είσοδος-έξοδος της υπ’ όψιν εγκατάστασης της ΕΑΣ Ξάνθης με την αγροτική οδό) για την οποία δεν εφαρμόστηκαν οι διατάξεις του άρθρου 39 παρ.4 ΒΔ 465/70 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 118/16-6-2006 όσον αναφορά την απόσταση της συμβουλής της υπ’ όψιν αγροτικής οδού με άλλη οδό στα δυτικά της εισόδου-εξόδου.

Παράλληλα δεν πραγματοποιήθηκε διοικητικός έλεγχος του καθεστώτος του υφιστάμενου δικτύου αγροτικών οδών στην περιοχή, πράγμα που θα μπορούσε να επιτρέψει στη Διοίκηση να προβεί σε τυχόν διορθωτικές ενέργειες που σχετίζονταν με τη νομιμότητα ύπαρξης της αγροτικής οδού, στο βόρειο όριο του υπ’ όψιν γηπέδου. 

Στην ως άνω πράξη του Δήμου Τοπείρου – η οποία πάσχει ακυρότητας – στηρίχθηκαν οι δύο υπό έλεγχο διοικητικές πράξεις της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του πρώνη Ν.Δ. Ξάνθης, οι οποίες όπως αναφέρθηκε δεν παρουσιάζουν κάποια αυτοτελή διοικητική πλημμέλεια, αλλά ως στηριζόμενες στην προαναφερθείσα –πάσχουσα ακυρότητας-πράξη του Δήμου Τοπείρου, κατ’ ακολουθία πάσχουν ακυρότητας. 

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ
Έχοντας υπόψη τα παραπάνω, προτείνεται
Ο δήμος Τοπείρου να ζητήσει αρμοδίως το χαρακτηρισμό της αγροτικής οδού στα βόρεια του οικοπέδου ως προϋφιστάμενης του έτους 1923, ενώ θα πρέπει να εξετάσει το διοικητικό καθεστώς της εμφανιζόμενης στα δυτικά της εισόδου-εξόδου της εγκατάστασης συμβάλλουσας (και με κατεύθυνση από βόρεια-βορειοδυτικά προς νότια-νοτιοανατολικά) αγροτικής οδού. 

Εάν δεν είναι δυνατός ο χαρακτηρισμός της αγροτικής οδού στα βόρεια του οικοπέδου ως προϋφιστάμενης του έτους 1923, θα πρέπει ο δήμος Τοπείρου, η αρμόδια Πολεοδομική Αρχή, η Δ/νση Ανάπτυξης της Π.Ε. Ξάνθης και η Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Ξάνθης να εξετάσουν τη δυνατότητα ανάκλησης των σχετικών διοικητικών πράξεων που εξέδωσαν.

Ο δήμος Τοπείρου να μεριμνήσει προκειμένου να τηρηθούν οι διατάξεις του άρθρου 39 παρ. 4 του ΒΔ 465/70 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 118/16-6-2006 (περιλαμβανόμενων και μέτρων ρύθμισης της κυκλοφορίας), μεταξύ της υπ’ όψιν εισόδου-εξόδου και της συμβολής των δύο αγροτικών οδών (στα δυτικά της εισόδου-εξόδου).

Επίσης να μεριμνήσει προκειμένου να εφαρμοστούν ορθά τα όρια του πωληθέντος στην ΕΑΣ Ξάνθης κτήματος, δεδομένου ότι εμφανίζεται διαφορά εμβαδού 99τ.μ. μεταξύ του συμβολαίου έτους 1990 και των νεότερων τοπογραφικών διαγραμμάτων και η διαφορά αυτή είναι σε βάρος των συμφερόντων του Δήμου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια