GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νόμιμη η 48ωρη απεργία των εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ Ξάνθης

-Τα βασικά σημεία της Δικαστικής Απόφασης  Νόμιμη κρίθηκε η 48ωρη απεργία που προκήρυξαν για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη οι εργαζόμε...


-Τα βασικά σημεία της Δικαστικής Απόφασης 

Νόμιμη κρίθηκε η 48ωρη απεργία που προκήρυξαν για την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη οι εργαζόμενοι στη καπνοβιομηχανία της ΣΕΚΑΠ, από το Πρωτοδικείο της Ξάνθης.

Αργά το μεσημέρι του Σαββάτου εκδόθηκε η απόφαση, της δίκης που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της προηγούμενης ημέρας, και η οποία δικαίωσε τελικά τους εργαζομένους καθώς σύμφωνα με το σκεπτικό αυτής, και παρά της αιτιάσεις της διοίκησης για το αντίθετο, δεν πλήττεται η παραγωγική διαδικασία του εργοστασίου. Ωστόσο αυτό που επισημαίνεται στην απόφαση του Δικαστηρίου είναι το ότι η απεργία πρέπει να ξεκινήσει στις 6.00 το πρωί της Τρίτης, και όχι στις 5.00 όπως είχαν αποφασίσει αρχικά οι εργαζόμενοι, και να ολοκληρωθεί στις 6.00 το πρωί της Πέμπτης.

Η απόφαση του δικαστηρίου φαίνεται πως ικανοποίησε πλήρως τους εργαζόμενους του εργοστασίου, οι οποίοι ωστόσο δεν φαίνεται να παρουσιάζονται πρόθυμοι να κατεβάζουν τα όπλα στη μάχη που δίνουν απέναντι στις απολύσεις και στη διαθεσιμότητα, και ήδη προσανατολίζονται και σε νέο κύμα κινητοποιήσεων εφόσον δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.    

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία προσπάθεια των εργαζομένων να προχωρήσουν σε απεργιακή κινητοποίηση είχε πέσει στο κενό, καθώς είχε κριθεί παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο, κάτι που δεν συνέβη σε αυτή την περίπτωση.

Τα βασικά σημεία της Δικαστικής Απόφασης: 
Ο Δικαστής, εξετάζοντας τα δεδομένα καταλήγει αρχικά στο ότι δεν μπορεί να απαγορευτεί οποιαδήποτε άλλη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων στο μέλλον με το ίδιο ή συναφές περιεχόμενο και αιτήματα, όπως ζητούσε στην αγωγή της η Διοίκηση, καθώς όπως αναφέρει δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες θα εξαγγελθεί ενδεχομένως επόμενη απεργιακή κινητοποίηση.

Από τις καταθέσεις των μαρτύρων κατά την ακροαματική διαδικασία προέκυψε, σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, πως η κήρυξη της απεργίας από πλευράς των εργαζομένων φέρει τα στοιχεία της τυπικής νομιμότητας. Ο Δικαστής αποδέχεται πως η θυγατρική της ΣΕΚΑΠ δεν διαθέτει ουσιαστική αυθυπαρξία, δηλαδή στερείται παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας.

Παράλληλα εξετάστηκαν οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών, με τον Δικαστή να επισημαίνει πως η επιδίωξη των εργαζομένων να συνάψουν επιχειρησιακή σύμβαση και όχι ατομικές συμβάσεις εντάσσεται στις νομικές συλλογικές επιδιώξεις για την επίτευξη των οποίων επιτρέπεται η πραγματοποίηση απεργίας και ως εκ τούτου η κήρυξη της απεργίας είναι και επί της ουσίας νόμιμη. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται πως οι εργαζόμενοι συνδιαλέχθηκαν με τη διοίκηση με σωφροσύνη ενώ παράλληλα αναφέρεται πως η βραδύτερου ρυθμού λειτουργία του τμήματος Παραγωγής της ΣΕΚΑΠ οφείλεται σε επιχειρηματική παραγωγή της διοίκησης (δεν λειτουργούν όλες οι μηχανές, δεν δουλεύουν τρεις βάρδιες κλπ) η οποία για λόγους οικονομίας δεν επιθυμεί προς το παρόν την πλήρη λειτουργία του τμήματος.    

Δεν υπάρχουν σχόλια