GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε 30 νοσοκομεία "στριμώχτηκε" το 56,9% των ασθενών

Νέο ρόλο για 100 νοσηλευτικά ιδρύματα αναζητούν στο υπουργείο Υγείας. Οι πολίτες στρέφονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και τα Πανεπ...

Νέο ρόλο για 100 νοσηλευτικά ιδρύματα αναζητούν στο υπουργείο Υγείας. Οι πολίτες στρέφονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και τα Πανεπιστημιακά

Μόλις 30 νοσοκομεία σηκώνουν το φορτίο της νοσηλείας των ασθενών στη χώρα μας, με έξι στους δέκα ασθενείς κατευθύνονται στα μεγάλα νοσοκομεία της Αττικής και τα πανεπιστημιακά της περιφέρειας.

Τα υπόλοιπα 100 νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην Ελλάδα περιορίζονται ουσιαστικά στον ρόλο του "τροχονόμου" βαριών περιστατικών.

Με αυτά τα δεδομένα, οι επιτελείς του υπουργείου Υγείας αναζητούν γι' αυτά τα νοσοκομεία νέο ρόλο καθώς με τον έως τώρα σχεδιασμό τουλάχιστον δεν προβλέπονται λουκέτα.

Τα πρώτα νοσηλευτικά ιδρύματα που έχουν ήδη μπει στο μικροσκόπιο είναι η Πολυκλινική, η Αγία Βαρβάρα, το Σπηλιοπούλειο και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, με πηγές του υπουργείου Υγείας να διευκρινίζουν ότι στόχος είναι να αλλάξεις ο ρόλος τους, μετατρέποντάς τα για παράδειγμα σε μονάδες φροντίδας καρκινοπαθών τελικού σταδίου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, 2,17 εκατομμύρια νοσηλείες στο ΕΣΥ. Όμως το 56,9% των ασθενών (δηλαδή 1,23 εκατομμύρια νοσηλευθέντες) στριμώχτηκε στο ένα τέταρτο του υγειονομικού χάρτη της τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, τα όριά τους δοκιμάζουν σε καθημερινή βάση οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων Ευαγγελισμός, Αττικό, Γ. Γεννηματάς αλλά και των πανεπιστημιακών νοσοκομείων στο Ηράκλειο και στα Ιωάννινα.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ένας στους 10 ασθενείς επέλεξε πέρυσι ένα από αυτά τα πέντε νοσηλευτικά ιδρύματα.

Μονόδρομο για δωρεάν ιατρική περίθαλψη αποτελούν και τα ελάχιστα νοσοκομεία ειδικού ρόλου. Είναι ενδεικτικό ότι η περιφέρεια είναι σχεδόν γυμνή από εξειδικευμένα αντικαρκινικά κέντρα, με αποτέλεσμα οι καρκινοπαθείς να αναγκάζονται να ταξιδέψουν ως την Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη για να λάβουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από έμπειρους γιατρούς.

Έτσι κάθε άλλο παρά έκπληξη αποτελεί το γεγονός ότι στα αντικαρκινικά νοσοκομεία Θεαγένειο στη Θεσσαλονίκη, Άγιος Σάββας στην Αθήνα και Μεταξά στον Πειραιά "στοιβάζονται" ασθενείς από όλη την επικράτεια.

Βαρύ είναι το φορτίο που σηκώνουν δύο ακόμα νοσοκομεία ειδικού ρόλου. Το ΚΑΤ, το μεγαλύτερο τραυματολογικό κέντρο, κατέχει τη 15η θέση μεταξύ των 30 πιο εργατικών νοσοκομείων.

Ειδικότερα, σε διάστημα 12 μηνών νοσήλευσε 29.405 περιστατικά και το νοσοκομείο νοσημάτων θώρακος Σωτηρία 48.107 περιστατικά, δηλαδή το 2,2% του συνόλου των νοσηλειών σε όλη τη χώρα.

Επιβαρυντικός παράγοντας είναι στο μεταξύ και η οικονομική στενότητα που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, με αποτέλεσμα η δημόσια περίθαλψη να είναι σε αρκετές περιπτώσεις μονόδρομος.

Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στον Άγιο Σάββα 47.980 ασθενείς επισκέφτηκαν τα εξωτερικά ιατρεία το περασμένο έτος, ενώ τα απογευματινά ιατρεία γνωρίζουν τα τελευταία χρόνια μείωση.

Το 2009 είχαν προγραμματιστεί στο ίδιο νοσοκομείο 16.661 απογευματινά ραντεβού, όμως το 2012 ο αντίστοιχος αριθμός δεν ξεπέρασε τα 12.672.
Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια