GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τέσσερις γαλάζιες σημαίες στην Ξάνθη! Μάγγανα, Μυρωδάτο, Άβδηρα & Μάνδρα

Με τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες βραβεύτηκαν φέτος οι παραλίες της Π.Ε. Ξάνθης, αποτελώντας αριθμό ρεκόρ απονομής βραβείων σε ακτές της περιο...


Με τέσσερις Γαλάζιες Σημαίες βραβεύτηκαν φέτος οι παραλίες της Π.Ε. Ξάνθης, αποτελώντας αριθμό ρεκόρ απονομής βραβείων σε ακτές της περιοχής.  

Πιο συγκεκριμένα, η Διεθνής Επιτροπή αξιολόγησης ακτών απένειμε Γαλάζιες Σημαίες στην παραλία των Μαγγάνων (είχε βραβευτεί και πέρσι) καθώς και στο Πόρτο Μόλο, το Μυρωδάτο και τη Μάνδρα.  

Από τις 393 Γαλάζιες Σημαίες των ακτών όλης της χώρας, οι 26 εντοπίζονται σε παραλίες της Περιφέρειας ΑΜΘ, με την Καβάλα και τη Θάσο να συγκεντρώνουν τις περισσότερες από αυτές. 

Η «Γαλάζια Σημαία» απονέμεται από το 1987 στις ακτές και στις μαρίνες που πληρούν ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις. Οι ακτές δεν αρκεί να διαθέτουν εξαιρετική ποιότητα νερών κολύμβησης. Σε αυτές πρέπει επιπλέον να τηρούνται και άλλα 32 κριτήρια, που αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.

Ιδρυτής και διεθνής συντονιστής του προγράμματος είναι το ίδρυμα FEE (Foundation for Environmental Education), το οποίο εδρεύει στη Δανία. Στη Ελλάδα εκπροσωπείται από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, την παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας (1951), η οποία είναι ο χειριστής του Προγράμματος «Γαλάζιες Σημαίες» από το 1992.

Το πρόγραμμα υποστηρίζει η Ειδική Γραμματεία Υδάτων του ΥΠΕΚΑ, η οποία λειτουργεί το «Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης» παρακολουθώντας συστηματικά τις ακτές που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων, παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον ή δέχονται έντονες περιβαλλοντικές πιέσεις. Κάθε χρόνο πραγματοποιεί τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης.

Αναλυτικά στη Περιφέρεια ΑΜΘ οι Γαλάζιες Σημαίες κατανέμονται ως εξής:
Π.Ε. Καβάλας:
Δήμος Θάσου
Μακρύαμμος
Χρυσή Αμμουδιά 2
Πευκάρι 2
Θάσος Πόλη/Λιμανάκι
Πρίνος / Δασύλιο 2
Δήμος Νέστου
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 1
Αμμόγλωσσα/Κεραμωτή 2
Δήμος Καβάλας
Μπάτης
Τόσκα
Καλαμίτσα
Περιγιάλλι
Δήμος Παγγαίου
Αμμόλοφοι
Νέα Ηρακλείτσα
Νέα Πέραμος
Σαρακήνα
Οφρύνιο/Τούζλα

Π.Ε. Ξάνθης:
Δήμος Τοπείρου
Μάγγανα
Δήμος Αβδήρων
Άβδηρα/Πόρτο Μόλο
Μυρωδάτο
Μάνδρα

Π.Ε. Ροδόπης:
Δήμος Κομοτηνής
Φανάρι/Camping
Αρωγή
Φανάρι/Δημοτική
Μέση

Π.Ε. Έβρου:
Δήμος Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Πλάζ Αλεξ/πολης
Κυανή Ακτή

Δεν υπάρχουν σχόλια