GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα βλαστοκύτταρα σώζουν ζωές! Ημερίδα στην Ξάνθη για τη δωρεά (+VIDEO)

Ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα σχετικά με τη δωρεά βλαστοκυττάρων και τη στήριξη της δημόσιας τρά...


Ημερίδα για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για θέματα σχετικά με τη δωρεά βλαστοκυττάρων και τη στήριξη της δημόσιας τράπεζας του Γενικού Νοσοκομείου Γ. Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου από τον Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης Η ΑΓΑΠΗ αλλά και τη νεοσύστατη επιτροπή Γυναίκες της Αγάπης. 

Ήδη από το 2009 στο Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου Θεσσαλονίκης δημιουργήθηκε και λειτουργία μια από τις δύο συνολικά δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων, συμβάλλοντας αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων, όπως αυτή της λευχαιμίας. Σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά στοιχεία, στην Περιφέρεια ΑΜΘ καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα λευχαιμίας καθώς και καρκινογόνων παθήσεων, γεγονός πως δεν άφησε ασυγκίνητα τα μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης, που ανέλαβαν πρωτοβουλίες για την ενημέρωση του κοινού για τα οφέλη της δωρεάς βλαστοκυττάρων. 

«Με αυτή την κίνηση θα σώσουμε μελλοντικά ζωές. Ήδη εδώ και δύο μήνες εμείς σαν σύλλογος μοιράζουμε κουτιά για την δημόσια τράπεζα βλαστοκυττάρων του Παπανικολάου και μέχρι στιγμής έχουμε μαζέψει πάνω από 20 κουτιά» αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης κ. Ιωάννης Παπαχρόνης, εξηγώντας πως παράλληλα ο σύλλογος έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των πολιτών της περιοχής για τη δωρεά βλαστοκυττάρων. 

Στην Ελλάδα λειτουργούν δύο δημόσιες τράπεζες βλαστοκυττάρων (στο Ακαδημίας Αθηνών και στο Παπανικολάου) που συγκεντρώνουν δωρεάν τα πολύτιμα βλαστοκύτταρα τα οποία στη συνέχεια χρησιμοποιούν σε μεταμοσχεύσεις για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων. 

«Η αιματολογική κλινική και μονάδα μεταμοσχεύσεων μυελού των οστών του Γ.Ν. Γ. Παπανικολάου είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μια από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Πραγματοποιούμε πάνω από 100 μεταμοσχεύσεις τον χρόνο και ευτυχώς είναι ένα από τα ελάχιστα τμήματα του νοσοκομείου που δεν έχει υποστεί περικοπές» εξηγεί ο διευθυντής του τμήματος και αιματολόγος κ. Δαμιανός Σωτηρόπουλος, που έδωσε το παρών στην ημερίδα, αναπτύσσοντας εκτενώς τα πολλαπλά οφέλη από την αξιοποίηση των βλαστοκυττάρων. «Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα που φτιάχνουν αίμα, τα έχουν όλοι οι άνθρωποι και τα βρίσκουμε στον μυελό των οστών καθώς φυσικά και στο αίμα του πλακούντα» σημειώνει ο ίδιος, τονίζοντας πως τα κύτταρα αυτά χρησιμοποιούνται στη μεταμόσχευση μυελού των οστών για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών, όπως η λευχαιμία. 

«Αυτό που κάποιος πρέπει να γνωρίζει είναι πως στις ιδιωτικές τράπεζες οι γονείς πληρώνουν και το μόσχευμα τους ανήκει και φυσικά δεν μπορεί να το χρησιμοποιήσει κανένας άλλος. Το πρόβλημα βέβαια είναι ότι ούτε οι ίδιοι μπορούν, καθώς όταν κάποιος πάσχει από λευχαιμία δεν του δίνουμε τα δικά του βλαστοκύτταρα αλλά κάποιου συμβατού δότη. Έχει παρατηρηθεί ότι αυτοί που λάμβαναν δικά τους κύτταρα υποτροπίαζαν πιο εύκολα απ’ ότι αυτοί που έπαιρναν κάποιου άλλου» σημειώνει ο κος Σωτηρόπουλος, εξηγώντας παράλληλα πως «στις δημόσιες τράπεζες το μόσχευμα δωρίζεται και οι δότες δεν πληρώνουν. Οι τράπεζες αυτές είναι συνδεδεμένες σε ένα παγκόσμιο δίκτυο και έτσι μπορούμε πιο εύκολα να βρίσκουμε συμβατά μοσχεύματα και φυσικά σε αυτά έχουν πρόσβαση όλοι». 

Μέχρι στιγμής στη δημόσια τράπεζα του Παπανικολάου φυλάσσονται 3.300 μοσχεύματα, αριθμός ιδιαίτερα σημαντικός, ενώ συνολικά 15.000 μοσχεύματα έχουν δοθεί από το 2009 μέχρι και σήμερα στην αιματολογική κλινική του Νοσοκομείου, χωρίς φυσικά όλα αυτά να είναι αξιοποιήσιμα. «Το 77% των μοσχευμάτων που έχουμε λάβει είναι ακατάλληλα, και αυτό λόγο όγκου. Οι ιδιωτικές τράπεζες τα κρατάνε όλα, ακόμη και αυτά που δεν είναι αξιοποιήσιμα» αναφέρει ο κος Σωτηρόπουλος. 

Στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ο Έβρος παρουσιάζει τη μεγαλύτερη προσφορά σε βλαστοκύτταρα στο Παπανικολάου, γεγονός που αποδίδεται πρωτίστως στο γεγονός πως εκεί έχει δημιουργηθεί πρακτικώς ένα παράρτημα της δημόσιας τράπεζας που απλουστεύει κατά πολύ τη διαδικασία. Σημαντικό είναι και το ποσοστό της Π.Ε. Ξάνθης, στην οποία ωστόσο οι ενδιαφερόμενοι πριν από μερικούς μήνες έπρεπε να επικοινωνούν οι ίδιοι με τη δημόσια τράπεζα της Θεσσαλονίκης και να επισκέπτονται το νοσοκομείο για να πραγματοποιήσουν τη δωρεά τους, διαδικασία χρονοβόρα και δαπανηρή, ενώ πλέον με την πρωτοβουλία του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών αυτά τα εμπόδια έχουν ξεπεραστεί. 

«Ακόμη και εμείς οι ίδιοι δεν γνωρίζαμε ότι έχει δημιουργηθεί δημόσια τράπεζα στη Θεσσαλονίκη» επισημαίνει η κα Συρματένια Τσούλου - Τσακαλίδου, - μαιευτήρας-γυναικολόγος χειρουργός, διευθύντρια της μαιευτικής-γυναικολογικής κλινικής Γ. Ν. Ξάνθης που παραβρέθηκε επίσης στην ημερίδα, εξηγώντας πως αυτό οφείλεται στο γεγονός πως «δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση. Πολλοί γονείς απευθύνονται στις ιδιωτικές τράπεζες γιατί δυστυχώς είναι αυτές που μας πλησίασαν πρώτες από το 2004. Το κόστος ωστόσο είναι υπέρογκο και τα αποτελέσματα αμφίβολα». 

Όπως μάλιστα εξηγεί η ίδια, το να δωρίσει κάποιος βλαστοκύτταρα σε μια δημόσια τράπεζα θα λειτουργήσει παραγωγικά για το σύνολο της κοινωνίας, ενώ στις ιδιωτικές επωφελούνται μόνο αυτοί που πληρώνουν. «Δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει το 20% του συνόλου των ιδιωτικών τραπεζών με όφελος 50 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο. Σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες απαγορεύονται οι ιδιωτικές τράπεζες γιατί τα βλαστοκύτταρα αντιμετωπίζονται σαν την αιμοδοσία, που είναι κοινής ωφέλειας». Μάλιστα, όπως εξηγεί η ίδια μέσω της εκστρατείας ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας αλλά και της απλούστευσης των διαδικασιών στόχος πλέον για τη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Ξάνθης είναι ο διπλασιασμός των προς δωρεά βλαστοκυττάρων μέχρι το 2015.  

Από τη μεριά του ο κος Αιμίλιος Γρηγοριάδης - μαιευτήρας-γυναικολόγος χειρουργός, ειδικός ιατρός κοινωνικής ιατρικής & διοίκησης υγείας, που ήταν ο τρίτος εκ των ομιλητών της ημερίδας, αναφέρθηκε στις μελλοντικές χρήσεις των βλαστοκυττάρων τονίζοντας και ο ίδιος τα πολλαπλά οφέλη από τη δωρεά των κυττάρων σε δημόσιες τράπεζες τόσο προς όφελος των δοτών όσο και προς όφελος όλης της κοινωνίας. «Μόνο άχρηστο δεν είναι το αίμα του πλακούντα για αυτό μην το πετάμε με τίποτα» σημειώνει χαρακτηριστικά ο ίδιος. 

Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Xenia στην Ξάνθη το πάρων έδωσαν τόσο μέλη του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ξάνθης όσο και γονείς που πρόκειται να φέρουν στον κόσμο σύντομα τα παιδιά τους και οποίοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το ζήτημα, ζητώντας από τους ομιλητές να διευκρινίσουν και να αποσαφηνίσουν πλήρως κάθε πλευρά του θέματος.