GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανησυχούν για το μέλλον της Παλιάς Πόλης οι κάτοικοι της περιοχής!

Τη βαθιά τους ανησυχία για το μέλλον της Παλιάς Πόλης θέλησαν να εκφράσουν μέσω ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το απόγευμα της ...


Τη βαθιά τους ανησυχία για το μέλλον της Παλιάς Πόλης θέλησαν να εκφράσουν μέσω ενημερωτικής εκδήλωσης που διοργάνωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Λαογραφικό Μουσείο της ΦΕΞ τα μέλη του Συλλόγου για την Προστασία και Αναβίωση της Παλιάς Πόλης. 

Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του ΔΠΘ Δημοκρίτειο κος Αλκιβιάδης Πρέπης ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, που θέμα είχε την παρουσίαση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν παραδοσιακοί οικισμοί στα Βαλκάνια και τη Δυτική Ευρώπη αλλά και λύσεις που επιχειρήθηκαν εκεί για την αντιμετώπιση αυτών. 

«Θέλουμε με αυτή την εκδήλωση να εκφράσουμε τη βαθιά μας ανησυχία για το μέλλον της παλιάς πόλης της Ξάνθης διότι θα το ξαναπώ εάν κανένας την περπατάει προσεκτικά θα διαπιστώσει και ελπίζω να διαψευστώ ότι σε λίγα χρόνια θα υπάρχουν ελάχιστα στοιχειά που θα θυμίζουν τον παλιό οικισμό» σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου κα. Παρθένα Ζουμπουλίδου, επισημαίνοντας πως για τον λόγο αυτό διοργανώθηκε η συγκεκριμένη εκδήλωση ώστε να τεθούν οι προβληματισμοί αλλά και τα μοντέλα που ακολουθήθηκαν σε άλλες χώρες και μέσα από τα οποία θα μπορούσαν να εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα. 

«Ελπίζω αυτή η εκδήλωση να είναι η αρχή της συνεργασίας μας με το Πανεπιστήμιο και μέσα από αυτή να εξάγουμε χρήσιμα συμπεράσματα για την πόλη μας» συμπλήρωσε η ίδια.  

Παρουσιάζοντας αντίστοιχους παραδοσιακούς οικισμούς τόσο των Βαλκανίων όσο και της Δυτικής Ευρώπης ο κος Πρέπης εξήγησε πως κάθε οικισμός εξελίσσεται, ως ζωντανός οργανισμός, και είναι φυσιολογικό να παρουσιάζει προβλήματα. «Κάθε οικισμός είναι ένα ζωντανό κύτταρο με προβλήματα, το θέμα είναι πόσο ριζικά αντιμετωπίζουμε αυτά τα βασικά προβλήματα» σημείωσε ο ίδιος, ενώ κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν ανάλογοι οικισμοί και πως βρίσκουν λύσεις στα προβλήματά τους. 

«Εμείς σαν Τμήμα ζούμε και δουλεύουμε μέσα στο παλιό οικισμό της Ξάνθης και προσπαθούμε να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα αυτά, σε επίπεδο διδασκαλίας αλλά επιθυμούμε φυσικά η εμπειρία μας αυτή να μην έχει μόνο θεωρητικά αποτελέσματα αλά να βοηθήσει και στην πράξη» επισήμανε χαρακτηριστικά ο ίδιος, εκτιμώντας πως η Παλία Πόλη της Ξάνθης είναι ένας από τους πιο σημαντικούς οικισμούς της Β. Ελλάδας. 

Κληθείς να σχολιάσει τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να βρεθεί λύση για τα προβλήματα της Παλιάς Πόλης, τα οποία λίγο έως πολύ είναι γνωστά, ο ίδιος τόνισε πως «ο πληθυσμός είναι αυτός που πρέπει να γίνει πιο ενεργός και να πάρει την τύχη του στα χέρια του. Απαιτείται συνέπεια ώστε να γίνουμε όλοι πιο ενεργοί πολίτες προς όφελος της πόλης μέσα στην οποία ζούμε». Προς αυτή την κατεύθυνση απαιτείται η ομαδική και συμμετοχική δράση ενώ ως βάση μπορεί να χρησιμοποιηθεί χρήσιμο υλικό που έχουν συλλέξει οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής, το οποίο είναι μεν αποσπασματικό αλλά μπορεί να γίνει πιο στέρεο και ολοκληρωμένο μέσω της αλληλεπίδρασης του Πανεπιστημίου με την κοινωνία της πόλης.