GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κατακόρυφη πτώση της τουριστικής κίνησης στο Καρναβάλι της Ξάνθης

-Μονοήμερες πλέον οι επιδρομές των επισκεπτών στην πόλη της Ξάνθης -Πολλά τα παράπονα και λίγα τα ανταποδοτικά οφέλη από το “νταβαντούρ...


-Μονοήμερες πλέον οι επιδρομές των επισκεπτών στην πόλη της Ξάνθης
-Πολλά τα παράπονα και λίγα τα ανταποδοτικά οφέλη από το “νταβαντούρι”
-Μεγάλη η κίνηση από Βουλγαρία και Τουρκία…

Κατακόρυφη πτώση καταγράφει η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του εορτασμού των καρναβαλικών εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης την τελευταία τριετία, με αποκορύφωμα της πτώσης τις φετινές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στην περιοχή. 

Τα ξενοδοχεία παρουσίασαν μεν πληρότητα αλλά μόλις τις δύο τελευταίες ημέρες των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, με αποτέλεσμα αμέσως μετά τη λήξη της μεγάλης καρναβαλικής παρέλασης την Κυριακή το απόγευμα οι επισκέπτες να αποχωρούν, με την πόλη να αδειάζει μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας. Στα θετικά των εκδηλώσεων το γεγονός πως στην πόλη κατέφτασαν με λεωφορεία και mini bus επισκέπτες τόσο από τη γειτονική Τουρκία όσο και από τη Βουλγαρία.  

«Αυτό που έλειπε ήταν για ακόμη μια χρονιά η ζωντάνια από την πόλη και την τοπική αγορά. Κάθε πέρσι και καλύτερα λέμε πλέον» αναφέρει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κος Ευθύμης Μίλκογλου, επισημαίνοντας ωστόσο πως «ο χώρος της εστίασης ήταν αυτός που δούλεψε αυτές τις μέρες και η πληρότητα στα μαγαζιά αυτή κυμάνθηκε γύρω στο 80%». Ωστόσο δεν ήταν λίγες οι καταγεγραμμένες παραφωνίες από πλευράς επιχειρηματιών της περιοχής, που επέλεξαν να μην “συμμορφωθούν” στις ιδιαιτερότητες της εποχής, αυξάνοντας τις τιμές τους και βάζοντας είσοδο στα καταστήματά τους, με τον κόσμο να δυσφορεί, ενώ παράλληλα καταγγέλθηκαν περιπτώσεις όπου δεν εκδίδονταν αποδείξεις από πλευράς των επιχειρηματιών. 

Καθ’ όλη τη διάρκεια των ΘΛΕ η τουριστική κίνηση στην περιοχή κυμαινόταν στα όρια της ανυπαρξίας, ενώ οι επισκέπτες έκαναν την εμφάνισή τους κυρίως μετά το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή. 

«Τι κερδίζουμε που αφήνουμε τις ορδές των βαρβάρων να καταπατούν τον τόπο μας; Γέμισαν όλα τα ξενοδοχεία της πόλης, αλλά με τιμές 50-80 ευρώ, ωστόσο δεν γέμισαν τα ξενοδοχεία των διπλανών πόλεων όπως συνέβαινε στο παρελθόν» σημειώνει ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θράκης κος Απόστολος Αγκόρτσας εξηγώντας παράλληλα πως «ο κύκλος των εργασιών των ατόμων που ασχολούνται με τον τουρισμό έχει πέσει στο 1/3. Καμία σχέση πλέον με τις προηγούμενες χρονιές. Την Κυριακή το μεσημέρι είχαν αδειάσει όλα τα ξενοδοχεία μας». 

Ο περιορισμός των ημερών παραμονής στην πόλη της Ξάνθης κατά τη διάρκεια των Καρναβαλικών εκδηλώσεων ήταν κάτι το αναμενόμενο για τους διοργανωτές, που αποδίδουν την πτώση αυτή στη οικονομική δυσπραγία των πολιτών. «Δεδομένης της κρίσης εγώ προσωπικά θεωρώ ότι μπορούμε να μιλάμε για μια επιτυχημένη διοργάνωση» τονίζει ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Καρναβαλιού κος Μανώλης Φανουράκης εξηγώντας ωστόσο πως «εάν δεν είχαμε την κακοκαιρία θα είχαμε περισσότερο κόσμο. Η ροή ωστόσο και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις ήταν αυτή που έστειλε το μήνυμα πως υπάρχουν στιγμές αισιοδοξίας και χαράς». 

Από τις εκδηλώσεις φυσικά δεν έλειψαν οι παραφωνίες και τα κακώς κείμενα από πλευράς της διοργάνωσης, που όπως ήταν αναμενόμενο σχολιάστηκαν αρνητικά τόσο από τους επισκέπτες όσο και από τους κατοίκους της περιοχής. Οι χημικές τουαλέτες που είχαν τοποθετηθεί στη δυτική είσοδο της πόλης δεν επαρκούσαν σε αριθμό για την εξυπηρέτηση των πολιτών, με αποτέλεσμα να λύματα να ξεχειλίζουν παρουσιάζοντας μια εικόνα τριτοκοσμική. «Προβλέπεται από πλευράς της εταιρίας που ανέλαβε την τοποθέτηση των χημικών τουαλετών να υπάρχει υπάλληλος εκεί και να καθαρίζει ενώ είναι υποχρέωση της εταιρίας να βάλει περισσότερες τουαλέτες σε περίπτωση που δεν επαρκούν» σχολίασε ο κος Φανουράκης, με το πρόβλημα ωστόσο να μην λύθηκε ποτέ. 

Αρνητικά σχολιάστηκε και η παρουσίαση του καρναβαλιού, όπως αυτή μεταδόθηκε ζωντανά από την ΕΡΤ3, με τον κ. Φανουράκη να εκτιμά πως εκτός των αρνητικών σχολίων υπήρχαν και θετικά μηνύματα, τα οποία έχουν λάβει οι διοργανωτές μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. «Δεν ήμουν καθόλου ικανοποιημένος ούτε από τη σκηνοθεσία, ούτε από την παρουσίαση πέρσι. Φέτος δεν έχω προλάβει ακόμη να δω τι ακριβώς έγινε» υπογραμμίζει ο ίδιος. 

Στις αρνητικές επισημάνσεις προστίθενται και το γεγονός ότι επιλέχθηκε να τοποθετηθεί εξέδρα επισήμων στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης καθώς τα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόστηκαν με τη μεγαλύτερη έκταση της διαδρομής των καρναβαλιστών να καλύπτεται από κάγκελα, ενώ παράλληλα υπήρχαν παροτρύνσεις προς τους καρναβαλιστές να επισπεύδουν για να μην καθυστερεί η παρέλαση, γεγονός που όπως φάνηκε δεν άρεσε καθόλου στους συμμετέχοντες.