GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καλλικράτης και στα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας ΑΜΘ. Συγχωνεύονται και καταργούνται τμήματα!

Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Πέμπτης το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, που αποτελεί τη διοικητική αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας εισ...


Στη δημοσιότητα δόθηκε το πρωί της Πέμπτης το σχέδιο ΑΘΗΝΑ, που αποτελεί τη διοικητική αναδιάρθρωση του Ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας εισάγοντας σαρωτικές αλλαγές στο χώρο των ΑΕΙ και των ΤΕΙ. 

Πρόκειται για μια σειρά από συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων και σχολών με την ταυτόχρονη δημιουργία νέων, με το Υπουργείο να υπόσχεται ένα πιο ευέλικτο ακαδημαϊκό σύστημα λειτουργίας στη χώρα. 

Συγχωνεύσεις στην Περιφέρεια ΑΜΘ…
Συνολικά επτά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ κατά μήκος της Περιφέρειας ΑΜΘ συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τα υπό συγχώνευση τμήματα με την πόλη της Καβάλας να διατηρεί τρεις από αυτές τις σχολές, δύο εντοπίζονται στην πόλη της Δράμας και άλλες δύο στην Κομοτηνή. Το διδακτικό προσωπικό των ως άνω τμημάτων θα μεταφερθεί στα μητρικά ιδρύματα, ενώ οι φοιτητές θα λαμβάνουν το πτυχίο τους από το νέο ακαδημαϊκό ίδρυμα, όπως αυτό θα προκύψει μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης. 

Στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ συμπεριλαμβάνονται τρία τμήμα του ΤΕΙ Καβάλας, και συγκεκριμένα το τμήμα Βιομηχανικής Πληροφορικής το οποίο απορροφάται από το τμήμα Διαχείρισης Πληροφοριών του ΤΕΙ Καβάλας,  το τμήμα Αρχιτεκτονικής Τοπίου του ΤΕΙ Καβάλας που συγχωνεύεται με το τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Σερρών καθώς και το τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών που απορροφάται από το τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. 

Από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης συμπεριλαμβάνονται δυο τμήμα της Κομοτηνής και πιο συγκεκριμένα το τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών που απορροφάται από το Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Θράκης καθώς και το τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων που συγχωνεύεται με το τμήμα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Ανάπτυξης Θράκης. 

Π.Ε.    Αριθμός Υφιστάμενων Τμημάτων   Τμήματα μετά το σχέδιο Αθηνά 
Δράμα                             3                                                          1 
Αλεξανδρούπολη            4                                                          4 
Διδυμότειχο                    1                                                          1
Καβάλα                          9                                                          6
Κομοτηνή                       9                                                          7 
Ξάνθη                            5                                                          5
Ορεστιάδα                     5                                                           5 


Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα! 
Συνολικά 94 τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ δεν θα δέχονται εισακτέους στο μέλλον, ενώ παράλληλα δρομολογείται η συγχώνευση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Στην Αθήνα θα δημιουργηθεί ένα ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο, το οποίο θα ονομάζεται Αδαμάντιος Κοραής, και στο οποίο θα υπαχθούν διοικητικά όλα τα ΑΕΙ, πλην του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Παράλληλα όπως ανακοινώθηκε καταργείται το πλαφόν της βάσης του 10, ενώ αναμένεται αύξηση κατά 15% του αριθμού των εισακτέων στα ακαδημαϊκά ιδρύματα της χώρας. Το σχέδιο ΑΘΗΝΑ θα αποσταλεί άμεσα σε όλα τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας ενώ θα τεθεί σε διαβούλευση για 45 ημέρες. 
Γιώργος Μαυρίδης
giorgosmavridis@yahoo.gr