GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δραματική αύξηση στις επιθέσεις κατά μεταναστών στην Ελλάδα (+video)

Ποια είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας.  Η Συνέντευξη Τύπου του Δικτ...

Ποια είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας. 

Η Συνέντευξη Τύπου του Δικτύου Καταγραφής Ρατσιστικής Βίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012, στα γραφεία του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών. To NEWS247 βρέθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα όπου έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι οργανώσεων και κοινοτήτων μεταναστών στην Ελλάδα, δικηγόροι και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Στη Συνέντευξη Τύπου μίλησαν οι:
-Επικεφαλής του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα, κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος

-Ο πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Κωστής Παπαϊωάννου

-Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Νικήτας Κανάκης

-Ο Πρόεδρος του Ελληνικού Φόρουμ Μεταναστών κ. Μοαβία Αχμέτ

Η εκδήλωση συντονίστηκε από τη δημοσιογράφο Μαριλένα Κατσίμη ενώ προβλήθηκε και βίντεο - ντοκουμέντο με μαρτυρία θύματος ρατσιστικής επίθεσης, το οποίο μπορείτε να δείτε παρακάτω.

Ο κ. Γιώργος Τσαρμπόπουλος έκανε λόγο για "εμπροσθοφυλακή και οπισθοφυλακή" στα κρούσματα βίας στην Αθήνα, παρατηρώντας ότι η Χρυσή Αυγή νομιμοποιεί με τους χαρακτηρισμούς και τον πολιτικό της λόγο τη βία και τον ρατσισμό εναντίον μεταναστών.

Από την πλευρά του, ο πρώην Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, κ. Κωστής Παπαϊωάννου, παρουσίασε προτάσεις για την αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας:

Συγκεκριμένα έκανε λόγο για:
-Σύσταση ειδικού σώματος διαχείρισης της βίας από την Ελληνική Αστυνομία

-Δίωξη και απαγγελία κατηγοριών για όλους τους θύτες και τους δράστες. Άμεση απονομή δικαιοσύνης

-Αναλυτική καταγραφή των περιστατικών

-Παρουσίαση και δημοσιοποίηση των στοιχείων βίας

-Ανάδειξη των επιπτώσεων του ρατσισμού στο τουριστικό συνάλλαγμα και την οικονομία του τόπου

Κατήγγειλε επίσης τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση και υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης εξατομίκευσης των ποινικών διώξεων για όλους τους δράστες τυφλών χτυπημάτων με ρατσιστικά κίνητρα, κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί. "Σήμερα, σημαίνουμε συναγερμό", κατέληξε.

Ο Πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, κ. Νικήτας Κανάκης ανέδειξε περιστατικά τραυματισμένων μεταναστών που έχουν βρεθεί στα ιατρεία της οργάνωσης, αναφέροντας πως πλέον, τα χτυπήματα βίας οξύνονται, κλιμακώνονται και πρόκειται για περιστατικά εγκληματικά που απειλούν τις ζωές των θυμάτων.

"Οι ομάδες των φασιστών συμπεριφέρονται σαν αγέλες. Χτυπάνε τυφλά και ομαδικά, ενώ χρησιμοποιούν ακόμα και σκυλιά. Αν η Πολιτεία θέλει να τους εντοπίσει, μπορεί. Το παράδοξο είναι ότι ενώ δεν έχουμε καταγράψει τη δυναμική αυτών των ομάδων, έχουμε καταγράψει τα σκυλιά που χρησιμοποιούνται και οι ιδιοκτήτες τους είναι γνωστοί", είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια είπε ότι "τα θύματα φοβούνται, δεν καταγγέλλουν συχνά τα χτυπήματα και υπάρχει άμεση ανάγκη από κυβερνητική, ουσιαστική παρέμβαση για την επίλυση του ζητήματος που αποτελεί εθνικό θέμα".

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Μοαβία Αχμέτ. "Η Πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους μετανάστες. Οφείλουμε να καταγράψουμε τις μηνύσεις. Η καταγραφή πρέπει να γίνει από τον Συνήγορο του Πολίτη και όχι στα Αστυνομικά Τμήματα", είπε και προσέθεσε:

"Τα σωματεία και οι κοινότητες των μεταναστών στην Ελλάδα, αναγκάζονται να κλείνουν τα γραφεία τους. Η Κοινότητα των Σομαλών που παρείχε στέγη σε δεκάδες νεαρούς Σομαλούς, έκλεισε και οι άνθρωποι είναι πάλι στο δρόμο κινδυνεύοντας από τη ρατσιστική βία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Σομαλών στην Ελλάδα, είναι αυτή τη στιγμή πρέσβης της Σομαλίας στην Ισπανία, ενώ στην Αθήνα υπήρξε και ο ίδιος θύμα ρατσιστικής βίας. Απειλούνται οι ζωές μας. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι η ρατσιστική βία δεν έχει να κάνει μόνο με τους μετανάστες".

Η απρόσωπη βία
Το Δίκτυο κατέγραψε, αποκλειστικά μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα, 87 περιστατικά ρατσιστικής βίας, κυρίως σωματικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών, που στην πλειοψηφία τους έγιναν σε δημόσιους χώρους (πλατείες, δρόμους, μέσα μαζικής μεταφοράς).

Καταγράφηκαν επίσης περιπτώσεις φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και εμπρησμών εναντίον επιχειρήσεων ή κατοικιών αλλοδαπών. 15 από αυτά τα κρούσματα έχουν να κάνουν με βία από την πλευρά της αστυνομίας. 73 περιστατικά έλαβαν χώρα στην Αθήνα, ενώ τα 85 θύματα ήταν άντρες και 2 γυναίκες.

Οι χώρες προέλευσης των θυμάτων είναι το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, η Γουινέα, το Πακιστάν και η Σομαλία.

Όσον αφορά το νομικό καθεστώς των θυμάτων, ήταν 29 αιτούντες άσυλο, 2 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, 7 με άδεια παραμονής, ενώ 43 ήταν χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα ή υπό καθεστώς απέλασης.

Μόνο 11 θύματα ανέφεραν ότι έχουν προβεί σε επίσημες καταγγελίες στις αρμόδιες αρχές, ενώ 14 θα το επιθυμούσαν. Σε 22 περιπτώσεις τα θύματα υποστηρίζουν ότι επιχείρησαν να καταγγείλουν τα περιστατικά στην αστυνομία αλλά αντιμετώπισαν απροθυμία, ή αποθάρρυνση, και σε ορισμένες περιπτώσεις άρνηση στην πράξη των αστυνομικών αρχών να ανταποκριθούν.

Σύμφωνα με το Δίκτυο Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας, αυτά τα περιστατικά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, ενώ, όπως αναφέρεται, παρά τις εκκλήσεις στην ελληνική Πολιτεία να λάβει μέτρα, δεν έχει υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση. Κανένας από τους δράστες των βίαιων ρατσιστικών επιθέσεων δεν έχει καταδικαστεί από τη δικαιοσύνη μέχρι σήμερα.

Οργανωμένες εγκληματικές ομάδες
Οι ομιλητές της συνέντευξης τύπου, έκαναν επίσης λόγο για εξτρεμιστικές ομάδες ενώ οι δράστες κινούνται όπως είπαν, οργανωμένα, ντυμένοι με μαύρα ρούχα και ενίοτε με στρατιωτικά παντελόνια, φορώντας κράνη ή έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους, ενώ έχει καταγραφεί η συμμετοχή ανηλίκων σε σχετικές επιθέσεις.

Οι περισσότερες επιθέσεις γίνονται μετά τη δύση του ηλίου. Αναφέρεται ως πολύ συνηθισμένη πρακτική η "περιπολία" από μαυροφορεμένους μοτοσικλετιστές, ως αυτόκλητες ομάδες πολιτοφυλακής, οι οποίοι επιτίθενται σε πρόσφυγες και μετανάστες στο δρόμο, σε πλατείες ή σε στάσεις μέσων μαζικής μεταφοράς.

"Όσον αφορά την επίσημη καταγγελία στις αρμόδιες αρχές της χώρας και την κίνηση της ποινικής διαδικασίας, ελάχιστα θύματα προβαίνουν σε σχετικές ενέργειες, είτε επειδή δεν διαθέτουν νομιμοποιητικά έγγραφα και κατά συνέπεια θα κρατηθούν προς απέλαση, είτε επειδή δεν πιστεύουν ότι θα βρουν δικαιοσύνη.

Στην πράξη, αντί οι αστυνομικές αρχές να τους αντιμετωπίσουν ως πιθανά θύματα εγκληματικής πράξης,  δίνουν προτεραιότητα στον έλεγχο της νόμιμης διαμονής τους και αγνοούν την υποχρέωση να διερευνήσουν το ίδιο το συμβάν. Παραγνωρίζεται έτσι μια βασική αρχή για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της ρατσιστικής βίας: το δημόσιο συμφέρον δίωξης και αντιμετώπισης εγκλημάτων βίας πρέπει να υπερισχύει του δημόσιου συμφέροντος ελέγχου της παράνομης διαμονής αλλοδαπών στη χώρα", είπε ο Κωστής Παπαϊωάννου.

Η δράση του Δικτύου
Το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 2011 με πρωτοβουλία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) και του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (Υ.Α.).

Συμμετέχουν οι παρακάτω μη κυβερνητικές οργανώσεις και φορείς που παρέχουν νομικές, ιατρικές, κοινωνικές ή άλλες υποστηρικτικές υπηρεσίες και έρχονται σε επαφή με θύματα ρατσιστικής βίας:

Αίτημα, Αντιγόνη, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Διεθνής Αμνηστία, Δίκτυο Κοινωνικής Υποστήριξης Προσφύγων και Μεταναστών, Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου, Κέντρο Ημέρας "Βαβέλ", Κίνηση Υπεράσπισης των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών /στριών (Πάτρα), ΛΑΘΡΑ; – Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου, ΜETAδραση, Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων, Ομάδα Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών, Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστών (Θεσσαλονίκη), Σύλλογος Ενωμένων Αφγανών, Φόρουμ Μεταναστών Κρήτης, i-RED Ινστιτούτο για τα Δικαιώματα, την Ισότητα και την Ετερότητα και PRAKSIS, καθώς και ο Συνήγορος του Πολίτη ως παρατηρητής.

Στόχοι του Δικτύου είναι η καταπολέμηση της ρατσιστικής βίας, η διατύπωση συστάσεων προς την πολιτεία, καθώς και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.

Για επιπλέον πληροφορίες:  Τομέας Ενημέρωσης, Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, γραφείο στην Ελλάδα

Tel. 210 6756801, Fax. 210 6756800  καθώς και στην ιστοσελίδα της Ύπατης Αρμοστείας, unhcr.gr, καθώς και την ιστοσελίδα της εκστρατείας "Και 1 θύμα ρατσιστικής βίας είναι πολύ", 1againstracism.gr.

Μαρτυρία Ρατσιστικής Βίας