GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Χειροπέδες στον Γιάννη Σμπώκο, συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου!

Άνδρες της κρατικής ασφάλειας μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο εισαγγελέας Γαβριήλ Μαλλής, συνέλαβαν τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλιστικ...

Άνδρες της κρατικής ασφάλειας μετά από ένταλμα που εξέδωσε ο εισαγγελέας Γαβριήλ Μαλλής, συνέλαβαν τον πρώην γενικό διευθυντή εξοπλιστικών προγραμμάτων την περίοδο 1997- 2000 και άμεσο συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου, για «πράξη νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα από κοινού, κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα». 

Ο κ. Σμπώκος συνελήφθη σε γραφεία εταιρείας στη λεωφόρο Μεσογείων στην περιοχή των Αμπελοκήπων από όπου κατασχέθηκε κι ένας φορητός υπολογιστής. Aπό εκεί μεταφέρθηκε στη Γ.Α.Δ.Α. όπου κρατείται.

Ο Γιάννης Σμπώκος ο οποίος ανακρίθηκε τις τελευταίες ημέρες από τις εισαγγελικές αρχές, ήταν προγραμματισμένο να παρουσιαστεί εκ νέου στον εισαγγελέα και τον ανακριτή την Παρασκευή. Αιφνιδιαστικά και προφανώς, μετά από τις καταθέσεις των άμεσων συνεργατών του Άκη Τσοχατζόπουλου και ιδιαιτέρως τις καταθέσεις του εξαδέλφου του Νικόλαου Ζήγρα και της λογίστριάς του Ευφροσύνης Λαμπροπούλου, ο εισαγγελέας Γαβριήλ Μαλλής αποφάσισε να προχωρήσει στη σύλληψή του άμεσα και να μην αναμένει το τέλος της εβδομάδας. 

Πάντως, εκτιμάται ότι το ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε σε βάρος του μετά τα νέα στοιχεία που δείχνουν πως ο Γιάννης Σμπώκος ήταν στον στενό πυρήνα της ομάδας του Άκη Τσοχατζόπουλου. Άλλες πληροφορίες πάντως, κάνουν λόγο για ενδεχόμενες ενέργειες του Γιάννη Σμπώκου που θεωρήθηκαν προπαρασκευαστικές για τη διαφυγή του στο εξωτερικό. Αυτό διότι την περασμένη Παρασκευή οπότε και ήταν το πρώτο του ραντεβού με τον ανακριτή πήρε προθεσμία για να απολογηθεί την ερχόμενη Παρασκευή, στις 5 Οκτωβρίου. Ενδεχομένως το κλειδί στην ενέργεια του ανακριτή να βρίσκεται στην αιφνιδιαστική έρευνα που έγινε λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του στο σπίτι του στην Κηφισιά.

Ο Γιάννης Σμπώκος θεωρείται από τον εξάδελφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, Ν. Ζήγρα, ως ο άνθρωπος που διακινούσε το μαύρο χρήμα του πρώην υπουργού Αμύνης. Συγκεκριμένα ο κ. Ζήγρας ανέφερε κατά τη διάρκεια της επαναληπτικής ανάκρισής του, ότι ο ίδιος ο Άκης Τσοχατζόπουλος του έλεγε: «ο Γιάννης Σμπώκος έχει τα περισσότερα λεφτά μου».

«Μεταφορές μεγάλων χρηματικών ποσών έκανε σε τσάντες πολύ συχνά και ο Ιωάννης Σμπώκος, ο οποίος είχε στενές επαφές με τον Καμπούρογλου και συντόνιζαν μαζί όλες τις δουλειές. Ο Ιωάννης Σμπώκος είναι το πρόσωπο, το οποίο δέχθηκε τεράστια χρηματικά ποσά, τα οποία επένδυσε ο πεθερός του, που έχει χρηματιστηριακή εταιρία», ανέφερε σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο κ. Ζήγρας.

Ο πρώην στενός συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου θεωρήθηκε από τον ανακριτή ως ένα από τα κεντρικά πρόσωπα της υπόθεσης, όχι μόνο από την κατάθεση του Ν. Ζήγρα, αλλά και από τις προσωπικές σημειώσεις του πρώην υπουργού. Στις σημειώσεις του ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να γράφει απευθυνόμενος (όπως εκτιμούν οι αρχές) στον πρώην στενό συνεργάτη του: «Γιάννη, δεν είσαι απατεώνας, δεν είσαι κλέφτης! Δεν έχεις δικαίωμα να τα κρατήσεις! Πάνω από ένα χρόνο με κοροϊδεύεις! Αν δεν με στηρίξεις τώρα με την άμεση έναρξη αποστολών επιστροφής, που ήταν προτεραιότητα μας εδώ και μήνες θα δείξεις εάν είσαι μαζί μου, όπως παλιά, στα 15 χρόνια κυβερνητικής συνεργασίας».

Το κατηγορητήριο
Με ιδιαίτερα βαρύ κατηγορητήριο το οποίο κάνει λόγο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος σχεδόν 40 εκατομμυρίων ευρώ, που κατάφερε μάλιστα να αυξήσει σε 80 εκατομμύρια ως περιουσιακά στοιχεία, θα απολογηθεί στις 5 Οκτωβρίου ενώπιον του ανακριτή Γαβριήλ Μαλλή ο πρώην γενικός διευθυντής Εξοπλισμών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που έχει συνταχθεί σε βάρος του, από τις αρχές του 2000 μέχρι και τις 16 Απριλίου του 2010, ο κ. Σμπώκος κατείχε και απέκρυψε το ποσό του 1.000.000 ευρώ γνωρίζοντας ότι προέρχεται από το έγκλημα της παράνομης δωροδοκίας του πρώην υπουργού. Επίσης, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από το 1998 μέχρι τον Απρίλιο του 2010 κατείχε και διαχειρίστηκε μέρος του ποσού της παράνομης περιουσίας, τουλάχιστον 40.000.000 ευρώ, γνωρίζοντας ότι προέρχεται από δωροδοκίες του πρώην υπουργού με σκοπό την απόκρυψη της παράνομης αυτής προέλευσης, με εκτιμώμενη απόδοση εκ της διαχείρισης αυτής το έτος 2010 περί τα 80.000.000 ευρώ.

Ο άλλοτε έμπιστος συνεργάτης του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Σμπώκος φαίνεται πως θα βρεθεί αντιμέτωπος με τον ανακριτή για τα ποσά που φέρονται να δόθηκαν ως δώρα για την προμήθεια των υποβρυχίων, με όλες τις σχετικές συμβάσεις αλλά και για την προμήθεια των TOR M1.

Στα νέα κατηγορητήρια αναφέρεται ότι για τις συμβάσεις στην υπόθεση των υποβρυχίων, την προμήθεια δύο νέων και τον εκσυγχρονισμό άλλων, το 2000 και το 2002 διατέθηκαν ως «ωφελήματα» μεγάλα χρηματικά ποσά που διακινήθηκαν μέσω της εταιρίας FEROSTAAL, και μοιράστηκαν από λογαριασμό της σε Ελβετική τράπεζα. Αντίστοιχα, προγενέστερα, για την προμήθεια των 21 αυτοκινούμενων ερπυστριοφόρων τύπου TOR M1 διακινήθηκαν από το 1998 έως το 2001 περισσότερα από 32 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα μέσω επιταγών που εκδόθηκαν σε διαταγές Λιβεριανών υπεράκτιων εταιριών. Τα ποσά, κατά το κατηγορητήριο κατέληγαν στις περισσότερες περιπτώσεις στις εταιρείες που διαχειριζόταν ο εξάδελφος του Τσοχατζόπουλου Νίκος Ζήγρας πίσω από τις οποίες ωστόσο βρισκόταν ο ίδιος ο πρώην υπουργός.

Σημειώνεται ότι ο ίδιος ο Γιάννης Σμπώκος έχει κατ' επανάληψη διαψεύσει τα όσα έχουν λεχθεί σε βάρος του, δηλώνοντας ότι δεν έχει σχέση με όσα του αποδίδονται στις σημειώσεις του πρώην υπουργού.

Με τη σύλληψηη του Γιάννη Σμπώκου δεν κλείνει ο κύκλος των κατηγορουμένων για υπεξαίρεση δημοσίου χρήματος, διακίνηση μαύρου χρήματος, απάτη κατ’ εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα, αλλά αντιθέτως, επεκτείνεται αυτός ο κύκλος δεδομένου ότι στις αμέσως επόμενες ημέρες αρχίζει η διαδικασία καταμερισμού ευθυνών για τις υποθέσεις των υποβρυχίων και των πυραυλικών συστημάτων TOR M1.