GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σύννομος ή μη ο πρόεδρος της “ΤΕΞ” δικηγόρος Αχμέτ Καρά;

-Θα διερευνήσει το θέμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης -Μπορεί δικηγόρος να προεδρεύει σε μη αναγνωρισμένο σωματείο, μετέχοντας σε επίσημ...

-Θα διερευνήσει το θέμα ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης

-Μπορεί δικηγόρος να προεδρεύει σε μη αναγνωρισμένο σωματείο, μετέχοντας σε επίσημες διεθνείς εκδηλώσεις; 

 

Στην κοινή γνώμη της Ξάνθης δημιουργήθηκαν απορίες σχετικά με τις απαντήσεις τις οποίες προσπάθησε να περάσει σε αυτήν εκδίδοντας ανακοίνωση που το ύφος της αλλά και το περιεχόμενο δημιουργούν ερωτηματικά ο μειονοτικός σύλλογος που εδρεύει στην οδό Ύδρας στην Ξάνθη και συνεχίζει να αποκαλείται ΤΕΞ, πρόεδρος της οποίας είναι ο δικηγόρος κος Αχμέτ Καρά.
Αφορμή είναι η τελευταία επίσημη εκδήλωση του ως άνω συλλόγου με την ενεχυρίαση στον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης φωτογραφίας η οποία δείχνει την πόλη της Ξάνθης με το ρολόι έχοντας την ελληνική σημαία στον ιστό του και αναρτημένη την τουρκική σημαία στο σώμα του ρολογιού.  Τοποθετείται χρονικά η εν λόγω φωτογραφία στο 1952, επ’ ευκαιρίας της σύντομης επίσκεψης στην Ξάνθη του τότε Προέδρου της Τούρκικης Δημοκρατίας Τζελάλ Μπαγιάρ. Παραδέχονται ότι η φωτογραφία είναι “πειραγμένη” και φυσικά δίνεται η ερμηνεία όπως την αντιλαμβάνεται ο καθείς “απ’ όποια μεριά και εάν κάθεται”.
Στην επιστολή του εν λόγω συλλόγου-σωματείου αναφέρονται εκτενώς στην ελληνοτουρκική φιλία η οποία επιθυμούν να φτάσει σήμερα στα επίπεδα του τότε. Να θυμίσουμε ότι ο Τζελάλ Μπαγιάρ ήρθε και άνοιξε σχολεία στη Θράκη, να υποθέσουμε ότι θα έχουμε νεότερη ανακοίνωση του ως άνω συλλόγου-σωματείου ότι κάτι αντίστοιχο ζητήσανε από τον αντιπρόεδρο της Τουρκικής κυβέρνησης και με βάση την αμοιβαιότητα ότι θα συμβεί και σήμερα αντίστοιχα στην Κωνσταντινούπολη (βλ. Θεολογική Σχολή της Χάλκης), και ο πρόσφατος νόμος του υπουργού παιδείας κου Ομέρ Ντιντσέρ για τον αποκλεισμό μόνο των ελληνικών μειονοτικών σχολικών ιδρυμάτων να φοιτούν μαθητές που δεν είναι τουλάχιστον ο ένας από τους γονείς Έλληνας.
Το πώς θα εκφράσουν και θα εκφραστούν σε κάθε περίπτωση οι συμπολίτες μας μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, αυτό το επιλέγουν οι ίδιοι, αλλά από την ευημερούσα μειονότητα της δυτικής Θράκης μόνο αυτό ήταν που μονοπώλησε το ενδιαφέρον των όσων φιλοξένησαν τον τούρκο αντιπρόεδρο; ερωτήματα που καλό θα ήταν απαντηθούν το συντομότερο δυνατόν.
Πάντως καλό θα ήταν να ακολουθήσουν ορισμένοι κύριοι και κυρίες της μειονότητας την προτροπή – πρόταση – εντολή του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, κου Ρετζέπ Ταγίπ Ερτογάν, που στην τελευταία του επίσκεψη επί εδάφους στη δυτική Θράκη απευθυνόμενος προς αυτούς είπε να είναι καλοί και νομιμόφρονες πολίτες της χώρας τους (της Ελλάδας). Το ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Ξάνθης με τη λογική που εξέφρασε ο Τούρκος Πρωθυπουργός είναι το εάν και σε ποιες περιπτώσεις τηρείται ο νόμος, πχ υπάρχει ή όχι αντιποίηση αρχής με τους ψευτομουφτήδες, όσο για το θέμα με τον κ. Αχμέτ Καρά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης σε συνέντευξή της στον Ξάνθη FM100 και την εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα ανέφερε πως «θα διερευνήσουμε το θέμα με τον κ. Καρά, ο οποίος είναι μέλος του συλλόγου μας και θα δούμε εάν η ιδιότητά του αυτή έρχεται σε σύγκρουση με την ιδιότητά του ως προέδρου της ΤΕΞ. Σίγουρα γνωρίζετε καλύτερα τα μειονοτικά και τα θέματα που αφορούν την εν λόγω οργάνωση και προς αυτή την κατεύθυνση θα εξετάσουμε το θέμα το οποίο μας θέτετε», όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως ένα μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης εμφανίζεται παράλληλα ως πρόεδρος της “Τουρκικής” Ένωσης Ξάνθης, η οποία δεν είναι αναγνωρισμένη με την επωνυμία αυτή  από την ελληνική πολιτεία με τελεσίδικη απόφαση των Ανωτάτων  Δικαστηρίων.
Όπως μάλιστα σημείωσε η ίδια «για να γίνει κάποιος μέλος του Συλλόγου μας υπάρχουν μια σειρά από κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν και οι οποίοι σχετίζονται με τον δικηγορικό κώδικα και τον κώδικα δεοντολογίας. Ο κος Αχμέτ Καρά είναι μέλος του Συλλόγου μας αλλά έχει τη δυνατότητα ως πολίτης να υπερασπίζεται τα δικαιώματά του και εμείς ως Σύλλογος δεν μπορούμε να ελέγχουμε αυτή του την ιδιότητα. Εάν ωστόσο συμβεί κάτι το οποίο θα έρχεται σε σύγκρουση με την ιδιότητά τους ως δικηγόρου και μέλος του Συλλόγου μας τότε θα ελεγχθεί». Μάλιστα η κα Σιούτη άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξεκινήσει ο Σύλλογος έλεγχο για τη δράση του κ. Καρά ως προέδρου του ως άνω συλλόγου,, καθώς είναι γεγονός πως η εν λόγω οργάνωση δεν είναι αναγνωρισμένη από την Ελληνική πολιτεία και τη δικαιοσύνη.

«Έτσι όπως το θέτεται το θέμα χρίζει ιδιαίτερης προσοχής ώστε να το χειριστούμε ανάλογα και ίσως πρέπει να το διερευνήσουμε, για αυτό εάν έχετε επιπλέον στοιχεία θα σας παρακαλούσα να μας τα προσκομίσετε» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης. Ανταπαντώντας ο συντονιστής της εκπομπής κος Ευάγγελος Βασιλειάδης συμπλήρωσε ότι «έχετε όλα τα στοιχεία για να αποφασίσετε στο τι πρέπει να πράξετε».