GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πώς και ποιοι θα πάρουν το επίδομα θέρμανσης

Με βάση τέσσερα κριτήρια – κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά, και περιουσιακά, αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε χιλιά...

Με βάση τέσσερα κριτήρια – κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά, και περιουσιακά, αναμένεται να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης σε χιλιάδες νοικοκυριά της χώρας. Όπως αναφέρει σήμερα (30/08) η… εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 120 εκ. ευρώ και θα επιβαρύνει τον Προϋπολογισμό του 2013 αφού στον τρέχοντα δεν έχει προβλεφθεί καμία σχετική πίστωση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας αλλά και με βάση γραπτή απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Δημοκρατία:
• Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι διαβιούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία κατά τους μήνες Οκτώβριος-Απρίλιος είναι πολύ χαμηλή

• Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί λίγο πάνω από τα 100 ή τα 150 τετραγωνικά μέτρα. Δηλαδή θα προβλέπεται ως πρόσθετο κριτήριο χορήγησης ο αριθμός των τετραγωνικών μέτρων της θερμαινόμενης κατοικίας

• Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να τεθεί ως πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος, το εξής: το σύστημα θέρμανσης της κατοικίας να προβλέπει τη χρήση πετρελαίου ή φυσικού αερίου, η τιμή του οποίου εξαρτάται από την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

• Το επίδομα μελετάται να καταβληθεί εφάπαξ ή σε 2 ή 3 ή 4 μηνιαίες δόσεις, είτε μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είτε μέσω των φορέων που είναι αρμόδιοι για την καταβολή επιδομάτων ή άλλων εισοδηματικών ενισχύσεων προς τους ευπαθείς οικονομικά πολίτες οι οποίοι θα ενταχθούν στους δικαιούχους και του νέου επιδόματος. Για παράδειγμα στους χαμηλοσυνταξιούχους δικαιούχους, το επίδομα ενδέχεται να καταβληθεί από τα αρμόδια ασφαλιστικά ταμεία (ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, κ.λπ), μαζί με τη σύνταξη ενός ή περισσότερων μηνών. Ωστόσο, εάν επιλεγεί αυτός ο τρόπος καταβολής, θα πρέπει να προηγηθεί ενημέρωση των υπηρεσιών μηχανογράφησης των συγκεκριμένων φορέων για τα στοιχεία των δικαιούχων του επιδόματος, δηλαδή αυτών που θα πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά, γεωγραφικά, κοινωνικά και περιουσιακά κριτήρια.

• Η καταβολή του επιδόματος ενδέχεται να μη γίνει άμεσα, από τις 15 Οκτωβρίου 2012, που θα αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης στην πολύ αυξημένη τιμή που θα έχει προκύψει πλέον εξαιτίας της εξίσωσης του φόρου του καυσίμου με το 80% του φόρου του πετρελαίου κίνησης. Κι αυτό διότι ο φετινός Προϋπολογισμός δεν προβλέπει την καταβολή δαπάνης για επίδομα θέρμανσης. Επιπλέον, οι διαδικασίες για τον εντοπισμό των δικαιούχων θα απαιτήσουν χρόνο. Υπάρχει συνεπώς πιθανότητα η πληρωμή του επιδόματος να γίνει από τον προσεχή Ιανουάριο.