GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αρνητικός ο απολογισμός για την κλωστοϋφαντουργία το 2011.

Αρνητικός ήταν ο απολογισμός για την κλωστοϋφαντουργία το 2011, όπως είπε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων ...

Αρνητικός ήταν ο απολογισμός για την κλωστοϋφαντουργία το 2011, όπως είπε στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων Κλωστοϋφαντουργών (ΣΕΒΚ), ο πρόεδρός του, Ελ. Κούρταλης.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ειδών ενδυμασίας και αξεσουάρ ένδυσης μειώθηκαν κατά 2,6%, και περιορίσθηκαν στα 776,9 εκατ. ευρώ (έναντι 797 εκατ. ευρώ του 2010), ενώ οι εξαγωγές υφαντικών νημάτων, έτοιμων υφασμάτων και συναφών, μειώθηκαν κατά 5% και έπεσαν στα 406,7 εκατ. ευρώ (έναντι, 428,3 εκατ. ευρώ, του 2010).

Την ίδια περίοδο, η παραγωγή της μεταποίησης μειώθηκε κατά 9,6% (έναντι μείωσης κατά 5,1%, το 2010), με τις κλωστοϋφαντουργικές ύλες να παρουσιάζουν κάμψη της παραγωγής τους κατά 21,8% (έναντι 20,6%, το 2010), ενώ στα είδη ένδυσης η κάμψη της παραγωγής έφθασε το 25,4% (έναντι 23,1%, το 2010).

Όπως είπε ο κ. Κούρταλης, πίσω από τις εξελίξεις αυτές κρύβονται μικρότερα ή μεγαλύτερα επιχειρηματικά δράματα και, πάντως, λιγότερες εργασίες, λιγότερες επιχειρήσεις, λιγότεροι εργαζόμενοι, λιγότερα κρατικά έσοδα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε ότι: «Η ελληνική κλωστοϋφαντουργία, τα τελευταία χρόνια, αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις μιας απαξιωτικής διαδικασίας που τη συνθέτουν τρεις διαφορετικές τάσεις: η πολύχρονη αποβιομηχάνιση που έχει σημαντικά υποβαθμίσει παραγωγικές δυνατότητες και ποιοτικές επιδόσεις, ο αθέμιτος ανταγωνισμός, λόγω του κοινωνικού ντάμπινγκ που ασκούν σε βάρος της οι αναδυόμενες υπερδυνάμεις, με το χαμηλό κόστος εργασίας, η σημαντική κάμψη της εγχώριας ζήτησης λόγω της οικονομικής κρίσης».

Κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ, μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ο κλάδος καλείται να αναδιαρθρωθεί, να εκσυγχρονισθεί, να ανανεωθεί, με στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας που αποτελεί μονόδρομο βιώσιμης ανάπτυξης. Και σ' αυτή την προσπάθεια, κάλεσε την Πολιτεία να είναι παρούσα και να στηρίξει την ελληνική κλωστοϋφαντουργία. Ειδικότερα, περιγράφοντας τα άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Κούρταλης επεσήμανε ότι απαιτείται:

- αντιμετώπιση της πιστωτικής ασφυξίας, που ακυρώνει παραγωγικές και εξαγωγικές ευκαιρίες, καθώς το τραπεζικό σύστημα έχει σχεδόν χρεοκοπήσει και οι χρηματοδοτήσεις προς τις επιχειρήσεις έχουν σχεδόν μηδενιστεί

- εξόφληση των οφειλών του κράτους προς τις επιχειρήσεις του κλάδου, που στερεί την οικονομία από την αναγκαία ρευστότητα, αλλά και τον συμψηφισμό των οφειλών των επιχειρήσεων με τις οφειλές του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις

- άμεση επιστροφή του ΦΠΑ των εξαγωγικών επιχειρήσεων

- μείωση, κατά 50%, τα επόμενα τρία τουλάχιστον χρόνια, των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις κλωστοϋφαντουργίες που είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, όπως επίσης και η επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας για τη βελτίωση του εργασιακού κόστους.


πηγή:zougla.gr