GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τα “παιδιά των φαναριών” καθημερινό φαινόμενο και στην Ξάνθη

-30 καταγεγραμμένες συλλήψεις για επαιτεία το 2011 στην Ξάνθη! Οι τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις δομές του κοινωνικού ιστ...

-30 καταγεγραμμένες συλλήψεις για επαιτεία το 2011 στην Ξάνθη!

Οι τραγικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στις δομές του κοινωνικού ιστού που διανθίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων της Ξάνθης έχουν αρχίσει να γίνονται πλέον ορατές, με την οικονομική εξαθλίωση να οδηγεί καθημερινά δεκάδες κατοίκους της περιοχής, μέλη συγκεκριμένων ευπαθών κοινωνικών ομάδων, στην επαιτεία. 

Παιδιά, ανάπηροι, μάνες και βρέφη φωλιάζουν ιδιαίτερα τις πρωινές ώρες και τις ώρες αιχμής δίπλα στους φωτεινούς σηματοδότες της πόλης, επαιτώντας για μερικές υποδιαιρέσεις του ευρώ, προσφέροντας χαρτομάντιλα, καθαρίζοντας τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων ή απλά ζητώντας λίγη οικονομική βοήθεια. «Το φαινόμενο αυτό είναι κοινωνικό και διαχρονικό» σημειώνει ο κος Γιώργος Γκοδοσίδης, αστυνομικός διευθυντής Ξάνθης εξηγώντας πως «ο αστυνομικός έχει ρόλο κατασταλτικό, η πρόληψη είναι υπόθεση άλλων φορέων». Συγκεκριμένα για την πόλη της Ξάνθης το 2011 καταγράφηκαν 30 περιστατικά επαιτείας, ιδιαίτερα υψηλός αριθμός συγκριτικά με άλλες χρονιές, με τις αστυνομικές αρχές να οδηγούν τους επαίτες στα δικαστήρια, απ’ όπου μετά αφήνονται ελεύθεροι. «Είναι ένας φαύλος κύκλος που ουσιαστικά δεν έχει νόημα» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κος Γκοδοσίσης για να εξηγήσει πως «στην πόλη μας οι επαίτες προέρχονται κυρίως από την περιοχή του Δροσερού, είναι κάτι που συμβαίνει εδώ και χρόνια απλά τώρα με τη την οικονομική κρίση το φαινόμενο έχει διογκωθεί». 

Όπως μάλιστα επισημαίνει ο ίδιος ακόμη και οι αστυνομικοί έρχονται σε δύσκολη θέση όταν καλούνται να αντιμετωπίσουν τέτοια περιστατικά, καθώς σε αυτά συμμετέχουν και μικρά παιδία, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει παρατηρηθεί στην πόλη της Ξάνθης το «φαινόμενο εκμετάλλευσης παιδιών ή επαιτών, όπου τα φέρνουν από γειτονικές πόλεις τα παρατάνε εδώ για να ζητιανεύουν και μετά τα παίρνουν πάλι πίσω», όπως αναφέρει ο ίδιος. 

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί το γεγονός πως σε πολλές των περιπτώσεων οι αστυνομικοί επιδίδονται σε ένα παιχνίδι κυνηγητού με τους επαίτες, με τους τελευταίους να πηγαίνουν από φανάρι σε φανάρι, ενώ το φαινόμενο της επαιτείας παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο τη χειμερινή περίοδο όπου οι ανάγκες των ευπαθών αυτών ομάδων αυξάνονται, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που παρατηρούνται μικρό κλοπές από εγκαταλελειμμένα κτήρια της πόλης, όπου αφαιρούνται αντικείμενα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε προς πώληση είτε ακόμη και προς καύση για τη θέρμανσή των επαιτών. 

Γιώργος Μαυρίδης
giorgosmavridis@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια