GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


“Μετανάστες” μια μέρας οι καταναλωτές της Θράκης!

Σε ”μετανάστες” μιας μέρας έχουν μετατραπεί οι καταναλωτές της Θράκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας οι οποίοι επισκέπτονται σε καθημερινή βά...

Σε ”μετανάστες” μιας μέρας έχουν μετατραπεί οι καταναλωτές της Θράκης και γενικότερα της Β. Ελλάδας οι οποίοι επισκέπτονται σε καθημερινή βάση τις γειτονικές χώρες, κυρίως τη Βουλγαρία και την Τουρκία, για να κάνουν τα ψώνια τους ή ακόμη και να φτιάξουν… τα δόντια τους. 

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από την μελέτη της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου σύμφωνα με τα οποία κατά μέσο όρο το 30% των κατοίκων της Θράκης επισκέπτονται τη Βουλγαρία και την Τουρκία καθημερινά για να αγοράσουν φθηνά, και αμφιβόλου ποιότητας, ρούχα, παπούτσια, τσιγάρα, ψωμιά, καύσιμα, να επισκευάσουν τα οχήματά τους ή ακόμη και να επισκεφτούν κάποιον οδοντίατρο.

Ως αποτέλεσμα της παραπάνω καταναλωτικής συμπεριφοράς η ακατάσχετη αιμορραγία της ελληνικής οικονομίας, καθώς χρήματα τα οποία θα έμεναν στην περιοχή και θα ενίσχυαν την τοπική οικονομία φεύγουν στο εξωτερικό, ενισχύοντας τις εκεί οικονομίες. Χαρακτηριστική είναι η ανεπανόρθωτη ζημία για τα πρατήρια καυσίμων, που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με τις γειτονικές χώρες, τα οποία βάζουν λουκέτο καθώς δεν μπορούν να συναγωνιστούν τις τιμές των γειτονικών χωρών, οι οποίες σε πολλές των περιπτώσεων παρουσιάζονται έως και 0.50 λεπτά ανά λίτρο χαμηλότερες.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα το 20-40% των κατοίκων της Ξάνθης επισκέπτεται καθημερινά τη Βουλγαρία για να κάνει τα ψώνια του είτε για ολιγοήμερες διακοπές, ενώ τους τελευταίους μήνες όλο και περισσότεροι Βούλγαροι ανοίγουν μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις στην πόλη της Ξάνθης. Παρόμοια η κατάσταση και στην Ορεστιάδα, όπου εκεί 30-40% των κατοίκων καθημερινά περνά τα σύνορα αναζητώντας φθηνότερα προϊόντα στις γειτονικές αγορές. Μεγάλος αριθμός καταναλωτών από τον Βόρειο Έβρο επισκέπτεται τη Βουλγαρία για να κάνει τις αγορές του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική αγορά, ενώ παρόμοια εικόνα επικρατεί και στη Κομοτηνή. 

Εάν στα παραπάνω προστεθεί και το παρεμπόριο το οποίο ανθίζει με δραματικά γρήγορους ρυθμούς σχηματίζεται η άσχημη εικόνα που επικρατεί στο σύνολο των τοπικών κοινωνιών σε Θράκη και Περιφέρεια ΑΜΘ και η οποία οδηγεί σε αφανισμό πολλές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια