GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Επίδομα πολυτέκνων και σε γονιό με παιδιά από διαφορετικούς γάμους

Συνταγματική έκρινε ο Άρειος Πάγος τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή πολυτεκνικού επιδόματος σε πατέρα που έχει τέσσερα παιδι...

Συνταγματική έκρινε ο Άρειος Πάγος τη νομοθετική ρύθμιση που προβλέπει την καταβολή πολυτεκνικού επιδόματος σε πατέρα που έχει τέσσερα παιδιά από διαφορετικούς γάμους αλλά φέρει την αποκλειστική ευθύνη διατροφής των τέκνων, υπό την προϋπόθεση ότι η μητέρα δεν λαμβάνει το επίδομα.

Οι αρεοπαγίτες στην υπ' αριθμ. 753/2011 απόφασή τους υπογραμμίζουν ότι ο Ν. 2163/1993 (τροποποίησε το Ν. 1892/1990) που προβλέπει τη χορήγηση του επίμαχου επιδόματος και στον πατέρα που έχει τέσσερα παιδιά από διαφορετικούς γάμους, δεν αντίκειται στην αρχή της ισότητας.

Η επιτροπή εκδικάσεως ενστάσεων του ΟΓΑ απέρριψε αίτημα πατέρα τεσσάρων παιδιών να λάβει το επίδομα πολυτέκνων. Ο άνδρας είχε δύο παιδιά από τον πρώτο του γάμο που λύθηκε νόμιμα το 1985 και δύο παιδιά από το δεύτερο γάμο του.

Ο ΟΓΑ επικαλούμενος ιδιωτικό συμφωνητικό με την πρώην σύζυγο του πατέρα, αρνήθηκε τη χορήγηση του επιδόματος επικαλούμενος ότι ο πατέρας έχοντας αποκτήσει άλλη, δεύτερη, οικογένεια δεν έχει αποκλειστική ευθύνη διατροφής των δύο παιδιών, τα οποία ζουν με τη μητέρα τους σε άλλη πόλη. Όμως, το δικαστήριο δεν έκρινε νόμιμη τη συγκεκριμένη αιτιολογία γιατί σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση λύσης του γάμου, ο πατέρας έχει αναλάβει όλα τα μηνιαία έξοδα διατροφής, ένδυσης, εκπαίδευσης και ψυχαγωγίας των τέκνων του από τον πρώτο του γάμο, γεγονός που το επιβεβαιώνει και η πρώην σύζυγός του.

Έτσι υποχρέωσε τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) να καταβάλλει το επίμαχο επίδομα στον πατέρα των τεσσάρων τέκνων.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια