GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Όλα ανοιχτά για τη συμμετοχή του Δήμου στην Κοινωφελή Εργασία

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε η αντιπολίτευση δεν πέρασε η υπερψήφιση ανάθεσης έργου στον ενδιάμεσο φορέα ΙΝΕ της ΓΕΣΕΕ. Η ε...

Παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε η αντιπολίτευση δεν πέρασε η υπερψήφιση ανάθεσης έργου στον ενδιάμεσο φορέα ΙΝΕ της ΓΕΣΕΕ.

Η επιμονή της αντιπολίτευσης στον Δήμο Ξάνθης με τον επικεφαλής του συνδυασμού “Πολίτες για την Αλλαγή” δια του κ. Χρίστου Πούλιου να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας και η εξουσιοδότηση εν λευκώ του δημάρχου να προχωρήσει στην άμεση υπογραφή σύμβασης με τον φορέα διαχείρισης, που έως το μεσημέρι της Πέμπτης 26 Μαΐου ήταν δυο υποψήφιες εταιρίες.

Με το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΕΣΕΕ να μονοπωλεί το ενδιαφέρον και τις γενικότερες θετικές συζητήσεις των μελών της αντιπολίτευσης για την ανάληψη του έργου πρόσληψης και διαχείρισης των περισσοτέρων από τους 1.500 εργαζόμενους με πεντάμηνες συμβάσεις εργασίας και δευτερευόντως να γίνεται αναφορά για το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού, δηλώνοντας την έκπληξή του και την άγνοια του για την ύπαρξη της εν λόγω ΜΚΟ ο κος Πούλιος, προσπάθησαν να κλείσουν το θέμα το ποιος θα αναλάβει την υλοποίηση του έργου.

 Υπήρξαν πολλές αντιδράσεις από πλευράς δημοτικών συμβούλων με σημαντικότερη αυτήν της δημοτικής συμβούλου κας Μπέττυς Πατσίδου, δημοτικής συμβούλου στην παράταξη Πούλιου, η οποία δήλωσε ότι ρητά απέχει της συζήτησης και της ψηφοφορίας για αυτό το θέμα, βυθίζοντας “σε μαύρες σκέψεις” το επικεφαλής του συνδυασμού της κ. Πούλιο. Πέραν των σημαντικών απουσιών από την παράταξη Στυλιανίδη τους υπόλοιπους συμβούλους εξέφρασε στο σύνολο ο δημοτικός σύμβουλος Μανώλης Φανουράκης, χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία φιάσκο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θέλω να καταδικάσω το φιάσκο που ζούμε σε όλη αυτή την εισήγηση. Ένα ήθελε το Υπουργείο να βοηθήσει έπρεπε ή να το κάνει μόνο του ή να δώσει τα χρήματα στους Δήμους και όχι στις ΜΚΟ, δίνοντας ουσιαστικά χρήματα σε αυτές τις οργανώσεις. Δεν μπορώ να μην το ψηφίσω αλλά νιώθω την υποχρέωση να καταγγείλω τη διαδικασία». Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση του κ. Κολλάρου, επικεφαλής του συνδυασμού Λαϊκή Συσπείρωση, ο οποίος έκανε λόγο για απάτη, δηλώνοντας μέσα στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου ότι «έχει στηθεί ένα πάρτι με αυτό το πρόγραμμα, θα κοροϊδέψουν νέα παιδία με αυτό  και δεν πρόκειται να ανανεωθεί. Θα το καταψηφίσω έτσι κι αλλιώς. Επιφυλάσσομαι για τη διαχείριση του προγράμματος αλλά είναι σίγουρα απάτη το να θεωρούμε ότι μπορούμε να λύσουμε το πρόβλημα της ανεργίας με τέτοια προγράμματα».     
 
Εν τέλει συμφωνήθηκε την επόμενη Τρίτη ο Δήμος Ξάνθης να συνεχίσει και να ολοκληρώσει το διακοπέν δημοτικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτη και με ποιους όρους θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Όπως είχε εξαγγείλει η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κα. Λούκα Κατσέλη, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στη Θράκη, πριν από μερικούς μήνες, τον δρόμο για την υλοποίηση του παίρνει το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, το οποίο ξεκινάει από την περιφέρεια ΑΜΘ και το οποίο έχει ως στόχο την ολιγόμηνη απασχόληση(συμβάσεις 5 μηνών)  ανέργων σε θέσεις και φορείς κοινωνικής παροχής υπηρεσιών. Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ξάνθης, ο οποίος συμμετέχει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ως συμπράττων φορέας, συνεδρίασε εκτάκτως το μεσημέρι της Πέμπτης, με στόχο να συζητηθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα και να υπογραφθούν μνημόνια συνεργασίας με τους δικαιούχους διαχειριστές.

Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που θέτει το πρόγραμμα, ένας ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης υπογράφει μνημόνιο συνεργασίας με τους συμπράττοντες φορείς, οι οποίοι πρακτικά θα απορροφήσουν το ανθρώπινο δυναμικό, με το Υπουργείο Εργασίας να έχει τον τελικό λόγο στην οριστική επιλογή του δικαιούχοι διαχειριστή, ο οποίος ουσιαστικά θα αναλάβει την επιλογή και κατηγοριοποίηση των ατόμων που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα.     

Όπως ανακοινώθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, μέχρι στιγμής για τον Δήμο Ξάνθης έχουν καταθέσει προτάσεις συμμετοχής ως φορείς διαχείρισης δύο ενδιαφερόμενοι, το ΙΝΕ της ΓΕΣΣΕ και το Κέντρο Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ).  Ωστόσο το θολό και αδιευκρίνιστο μέχρι στιγμής τοπίο γύρω από τις προϋποθέσεις τελικής αποδοχής του διαχειριστή από το Υπουργείο, οδήγησε το δημοτικό συμβούλιο σε διακοπή της συνεδρίας του και συνέχιση αυτής την επόμενη Τρίτη. Μετά από πρόταση του Δημάρχου, τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου αποφάσισαν να δώσουν παράταση χρόνου στην οριστικοποίηση των προϋποθέσεων κάτω από τις οποίες θα ενταχθεί ο δήμος στο πρόγραμμα, περιμένοντας τη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου της Δευτέρας και τη στάση που θα κρατήσει η Περιφέρεια για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Όπως ήταν αναμενόμενο, το γεγονός πως η όλη διαδικασία και η προσπάθεια να «κλείσει» το θέμα γρήγορα, με τη μορφή του κατ’ επείγοντος, γέννησε πολλά ερωτηματικά σε αρκετούς από τους εν δυνάμει διαχειριστικούς φορείς, οι οποίοι δεν είχαν τα χρονικά περιθώρια ενημέρωσης ώστε να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος του ΟΕΒΕ Ξάνθης, κος Σωτήρης Τσιακίρογλου, ενημερώθηκε μέσα από τον τοπικό ηλεκτρονικό τύπο για τη συγκεκριμένη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας πως «πάγια τακτική του δήμου είναι ουδέποτε να δίνει λογαριασμό, να συμβουλεύεται ή να πληροφορεί τους κοινωνικούς εταίρους».
«Θεωρούν ότι με το να διαχειριστούν αυτό το πρόγραμμα θα δώσουν κάποιες θέσεις εργασίας οι όποιες θα μεταφραστούν αργότερα σε ψήφους. Ο κόσμος έχει καταλάβει τι γίνεται και για αυτό απαξιώνει την πολιτική» ανέφερε ο κος Τσιακίρογλου αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε σε πρώτη φάση ο δήμος τη συμμετοχή του στο συγκεκριμένο πρόγραμμα. Παράλληλα ο κος Τσιακίρογλου επισήμανε πως η ομοσπονδία της οποία προΐσταται είχε δείξει εξ’ αρχής ενδιαφέρον να συμμετάσχει συνεπικουρούμενη από το εργατικό κέντρο στο πρόγραμμα, ωστόσο δεν ήταν ενήμερος για την έκτακτη γενική συνέλευση του δημοτικού συμβουλίου.

Στην πρόταση που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης προβλέπεται η απορρόφηση 800 ατόμων σε θέσεις κοινωφελούς εργασίας, τη στιγμή που το πρόγραμμα προβλέπει 1500 θέσεις εργασίας για ολόκληρο τον Νομό. Αυτά πρακτικά σημαίνει πως ο κάθε συμπράττων φορέας, δηλαδή οι υπόλοιποι δήμοι-Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχει δικαίωμα να καταθέσει προτάσεις για την κάλυψη θέσεων εργασίας, ο αριθμός των οποίων καθορίζεται από τον ίδιο τον δήμο. Με τη σειρά του το Υπουργείο θα αξιολογήσει τις προτάσεις του κάθε φορέα και θα εγκρίνει τον τελικό αριθμό των θέσεων εργασίας.     

Δεν υπάρχουν σχόλια