GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Απάντηση Παπουτσή σε Κοντό

ΘΕΜΑ : Λειτουργία – στελεχών Υπηρεσιών Αστυνομίας Διεύθυνσης Ξάνθης. Συνθήκες κράτησης . Προστασία προσωπικού. ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 11648/18-02-20...

ΘΕΜΑ: Λειτουργία – στελεχών Υπηρεσιών Αστυνομίας Διεύθυνσης Ξάνθης. Συνθήκες κράτησης . Προστασία προσωπικού.

ΣΧΕΤ: ΕΡΩΤΗΣΗ 11648/18-02-2011
Σε απάντηση της ανωτέρω ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Α.ΚΟΝΤΟΣ, σας γνωρίζουμε ότι , η αναβάθμιση του επιπέδου των προσφερόμενων Υπηρεσιών , καθώς και της προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών, αποτελεί για το Υπουργείο μας και το Αρχηγείο Ελληνικής Αστυνομίας, κύριο και διαρκή στόχο. Για την επίτευξη του στόχου αυτού αξιοποιείται καθημερινά το σύνολο του διαθέσιμου προσωπικού και των μέσων και σχεδιάζονται μέτρα, προγράμματα και διαδικασίες προσαρμογής  του οργανωτικού σχήματος και της επιχειρησιακής δράσης των αστυνομικών Υπηρεσιών στις πραγματικές ανάγκες αστυνόμευσης των περιοχών  δικαιοδοσίας  τους . 

Οι ανάγκες των Υπηρεσιών του Σώματος, εξετάζονται και αξιολογούνται στι πλαίσιο ενός γενικότερου προγράμματος  αναδιοργάνωσης, σε συνδυασμό βεβαίως και με άλλες αντικειμενικές παραμέτρους, όπως οι μεταβολές που επήλθαν στο διοικητικό χάρτη της χώρας, με την εφαρμογή του σχεδίου «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», οι υφιστάμενες δημοσιονομικές δυνατότητες, κ.λ.π.
Σε ότι αφορά το θέμα στελέχωσης των αστυνομικών Υπηρεσιών , σας ενημερώνουμε ότι αυτό, σήμερα, αντιμετωπίζεται μέσα  από τις δυνατότητες που παρέχει η συνολική δύναμη του Σώματος, η οποία είναι ελλειμματική, με ορθολογική κατανομή αυτής. Στο πλαίσιο αυτό έχει στελεχωθεί και η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης με δύναμη, η οποία παρουσιάζει έλλειμμα έναντι της οργανικής της, όπως συμβαίνει σχεδόν με το σύνολό των αστυνομικών Υπηρεσιών. Πάντως, με τις τακτικές και συμπληρωματικές και τις λοιπές τοποθετήσεις προσωπικού, κατά το παρελθόν έτος, ενισχύθηκε συνολικά η Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης με 22 αστυνομικούς διαφόρων βαθμών. 

Επίσης, κατά το τρέχον έτος, προκηρύχθηκαν προς πλήρωση 4 θέσεις αστυνομικών κατωτέρων βαθμών. Πλέον αυτόν, θα καταβληθεί προσπάθεια για περαιτέρω ενίσχυση της εν λόγω Διεύθυνσης κατά τις συμπληρωματικές μεταθέσεις του προσωπικού, κατά το τρέχον έτος, καθώς και με τους νέους αστυφύλακες μετά την έξοδο  τους από τη Σχολή και με νεοπροαγόμενους αρχιφύλακες. Οι μετατιθέμενοι στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης κατανέμονται από το οικείο Συμβούλιο μεταθέσεων στις Υπηρεσίες της εν λόγω Διεύθυνσης με υπηρεσιακά και κοινωνικά κριτήρια.
Πάντως, σύμφωνα με την διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 19 του π.δ. 100/2003, δύναται ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής της οικείας Περιφέρειας και ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης εντός των ορίων τους, να αποσπούν το προσωπικό τους μέχρι το βαθμό του αστυνόμου Α’, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες που προκύπτουν, για την ενίσχυση υφιστάμενων Υπηρεσιών.
Πέραν αυτών, σας πληροφορούμε ΄ότι, ότι η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας για την προστασία του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας από κινδύνους που ενδέχεται να προκύψουν κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αποτελεί βασικό μέλημα και σταθερό στόχο του Υπουργείου μας και του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας. Άλλωστε, η διαρκής προσπάθεια  και μέριμνα για την δημιουργία των απαραίτητων, υποδομών και συνθηκών, καθώς και η λήψη των αναγκαίων μέτρων προς διασφάλιση της προστασίας του εν λόγω προσωπικού, αποτελεί προαπαιτούμενο για την χάραξη και την εφαρμογή μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής αντεγκληματικής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό και στο βαθμό που μας το επιτρέπουν οι υπάρχουσες δημοσιονομικές δυνατότητες, καταβάλλουμε συνεχή προσπάθεια και λαμβάνουμε μέριμνα για την υλοποίηση των προβλεπόμενων, από το ισχύον συναφές νομοθετικό πλαίσιο (π.δ. 45/2008), μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια του εν λόγω προσωπικού. Η πορεία  υλοποίησης των προβλέψεων του προεδρικού αυτού διατάγματος κρίνεται ικανοποιητική, πράγμα το οποίο ασκεί θετική επίδραση στην ανύψωση του ηθικού και επομένως στην αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.
Περαιτέρω και επειδή η υγιεινή και ασφάλεια του ένστολου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας σχετίζεται με την υλικοτεχνική υποδομή των Υπηρεσιών και τα χορηγούμενα στο προσωπικό μέσα και εφόδια, από την αρμόδια Διεύθυνση του Αρχηγείου (Διεύθυνση Τεχνικών) διενεργήθηκε ενδελεχής έλεγχος για την καταγραφή των υφισταμένων ελλείψεων και αναγκών τόσο των Υπηρεσιών όσο και του προσωπικού, έτσι ώστε να εφοδιαστούν με τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (αλεξίσφαιρα γελέκα, κράνη επιχειρησιακού τύπου, φορητούς πομποδέκτες, λεωφορεία μεταγωγής κρατουμένων, λεωφορεία μετακίνησης προσωπικού, αλεξίσφαιρες σκοπιές κ.λ.π). 

Μετά την πραγματοποίηση των προμηθειών αυτών, θα γίνει κατανομή των υλικών στις Υπηρεσίες και ασφαλώς στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Πάντως, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, σταδιακά ανανεώνεται η υλικοτεχνική της υποδομή. Ειδικότερα, από τα 73 οχήματα διαφόρων κατηγοριών που διαθέτει η εν λόγω Διεύθυνση τα 22 χορηγήθηκαν καινούργη, κατά την τελευταία τριετία. Επίσης, έχουν χορηγηθεί τόσο τεχνικά-τηλεπικοινωνιακά μέσα όσο και υλικά οπλισμού , που καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό τις υπηρεσιακές ανάγκες.
Πέραν αυτών, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης προσπάθειας για την βελτίωση των κτιριακών υποδομών και την διασφάλιση της υγιεινής διανομής και προστασίας των κρατουμένων, έχει καταρτιστεί τεχνική περιγραφή των χώρων κράτησης, βάσει της οποίας κατασκευάζονται- ανακατασκευάζονται οι χώροι κράτησης των αστυνομικών Υπηρεσιών και αφού ελήφθησαν υπόψη, μεταξύ των άλλων και οι οδηγίες της Ευρωπαϊκής Πρόληψης Βασανιστηρίων.
Ειδικότερα, το Επιτελείο και οι Υπηρεσίες έδρας της εν θέματι Αστυνομικής Διεύθυνσης, στεγάζονται σε ενιαίο δημόσιο οίκημα που αγοράσθηκε πρόσφορα και καλύπτει τις στεγαστικές τους ανάγκες. Κατά το έτος 2010 πραγματοποιήθηκε αυτοψία στο εν λόγω κτίριο και συντάχθηκε τεχνική περιγραφή- προϋπολογισμός δαπάνης, εγκρίθηκε η απαιτούμενη πίστωση και πραγματοποιήθηκαν, μεταξύ των άλλων, οι απαραίτητες εργασίες για την επισκευή- ανακαίνιση των χώρων κράτησης.
Σε ότι αφορά το θέμα της προστασίας του προσωπικού, σας ενημερώνουμε ότι από τη Διεύθυνση Υγειονομικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, έχουν εκδοθεί εγκύκλιοι για την πρόληψη μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπου αναφέρονται κατά τρόπο σαφή και εξειδικευμένο οδηγίες για τη λήψη μέτρων που πρέπει ν λαμβάνει το προσωπικό τόσο για τη δική του προστασία όσο και των κρατουμένων. Πλέον αυτού, από την αρμίδια Υπηρεσία του Αρχηγείου (Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης) έχει εκδοθεί πρόσφατη εγκύκλιος (09-1-2010) για τους κανόνες ασφαλείας και υγιεινής των χώρων κράτησης (αερισμός, απολυμάνσεις κ.λ.π), για την προστασία της υγείας του προσωπικού και των κρατουμένων, όπως η ατομική υγιεινή των τελευταίων, ο τακτικός προϋπολογισμός τους, η υγειονομική περίθαλψη αυτών κ.λ.π.
Τέλος, σημειώνεται ότι με την ανάληψη των πρόσφατων νομοθετικών πρωτοβουλιών, στο πλαίσιο  της μεταναστευτικής μας πολιτικής ,αλλά και τις συναφείς πραγματικές μας στο ζήτημα αυτό, όπως η ίδρυση Κέντρων Πρώτης Υποδοχής (ΚΕ.Π.Υ.) μη νομίμων μεταναστών, εκτιμάται ότι η ύπαρξει αποσυμφόρηση των χώρων κράτησης και επομένως θα βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες κράτησης στα κρατητήρια των αστυνομικών Υπηρεσιών κα επομένως και σε αυτά των Υπηρεσιών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης.

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια