GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ένας πλάτανος 800 χρόνων

Η ηλικία του υπολογίζεται αρκετά πάνω από 800 χρόνια και μέσα στο διάβα των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους και για πολλούς ...

Η ηλικία του υπολογίζεται αρκετά πάνω από 800 χρόνια και μέσα στο διάβα των αιώνων έχει χρησιμοποιηθεί με διάφορους τρόπους και για πολλούς σκοπούς που δεν συνηθίζονται να χρησιμοποιούνται τα δένδρα.
       
Πρόκειται για το υπεραιωνόβιο πλατάνι που κοσμεί την κεντρική πλατεία στον Κεχρόκαμπο Καβάλας και του οποίου η ιστορία παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, έτσι όπως την περιγράφουν οι κάτοικοι της περιοχής στον «Ακ.».
        
Μέσα στους αιώνες ο κορμός του πλατανιού έχει χρησιμοποιηθεί ως χώρος αποθήκευσης και συντήρησης τροφίμων, κάτι σαν ένα σύγχρονο ψυγείο στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής τοποθετούσαν τα τρόφιμά τους, ώστε αυτά να παραμένουν για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα άθικτα από τις εξωτερικές καιρικές συνθήκες και διαβρώσεις.     
        
Το πλατάνι χρησιμοποιήθηκε επίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων πολεμικών συγκρούσεων, ως φυλακή, καθώς εκεί τοποθετούσαν τους αιχμαλώτους προσωρινά, προσδίνοντας στον κορμό του δέντρου χαρακτηριστικά σύγχρονων κρατητηρίων.
    
«Από μικρό παιδί που θυμάμαι το πλατάνι, δεν έχει αλλάξει καθόλου. Είναι ολόιδιο» περιγράφει στον «Ακ.» ο κος Δαμιανίδης Γιώργος, ένας 75χρόνος κάτοικος της περιοχής. Όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοι του Κεχρόκαμπου Καβάλας το υπεραιωνόβιο πλατάνι είναι σίγουρα πάνω από 800 ετών, ενώ Δασολόγοι που πραγματοποίησαν ερευνητικές μελέτες στον κορμό του κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα.
      
Σίγουρα τέτοια ιστορικά μνημεία της φύσης σπανίζουν και θα πρέπει όλοι οι συναρμόδιοι φορείς να ευαισθητοποιηθούν προς την κατεύθυνση της διάσωσής τους, της συντήρησης και γιατί όχι προβολής τους ειδικότερα στους νεαρότερους.

Δείτε φωτογραφίες εδώ:

Δεν υπάρχουν σχόλια