GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αυξάνονται τα όρια ληξιπρόθεσμων χρεών για επιβολή ποινών φυλάκισης

Γιατί η κυβέρνηση παρέπεμψε στις καλένδες τη διάταξη για το αυτόφωρο και τι εξετάζει για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ελληνικό δημό...

Γιατί η κυβέρνηση παρέπεμψε στις καλένδες τη διάταξη για το αυτόφωρο και τι εξετάζει για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ελληνικό δημόσιο

Δεν θα επανέλθει όπως όλα δείχνουν η διάταξη που προέβλεπε τη μετατροπή του αδικήματος της φοροδιαφυγής από στιγμιαίο σε διαρκές (για να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία και για παλαιότερα αδικήματα). Οι έντονες εσωκομματικές αντιδράσεις, οι αιτιάσεις των νομικών μα προπάντων όσων γνωρίζουν καλά την αγορά αναφέρουν ότι θα είναι καταστροφικό για τα δημόσια ταμεία και τις επιχειρήσεις η θεσμοθέτηση μίας τέτοιας διάταξης. Στηρίζουν δε την άποψη τους στο γεγονός ότι η διάταξη θα οδηγήσει σε σκληρές συναλλαγές και μάλιστα κάτω από το τραπέζι,  φορολογικών αρχών  και ελεγχόμενων.

Την ίδια στιγμή νομικοί κύκλοι αναφέρουν ότι εφόσον περάσει τελικά η διάταξη θα προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικράτειας ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κατάργηση της. Οι ενστάσεις των νομικών στηρίζονται ως προς την αναδρομικότητα της διάταξης. Αμφισβητούν τη νομιμότητα της μετατροπής του αδικήματος της μη καταβολής χρεών προς το δημόσιο σε διαρκές υποστηρίζοντας ότι όλες οι οφειλές προς το δημόσιο έχουν ημερομηνία λήξης την προθεσμία καταβολής. Επομένως η αυτόφωρη διαδικασία μπορεί να εφαρμοσθεί έως και την επόμενη μέρα από την ημερομηνία λήξης της οφειλής.

Νέα όρια χρεών για ποινές φυλάκισης

Στο μεταξύ, προς αύξηση των ποσών που ορίζουν ποινές φυλάκισης για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το ελληνικό δημόσιο προσανατολίζεται η ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την ποινή της φυλάκισης για όσους έχουν χρέη άνω των 5000 ευρώ. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι στην περίπτωση αυτή θα τεθούν νέα όρια που θα οδηγούν σε ποινές φυλάκισης οφειλέτες, με χρέη πιθανόν άνω των 50.000 ευρώ και όχι των 5.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι διατάξεις που προκάλεσαν την μήνιν του υπουργικού Συμβουλίου αφορούν:

-Την αυτόφωρη διαδικασία για μη απόδοση ΦΠΑ.  Το αρχικό σχέδιο προέβλεπε ότι το αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων, μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές για να εφαρμόζεται η αυτόφωρη διαδικασία. Στο χθεσινό κείμενο αναφέρεται ότι «στο αδίκημα της μη απόδοσης ΦΠΑ και παρακρατούμενων φόρων όπου ουσιαστικά πρόκειται για υπεξαίρεση χρήματος που τρίτος έχει καταβάλλει για να δοθούν στο Δημόσιο, όποιος συλλαμβάνεται να μην έχει αποδώσει ΦΠΑ πάνω από κάποιο ύψος, κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

-  Την αυτόφωρη διαδικασία για όσους δεν εξοφλούν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.  Η διάταξη προέβλεπε ότι το αδίκημα μη απόδοσης ληξιπροθέσμων χρεών προς το Δημόσιο, εφ' όσον η καθυστέρηση καταβολής τους υπερβαίνει ένα εύλογο χρονικό διάστημα ανοχής (6 ή 8 μήνες) μετατρέπεται από στιγμιαίο σε διαρκές και εφαρμόζεται ομοίως η αυτόφωρη διαδικασία. Στο χθεσινό αναφέρεται ότι όποιος καθυστερεί την καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών κρατείται και παραπέμπεται σε δίκη.

- Τα καθήκοντα του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος. Διαγράφηκε ο όρος «Γενικός» αφού δεν προβλέπεται από το εθνικό δίκαιο χωρίς να αναφέρεται καμία λεπτομέρεια για το πως αυτός θα ασκεί τα καθηκόντά του. Στο αρχικό προσχέδιο νόμου υπήρχε διάταξη που όριζε ότι δεν ισχύουν έναντι του οικονομικού εισαγγελέα «διατάξεις νόμων που εισάγουν απόρρητο γενικό ή ειδικό οποιασδήποτε μορφής ή επιτρέπουν την άρση αυτού με την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων, ή καθιερώνουν αδυναμία ή περιορισμό πρόσβασης σε αρχεία και στοιχεία».

Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια