GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σε κατάσταση απελπισίας οι ιδιοκτήτες πρατηρίων καυσίμων

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων, ο πρόεδρος του συνδέ...

Με τα πιο μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κλάδος των ιδιοκτητών πρατηρίων καυσίμων, ο πρόεδρος του συνδέσμου βενζινοπωλών Ξάνθης «Άγιος Χριστόφορος», κ. Ιωάννης Σιούτας, μιλώντας στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή “Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα.”

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Σιούτας, η κίνηση στα πρατήρια έχει μειωθεί κατά 40%, προκαλώντας ισχυρές οικονομικές δονήσεις στους πρατηριούχους, οδηγώντας πολλούς στο να στολίσουν την είσοδό του πρατηρίου τους με λουκέτα. «Ανεπίσημα μας έχει ανακοινωθεί ότι άλλα δύο πρατήρια του Νομού, που δραστηριοποιούνται στην εθνική οδό Ξάνθης-Καβάλας, πρόκειται να κλείσουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Σιούτας συμπληρώνοντας πως «η κίνηση στα πρατήρια έχει μειωθεί κατά 40% με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πλέον κέρδος».

Η οικονομική δυσπραγία των πολιτών σε συνδυασμό με μια σειρά από πολύ σκληρά οικονομικά μέτρα, που πλήττουν κυρίως τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχει οδηγήσει πολλά πρατήρια του Νομού σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση με τον κ. Σιούτα να επισημαίνει πως «το πρόβλημα δεν είναι μόνο του Νομού μας, αλλά όλης της χώρας. Χαρακτηριστικά, πάνω από 1.500 πρατήρια σε όλη την Ελλάδα έχουν κλείσει έως σήμερα και όσο περνάει ο χρόνος δεν ξέρουμε που θα φτάσει αυτό». Ο νέος νόμος περί άδειας ίδρυσης πρατηρίων καυσίμων αλλάζει πλήρως τα μέχρι πρότινος δεδομένα που επικρατούσαν στον συγκεκριμένο κλάδο, με τον κ. Σιούτα να τονίζει ότι «ο νόμος ευνοεί κυρίως τα σούπερ μάρκετ και προκαλεί ζημίες σε εμάς. Τα σούπερ μάρκετ ανοίγουν πρατήρια, από τα οποία δεν έχουν κέρδος, αλλά μέσω αυτών προσελκύουν πελάτες».

Πρόσφατα επετράπη, με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών η επαναλειτουργία των πρατηρίων διάθεσης αφορολόγητων πετρελαιοειδών προϊόντων των ΚΑΕ (σ.σ. Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών), στους μεθοριακούς σταθμούς Κήπων Έβρου, Κακκαβιάς και Ευζώνων, μια απόφαση που βρίσκει αντίθετους τους ιδιοκτήτες πρατηρίων υγρών καυσίμων, που δραστηριοποιούνται σε παραμεθόριες περιοχές, με τον κ. Σιούτα να τονίζει πως «ένα τέτοιο μέτρο δεν βοηθάει ούτε εμάς, αλλά ούτε και το ίδιο το κράτος».

Μέσω της λειτουργίας αυτών των σταθμών αναφύονται ερωτήματα σχετικά με το κατά πόσο εξυπηρετούν και προσφέρουν οικονομικά οφέλη στο κράτος, καθώς το τελευταίο δεν εισπράττει τα αντίστοιχα χρήματα που εισπράττει από τα υπόλοιπα πρατήρια, χρήματα που προέρχονται από τη φορολόγηση των δραστηριοτήτων τους. «Το κράτος δεν κερδίζει τίποτα από αυτή τη διαδικασία, καθώς δεν φορολογούνται, ούτε πληρώνουν τις αντίστοιχες με εμάς οικονομικές εισφορές» ανέφερε ο κ. Σιούτας, σχολιάζοντας την απόφαση επαναλειτουργίας των ΚΑΕ.

Σχολιάζοντας την “οικονομική πορεία” του πετρελαίου θέρμανσης, ο κος Σιούτας επεσήμανε την ανοδική τάση που ακολουθεί τις τελευταίες εβδομάδες και η τιμή του η οποία κινείται στα 0,77 με 0,83 λεπτά ανάλογα την εταιρία. «Ο κόσμος προσπαθεί να βρει οικονομικές και συμφέρουσες λύσεις, καθώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε οικονομικά προβλήματα», ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στα  οικονομικά οφέλη της χρήσης του υγραερίου κίνησης, λέγοντας πως «είναι μια πολύ συμφέρουσα λύση, καθώς είναι πιο οικονομικό από τη βενζίνη και σίγουρα συμφέρει όλους αυτούς που διανύουν πολλά χιλιόμετρα να χρησιμοποιούν υγραέριο παρά βενζίνη».

Δεν υπάρχουν σχόλια