GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το ενεργειακό πιστοποιητικό πολλαπλά χρήσιμο και απαραίτητο.

Έφτασε, όπως φαίνεται, η ώρα να αποκτήσουν ενεργειακό πιστοποιητικό τα ακίνητα, καθώς από τις 10 Ιανουαρίου του 2011 έγινε υποχρεωτική η έκδ...

Έφτασε, όπως φαίνεται, η ώρα να αποκτήσουν ενεργειακό πιστοποιητικό τα ακίνητα, καθώς από τις 10 Ιανουαρίου του 2011 έγινε υποχρεωτική η έκδοση του ανάλογου ενεργειακού πιστοποιητικού για όσα ακίνητα (πάνω από 50 τ.μ.) πωλούνται ή μεταβιβάζονται (γονικές παροχές), ενώ από 1η Ιουνίου κάτι ανάλογο για απαιτείται και για όσα ενοικιάζονται. 

Τη διαδικασία έκδοσης αυτών των πιστοποιητικών καθώς και τα οφέλη που απορρέουν από αυτά, περιέγραψε στον Ρ/Σ Ξάνθη FM100 και την εκπομπή «Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα», ο Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Επιθεωρητής Β’ τάξης, κ. Ιωάννης Παρίσης. «Νομίζω ότι είναι πολύ ουσιαστική η εφαρμογή του πιστοποιητικού της απόδοσης, καθώς αποσκοπεί στο να μειώσουμε την ενεργειακή κατανάλωση, κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να γίνει στην χώρα μας. Το ελληνικό σπίτι  καταναλώνει τη τριπλάσια ενέργεια από ότι ένα αντίστοιχο σπίτι στη Γερμανία» υπογραμμίζει ο κ. Παρίσης, τονίζοντας παράλληλα πως τα οφέλη από την έκδοση ενεργειακών πιστοποιητικών είναι πάρα πολλά, τόσο για τους πολίτες όσο και για το κράτος.

Το ενεργειακό πιστοποιητικό (ΠΕΑ) συγκεντρώνει, σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, όλα τα δεδομένα σχετικά με το ενεργειακό προφίλ ενός κτηρίου -την κατανάλωση ενέργειας για θέρμανση, ψύξη, παροχή ζεστού νερού χρήσης, φωτισμό, κ.λπ. Η ενεργειακή διαχείριση των κτηρίων ξεκίνησε το 2002 σε παρά πολλά κράτη της Ευρώπης, ενώ στην χώρα μας έφτασε το 2008. «Είναι γεγονός πως υπάρχει ελλιπέστατη θερμομόνωση, με αποτέλεσμα κάθε σπίτι να χάνει σημαντικά ποσά ενέργειας από τη θέρμανση του» επισημαίνει ο κ. Παρίσης, τονίζοντας παράλληλα «με το πιστοποιητικό προσπαθούμε να κάνουμε μια καταγραφή του κτηριακού αποθέματος της χώρας μας, για να δούμε που βρισκόμαστε και πως θα αξιολογήσουμε την ενεργειακή κατάσταση αυτού του αποθέματος».

Με απόφαση της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη τριπλασιάζεται ο αριθμός των ενεργειακών επιθεωρητών, καθώς χορηγούνται νέες προσωρινές άδειες επιθεωρητών σε μηχανικούς. Έτσι οι επιθεωρητές που μπορούν να κάνουν επιθεωρήσεις και να εκδίδουν ενεργειακά πιστοποιητικά ανά την Ελλάδα είναι, πλέον, 1.225 ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου είχαν δοθεί άδειες σε 417.

Το υπουργείο έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα του αναλυτική λίστα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές, στους οποίους μπορεί να απευθυνθεί ο ιδιοκτήτης του κτηρίου. Το κόστος έκδοσης του πιστοποιητικού επιβαρύνει τους ιδιώτες και διαμορφώνεται από 185 ευρώ (ελάχιστο κόστος) έως 369 και κλιμακώνεται ανάλογα με τα τετραγωνικά του κτηρίου.

«Μέσα στα τέσσερα πρώτα χρόνια θα μπορούν οι ιδιοκτήτες των κτηρίων να κάνουν απόσβεση των χρημάτων που δαπανούν και μετά από κει θα αρχίζουν να κερδίζουν χρήματα» τονίζει ο κ. Γιάννης Παρίσης, συμπληρώνοντας πως «με την έκδοση του ενεργειακού πιστοποιητικού θα μπορεί ένας ιδιοκτήτης να εντοπίσει όλες τις ενεργειακές απώλειες του κτηρίου του και φυσικά να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ενεργειακής θωράκισής του». 

Δεν υπάρχουν σχόλια