GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανοιχτή επιστολή προς τους γονείς και κάλεσμα σε συζήτηση για την υποχρηματοδότηση των σχολείων

  Αγαπητοί γονείς, εμείς οι δάσκαλοι των παιδιών σας αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε μια κρίσιμη στιγμή για το  δημόσ...

  Αγαπητοί γονείς, εμείς οι δάσκαλοι των παιδιών σας αισθανόμαστε την ανάγκη να επικοινωνήσουμε μαζί σας σε μια κρίσιμη στιγμή για το  δημόσιο σχολείο.
  Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το δημοτικό σχολείο και που έχει επιπτώσεις  στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης των παιδιών σας.

  Τα ποσά χρηματοδότησης για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών των σχολείων έχουν μειωθεί δραστικά. Τα σχολεία τη νέα σχολική χρονιά σταθερά υποχρηματοδοτουνται, μόλις πρόσφατα έφτασε στις σχολικές επιτροπές το δεύτερο ποσό της χρηματοδότησης για το 2010 μειωμένο κατά πολύ. Υπολογίζεται ότι η μείωση της χρηματοδότησης των σχολείων ανέρχεται σε 40% με 60% σε σχέσεις με τις προηγούμενες χρονιές.

Με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας στα σχολεία που έχουν εξαντλήσει τα αποθεματικά τους και δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι σε προμηθευτές

  Φτάσαμε στο σημείο να  αρχίσουν να εκλείπουν βασικά υλικά για τη λειτουργία των σχολείων όπως η γραφική ύλη, τα είδη καθαριότητας και να παρατηρείτε να απευθυνόμαστε  σε εσάς τους γονείς για χρήματα  για το άσπρισμα των σχολείων και  το φωτοτυπικό  χαρτί.

  Σκεφτείτε πόσο δυσκολότερη θα γίνει η κατάσταση όταν προχωρήσει ο χειμώνας και θα πρέπει να γίνουν οι προμήθειες για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Αυτό που συμβαίνει σήμερα στο σχολείο συνδέεται με ό,τι πραγματοποιείται στην κοινωνία. Το  μνημόνιο μπήκε στη ζωή μας με τις απολύσεις  εργαζομένων  να χτυπούν  κάθε νοικοκυριό, την ανεργία να εκτινάσσεται στο 12% επίσημα, την ακρίβεια να καλπάζει με 5,5% πληθωρισμό και τη φτώχεια να εξαπλώνεται.

  Οι εργαζόμενοι βιώνουμε την απόλυτη μείωση των μισθών και των συντάξεων μας, την απόλυτη αύξηση των χρόνων συνταξιοδότησης.

  Τα  δημόσια αγαθά όπως της υγείας, της εκπαίδευσης, των δημόσιων συγκοινωνιών, αφήνονται στην τύχη τους να παρακμάζουν, με στόχο την πλήρη ανταποδοτική λειτουργία τους (πλήρωσε για να έχεις) και την ιδιωτικοποίησή τους.

  Τα δικαιώματα των εργαζομένων και οι δημοκρατικές ελευθερίες  συρρικνώνονται και οι απεργίες καταστέλλονται. Η κυβέρνηση με την επικουρία των  ΜΜΕ ενημέρωσης ενοχοποιεί  όλους τους εργαζόμενους για το έλλειμμα  και το χρέος και εξαπολύει πρωτοφανή επίθεση εναντίον του λαού  τη στιγμή που η κερδοφορία του κεφαλαίου αυξάνεται υπερβολικά.

  Το έλλειμμα , το χρέος δεν το δημιούργησαν οι εργαζόμενοι, (που σταθερά από τους μισθούς τους πλήρωναν τις κρατήσεις για τα δημόσια αγαθά) αλλά καλούνται να το αποπληρώσουν.

Το σχολείο του μνημονίου είναι ένα φτωχό υποβαθμισμένο  σχολείο με ελάχιστα χρήματα, λιγότερους εκπαιδευτικούς (αρκετοί από αυτούς ελαστικά εργαζόμενοι και περιφερόμενοι από σχολείο σε σχολείο) συμπτύξεις τμημάτων, μετακινήσεις μαθητών, υποχρεωτικές υπερωρίες. 

  Το αυριανό σχολείο του Καλλικράτη είναι το σχολείο της αγοράς, της αναζήτησης πόρων για να λειτουργήσει είτε από την ντόπια επιχειρηματικότητα είτε από τους γονείς είτε από τους δήμους που επίσης χρήματα δεν έχουν. 

  Το Υπουργείο Παιδείας με τον Καλλικράτη αποτινάσσει από πάνω του την ευθύνη της δημόσιας παιδείας, μετακυλώντας την ευθύνη σε γονείς και εκπαιδευτικούς. Ήδη τα πρώτα αποτελέσματα εμφανίστηκαν με την οικονομική δυσπραγία των σχολικών μονάδων την οποία από τη μια, καλούνται οι γονείς να  αντιμετωπίσουν βάζοντας το χέρι στην τσέπη και από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί( κατασυκοφαντημένοι και ένοχοι) κάνοντας «χρηστή διαχείριση» των χρημάτων και προσπαθώντας να  τα πολλαπλασιάσουν με τρόπο μαγικό. Μόνο που είναι μια αδύναμη μαγεία.

  Με την παρούσα επιστολή σας εκθέσαμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και σας προσκαλούμε στην εκδήλωση που θα γίνει τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 7 το απόγευμα για να συζητήσουμε πώς θα αντιμετωπίσουμε γονείς και εκπαιδευτικοί τη δεινή θέση στην οποία περιήλθε το δημόσιο σχολείο. Μόνο με τη σύμπραξη εκπαιδευτικών και γονιών σε κοινούς αγώνες θα κατορθώσουμε να σταματήσουμε την επίθεση που δέχεται το δημόσιο σχολείο .
 


Σας περιμένουμε στην εκδήλωση-συζήτηση τη Δευτέρα 29 Νοεμβρίου στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης στις 7 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα γίνει από κοινού με τους καθηγητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Ξάνθης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ  
ΕΚΠ/ΚΩΝ Π. Ε. 
Ν. ΞΑΝΘΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια