GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το θέμα της Εβδομάδας:

Με σοβαρές ελλείψεις λειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης Στα πρόθυρα κατάρρευσης, με σοβαρά κενά σε γιατρούς και υλικά!        Μέσα σε κλίμα γ...

Με σοβαρές ελλείψεις λειτουργεί το Νοσοκομείο Ξάνθης
Στα πρόθυρα κατάρρευσης, με σοβαρά κενά σε γιατρούς και υλικά!


       Μέσα σε κλίμα γενικών περικοπών στον χώρο της δημόσιας υγείας, περικοπές που φτάνουν έως το 70%, οι νοσοκομειακοί γιατροί της Ξάνθης “κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου”, επισημαίνοντας τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζει το μοναδικό, πλέον, νοσοκομείο της πόλης. Οι πρόσφατες συνταξιοδοτήσεις του μόνιμου ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου Ξάνθης και με απομειωμένο από χρόνια το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έχουν δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στη λειτουργία του νοσοκομείου, καθώς φαίνεται πως δεν είναι σε θέση πλέον να εξυπηρετήσει αποτελεσματικά τα ιατρικά περιστατικά που έχει κληθεί να συνδράμει. 

    Η υπάρχουσα, εν μέρει, υποβάθμιση των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών του νοσοκομείου, σε συνδυασμό με την πιλοτική εφαρμογή της συγχώνευσης του 412 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ξάνθης με το υφιστάμενο πολιτικό νοσοκομείο, έχουν δημιουργήσει υπέρμετρο φόρτο στην ομαλή λειτουργία του νοσοκομείου, ενώ παράλληλα έχουν εντείνει τους φόβους περί πιθανής κατάρρευσης των νοσοκομειακών γιατρών λόγω της υπερβολικής και μακροχρόνιας συνεχούς εργασίας τους στις 24ωρες εφημερίες.

     Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης, κα. Λεπτίδου-Κερεστετζή, μιλώντας στον Ρ/Σ «Ξάνθη FM100» και στην εκπομπή Σχολιάζοντας την Καθημερινότητα, αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο της Ξάνθης, καθώς και στις προκλήσεις που καλείται να ανταπεξέλθει το ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου. «Από τον Σεπτέμβριο έχουμε μείνει με τρεις αναισθησιολόγους και από τον Νοέμβριο έχουμε μείνει με τρεις παθολόγους, από έξι που διέθετε αρχικά το νοσοκομείο, λόγω συνταξιοδοτήσεως. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι το γεγονός πως οι λίστες των τακτικών χειρουργείων έχουν τιναχθεί στον αέρα, ενώ μετά βίας εξυπηρετούνται τα επείγοντα περιστατικά, τα οποία δεν μπορούν να περιμένουν» ανέφερε χαρακτηριστικά η κα. Κερεστετζή, ενώ παράλληλα δήλωσε για τις χρονίζουσες και μη τελεσφορούσες τοποθετήσεις ιατρών και νοσηλευτών πως «Με χίλιους δύο τρόπους ροκανίζεται ο χρόνος και μπορεί να λέμε ότι είμαστε σε διαδικασία διορισμών, ωστόσο τίποτα δεν γίνεται».

 Οι νοσοκομειακοί γιατροί της πόλης μας αποφάσισαν να κηρύξουν εβδομάδα δωρεάν πρόσβασης στη νοσοκομειακή μονάδα της Ξάνθης, και δη στα εξωτερικά ιατρεία, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την αντίθεση τους στην απόφαση της κυβέρνησης να επιβάλλει την είσπραξη εισιτηρίου (3 ευρώ) για να εξεταστεί κάποιος σε ένα δημόσιο νοσοκομείο. Στην ανακοίνωση τους, μεταξύ άλλων αναφέρουν πως «έχουμε πληρώσει τρεις φορές για το συνταγματικό μας δικαίωμα στην υγεία: με τον πλούτο που έχουμε παράγει ως εργαζόμενοι, με τις ασφαλιστικές μας εισφορές και με τους φόρους», δικαιολογώντας έτσι αυτήν τους την απόφαση.

   Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών δήλωσε πως η κίνηση αυτή γίνεται για καθαρά συμβολικούς λόγους και πως σκοπό έχει να εκφράσει την ουσιαστική αντίθεση των γιατρών στην ολοένα αυξανόμενη οικονομική συμμετοχή των ασθενών στην παροχή των ιατρικών υπηρεσιών του Ε.Σ.Υ.

   Παράλληλα, υπενθυμίζουμε πως από τη Δευτέρα το πολιτικό νοσοκομείο της πόλης μας, λόγω της συγχώνευσης του με το 412 Στρατιωτικό Νοσοκομείο, εξυπηρετεί και τα περιστατικά που άλλοτε εξυπηρετούνταν από το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Η κα. Λεπτίδου Κερεστετζή αναφέρθηκε στην πραγματικότητα που διαμορφώνεται στο νοσοκομείο της Ξάνθης λέγοντας πως «σε κάθε περίπτωση, εάν αποφασιστεί το οριστικό κλείσιμο του στρατιωτικού νοσοκομείου, τότε δεν πρέπει να απορροφηθεί το ιατρικό και νοσηλευτικό του προσωπικό από κάποια μονάδα της Αλεξανδρούπολης ή της Θεσσαλονίκης, αλλά πρέπει αυτό να προστεθεί στο έμψυχο δυναμικό του νοσοκομείου μας, καθώς το έχουμε ανάγκη». Μέχρι στιγμής βεβαία το τοπίο είναι θολό, καθώς δεν έχει επισήμως διασαφηνιστεί ο τρόπος με τον οποίο θα αξιοποιηθεί το ανθρώπινο δυναμικό του στρατιωτικού νοσοκομείου.

   «Αν θα χαθεί μια ανθρώπινη ζωή κανένας υπουργός και κανένας διοικητής δεν θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Θα καθίσει ο γιατρός στον οποίο ο δικαστής θα απευθύνει την ερώτηση: Αφού η ευρωπαϊκή και η ελληνική νομοθεσία λέει να εργάζεσαι 48 ώρες την εβδομάδα γιατί εσύ εργάζεσαι 150;» με αυτήν της τη φράση η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για το γεγονός πως, λόγω της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού, το υπάρχον προσωπικό εργάζεται ανελλιπώς έτσι ώστε να καλύψει τις ανάγκες του νοσοκομείου. Παράλληλα δήλωσε πως «ζητούν συνέχεια περισσότερη δουλεία από εμάς και όταν θα έρθει το ανθρώπινο λάθος, λόγω της υπερκοπώσεως, θα τραβηχτούν πίσω και θα πουν εμείς δεν ξέρουμε τίποτα. Δεν είμαι αισιόδοξη ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση, διότι δεν βλέπω ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση».

Ένταση στον προαύλιο χώρο του νοσοκομείου

   Ένταση δημιουργήθηκε το πρωί της Πέμπτης στην είσοδο του νοσοκομείο Ξάνθης, όπου η «Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης» οργάνωσε διαμαρτυρία για την ποιότητα των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών και ενημέρωσε τους επισκέπτες του νοσοκομείου για τα τρέχοντα προβλήματα που αυτό αντιμετωπίζει. Την ίδια στιγμή ωστόσο, η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου Ξάνθης, κα. Εριφύλη Παπαδοπούλου, δήλωνε άγνοια για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, λέγοντας παράλληλα πως «όσα καταγγέλλονται σήμερα είναι πολύ σοβαρά και προκαλώ αυτούς που τα λένε, εάν όντως ισχύουν να τα καταθέσουν στον εισαγγελέα». Παρ’ όλα αυτά παραδέχτηκε δημόσια την Παρασκευή το μεσημέρι (25/11) ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην λειτουργία του Νοσοκομείου Ξάνθης είτε από την επαρκεί στελέχωση σε προσωπικό είτε από την  έλλειψη υλικών σε διάφορα τμήματα. 

    Στον αύλιο χώρο του Νοσοκομείο συγκεντρώθηκαν και σπουδαστές της Νοσηλευτικής Σχολής Ξάνθης, οι οποίοι εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το ενδεχόμενο κλείσιμο του νοσοκομείου Ξάνθης. Κάποια στιγμή μάλιστα η κα. Παπαδοπούλου ήρθε σε οξεία αντιπαράθεση με τους σπουδαστές οι οποίοι αγωνιούν για την παραμονή ή μη του ΙΕΚ νοσηλευτικής στην Ξάνθη, ενδεχόμενο που σε περίπτωση υποβάθμισης του νοσοκομείου δεν θα υπάρξει περιθώριο πρακτικής άσκησης, ενώ λίγο αργότερα  αποχώρησαν διαμαρτυρόμενοι. «Εγώ σας εγγυώμαι προσωπικά ότι αυτά τα οποία καταγγέλλουν δεν συμβαίνουν» ισχυρίστηκε η πρόεδρος των εργαζομένων του νοσοκομείου, κα Ερ. Παπαδοπουλου ενώ συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε αυτή τη στιγμή ένα πρόβλημα με τους αναισθησιολόγους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πραγματοποιούνται τακτικά και φυσικά επείγοντα χειρουργεία. Προβλήματα με υλικά υπήρχαν πάντοτε, δεν είναι δα κάτι τόσο φοβερό. Δεν θα κλείσει το νοσοκομείο, αν το υποστηρίξουμε όλοι εμείς».

   Από τη μεριά τους τα μέλη της «Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης» έκαναν λόγω για σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα του νοσοκομείου και μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό στους πολίτες που επισκέπτονταν το νοσοκομείο. «Βλέπουμε μέρα με τη μέρα το νοσοκομείο να αποψιλώνεται είτε από προσωπικό είτε από υλικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρέχει αυτά που παρείχε μέχρι τώρα. Τμήματα όπως το αναισθησιολογικό και το παθολογικό έχουν μείνει με ελλιπές προσωπικό και αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά» δήλωσε ο κ. Δημήτρης Αδαμίδης, παιδίατρος που συμμετείχε στην διαμαρτυρία, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει πως «Ακολουθείται μια πολιτική συνεχούς υποβάθμισης του νοσοκομείου, που αποκλείει παράλληλα ομάδες του πληθυσμού μας, όπως οι μετανάστες και οι ανασφάλιστοι και που μαθηματικά οδηγεί στο κλείσιμο του νοσοκομείου».

   Θέση για το θέμα που δημοσιοποιήθηκε,  πήρε ο διοικητής του νοσοκομείου Ξάνθης, κ. Αθανάσιος Μπαμπαλίδης, αναφέροντας πως «Δεν μπορώ να πω, ότι δεν υπήρξαν προβλήματα ή δεν υπάρχουν, απλά έχουν αντιμετωπιστεί σε ικανοποιητικό βαθμό χωρίς να προκαλέσουν προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων μας» ενώ λίγο αργότερα δήλωσε πως «Τα μόνα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σχετίζονται με τις συνταξιοδοτήσεις κάποιων γιατρών, και αυτά θα αντιμετωπιστούν με  την κάλυψη των κενών θέσεων, διαδικασία που ήδη έχει ξεκινήσει μέσω της προκήρυξης των θέσεων. Είναι μια συγκυριακή κατάσταση αυτό που αντιμετωπίζουμε αυτή την ώρα και είμαι σίγουρος πως πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να την ξεπεράσουμε» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της υπολειτουργίας των αποψιλωμένων τμημάτων, για μεγάλο χρονικό διάστημα αποδεχόμενος εμφανώς την υποβάθμιση των παρεχομένων ιατρικών υπηρεσιών, με ότι και αν αυτό συνεπάγετε.  

Αναλυτικά η «Πρωτοβουλία Αντίστασης Ξάνθης» στην ανακοίνωση της για το Νοσοκομείο αναφέρει:

   H Υγεία είναι Δικαίωμα για Όλους.  Η συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου είναι υπόθεση της κοινωνίας.

Πως νιώθεις αν:
   Περιμένεις μήνες να χειρουργηθείς και η λίστα αναμονής έχει μπλοκάρει λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, και αναγκαστείς  να φύγεις για αλλού; (συμβαίνει τώρα στο νοσοκομείο μας).
Το παιδί σου είχε σπασμούς για 2 ώρες και απαγορεύανε τη μεταφορά του για διερεύνηση στη Θεσσαλονίκη επειδή είσαι ανασφάλιστος; (συνέβη την άνοιξη στο νοσοκομείο μας).

   Ο υπερήλικος πατέρας σου με σοβαρό κάταγμα περιμένει 15 μέρες να χειρουργηθεί ελλείψει αναισθησιολόγων; (συμβαίνει στις μέρες μας στο νοσοκομείο).
   Νοσηλεύεσαι και  ή πρέπει να αγοράσεις το φάρμακο από το φαρμακείο ή σου δίνουν μικρότερη δόση από την αναγκαία λόγω έλλειψης; (συνέβη και αυτό).

    Όταν δεν υπάρχουν βιβλιάρια υγείας για το νεογέννητο παιδί σου; (συμβαίνει από τον Ιούνιο).
    Όταν δεν υπάρχουν φλεβοκαθετήρες ή συστήματα ορών για το μωρό σου και έτσι δεν μπορεί να πάρει την θεραπεία που χρειάζεται;  (συμβαίνει τώρα). 

   Όταν επισκέπτεσαι το νοσοκομείο και τη μια λείπουν σύριγγες και λευκοπλάστ, την επομένη γάζες και μάσκες εισπνεομένων φαρμάκων, την μεθεπομένη η νοσηλεύτρια καθαρίζει με τα ίδια γάντια 3 ασθενείς λόγω ελλείψεων; (συμβαίνει στο νοσοκομείο μας)

    Όταν το Ι.Κ.Α. αποφασίζει ότι συμφέρει ο ακρωτηριασμός των διαβητικών περισσότερο από τη θεραπεία τους, όταν τα ταμεία κόβουν τη χορήγηση συσκευών αποσιδήρωσης σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία, ινσουλίνες από διαβητικούς ή ειδικά θεραπευτικά γάλατα από αλλεργικά παιδιά;  
    Όταν ο συνταξιούχος ταλαιπωρείται επί ώρες στα ιατρεία του ΙΚΑ;

   Όταν περιμένεις επί ώρα στα επείγοντα τον μοναδικό εφημερεύοντα γιατρό της ειδικότητας που χρειάζεσαι, επειδή τρέχει από το χειρουργείο στην κλινική και από εκεί στα ιατρεία;
Εμείς οι πολίτες θλιβόμαστε που στο νοσοκομείο μας συναντάμε νοσηλεύτριες να τρέχουν με «πατίνια», γιατρούς κατάκοπους-ξενυχτισμένους που δεν ξέρουν ποιόν να φροντίσουν πρώτα. Λυπούμαστε που το αξιόλογο επιστημονικό δυναμικό του νοσοκομείου μας αδυνατεί να προσφέρει αυτά που μπορεί, γιατί του στερούν τα μέσα.    

   Αγανακτούμε που η κυβέρνηση μας  εξαναγκάζει να πληρώσουμε 4  φορές, για να μας προσφερθεί ένα σύστημα υγείας αναξιοπρεπές. Έχουμε ήδη πληρώσει με τον πλούτο που παράγουμε ως εργαζόμενοι, πληρώνουμε στο ασφαλιστικό ταμείο, πληρώνουμε φόρους και τώρα καλούμαστε να ξαναπληρώσουμε είτε εισιτήριο (από 19/11/2010) για να εξεταστούμε, είτε φάρμακα και εξετάσεις.
    Αγανακτούμε που δεν λογοδοτεί κανείς υπουργός ΠΑΣΟΚ – ΝΔ (Ξενογιαννακοπούλου, Στεφανής, Παναγιωτόπουλος, Παπαθανασίου, Δούκας, Κακλαμάνης, Κουλούρης Φαρμάκης, Ρέππας,)που υπέγραψαν την κατάργηση των μειοδοτικών διαγωνισμών για τις προμήθειες των νοσοκομείων και επέτρεψαν να αγοράζονται υλικά σε 2σια τιμή, υπηρετώντας τις φαρμακευτικές εταιρείες.

   Αγανακτούμε που από καμία φαρμακευτική εταιρεία δεν ζητήθηκε να επιστρέψει πίσω τα χρήματα, που με απάτη υπέκλεψε από τα ταμεία των Νοσοκομείων με την υπερτιμολόγηση.
Αγανακτούμε βλέποντας τον ακρωτηριασμό του ΕΣΥ και ταυτόχρονα τους μεγάλους ιδιωτικούς ομίλους να πριμοδοτούνται και να εμπορεύονται τον ανθρώπινο πόνο.

   Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν προσπάθεια «καταπολέμησης της σπατάλης». Στις περισσότερες περιπτώσεις αυξάνουν το πραγματικό κόστος. Για παράδειγμα: 1) ο αποκλεισμός των ανασφάλιστων από το νοσοκομείο αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης ασθενειών, δημιουργώντας πρόβλημα δημόσιας υγείας 2) η έλλειψη φλεβοκαθετήρων ή ορών υποβάλλει το νοσοκομείο σε πολλαπλάσια έξοδα μεταφοράς των αρρώστων στη Θεσσαλονίκη.

   Η κυβέρνηση μείωσε κατά τα 2/3 τον προϋπολογισμό των νοσοκομείων, που σημαίνει ότι θα παρέχουν μόνο το 1/3 των μέχρι σήμερα υπηρεσιών τους. Συνειδητά εφαρμόζεται το σχέδιο της τρόικας για βήμα-βήμα διάλυση της περίθαλψης και της ασφάλισης, με τελικό στόχο την κατάργηση Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας (δηλώσεις Λοβέρδου 18/11/2010) και τον εξαναγκασμό των πολιτών στα ιδιωτικά μεγαθήρια που εμπορεύονται τον πόνο. Η ταμπέλα ίσως εξακολουθήσει να λέει Νοσοκομείο, αλλά αυτό θα παρέχει υπηρεσίες αγροτικού ιατρείου!!. Με λίγα λόγια μόνο όποιος θα έχει να πληρώσει θα απολαμβάνει σωστή φροντίδα και όποιος αντέξει.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ για πλήρη, δωρεάν υγεία για όλους τους κατοίκους της περιοχής μας ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία, καταγωγή ή ασφάλιση, για διατήρηση της ποιότητας στην  περίθαλψη και για συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου και των Κέντρων Υγείας του νομού. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ τον άμεσο εφοδιασμό του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό και υλικά. ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΝΑ ΞΑΝΑΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ.
      


Δεν υπάρχουν σχόλια