GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έμφραγμα: Πόσα τσιγάρα την ημέρα διπλασιάζουν τον κίνδυνο;

Διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που καπνίζουν πέντε τσιγάρα ημερησίως. Αυτό έδειξε έρε...


Διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι που καπνίζουν πέντε τσιγάρα ημερησίως. Αυτό έδειξε έρευνα που πραγματοποίησαν ερευνητές από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας (ANU) και δημοσιεύθηκε στο BMC Medicine.
«Πολλοί άνθρωποι υποτιμούν τον κίνδυνο του περιστασιακού καπνίσματος», δήλωσε η καθηγήτρια Emily Banks, επικεφαλής της έρευνας.

«Ακόμα κι αν είστε περιστασιακός καπνιστής που πιστεύει ότι ένα τσιγάρο πού και πού δεν βλάπτει, αυτή η μελέτη δείχνει ότι κοροϊδεύετε τον εαυτό σας νομίζοντας πως δεν σας βλάπτει. Δεν έχει σημασία πόσα τσιγάρα καπνίζετε ή για πόσο καιρό, η καλύτερη στιγμή για να το σταματήσετε είναι τώρα», δήλωσε η Δρ. Sarah White, διευθύντρια προγράμματος διακοπής του καπνίσματος.

«Αυτή η μελέτη υπογραμμίζει για άλλη μια φορά τη σημαντικότητα της απόλυτης διακοπής του καπνίσματος. Μάλιστα αν διακοπεί πριν την ηλικία των 45 ετών μειώνεται κατά 90% ο καρδιαγγειακός κίνδυνος από το κάπνισμα», υπογράμμισε η επικεφαλής της μελέτης τονίζοντας πως η διακοπή του καπνίσματος μειώνει σημαντικό τον κίνδυνο εμφράγματος, εγκεφαλικού επεισοδίου και θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις, συγκριτικά με τη συνέχιση της κακής αυτής συνήθειας.

Τα πιο πάνω ευρήματα αποτελούν μέρος της μελέτης που δείχνει ότι το κάπνισμα «σκοτώνει» 17 Αυστραλούς ημερησίως από αποτρέψιμες καρδιαγγειακές παθήσεις. Η μελέτη, δείχνει για πρώτη φορά πώς το κάπνισμα βλάπτει το καρδιαγγειακό σύστημα.

«Η μελέτη εξετάζει την επίδραση του καπνίσματος για κάθε πιθανή καρδιαγγειακή νόσο. Αυτό περιλαμβάνει έρευνα του κινδύνου για έμφραγμα του μυοκαρδίου, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρδιακή ανεπάρκεια, περιστατικά αρρυθμιών και άλλα», εξηγεί η Δρ. Emily Banks.

Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 190.000 Αυστραλοί καπνιστές και μη καπνιστές για περισσότερα από επτά χρόνια. Παράλληλα διαπιστώθηκε ότι το κάπνισμα προκαλεί 11.400 εισαγωγές στο νοσοκομείο με στεφανιαία νόσο.

«Υπάρχουν σχεδόν 2,7 εκατομμύρια καπνιστές στην Αυστραλία σήμερα. Αυτοί αντιμετωπίζουν τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις συγκριτικά με ανθρώπους που δεν κάπνισαν ποτέ. Είναι επίσης πέντε φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν περιφερειακές καρδιαγγειακές νόσους», καταλήγει η Δρ. Banks.