GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΚΟΨΤΕ ΤΑ ΧΟΡΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΣΑΣ!

Υποχρεωτικος ο καθαρισμος τους άλλα λίγοι πολίτες το κάνουν.


Υποχρεωτικος ο καθαρισμος τους άλλα λίγοι πολίτες το κάνουν.
Παράπονα από τους κατοίκους του Σελίνου (φωτογραφίες εντός του κειμένου) και όχι μόνο, δυστυχώς είναι η ίδια εικόνα και σε αρκετούς οικισμούς, για την κατάσταση στα οικοπεδα και στους ακάλυπτους χωρους και το μη καθαρισμό τους από τους ιδιοκτήτες τους
Πολλά τα οικόπεδα που τα ξερά χόρτα είναι κίνδυνος φωτιάς,

Με δεδομένη την ανάγκη μείωσης των πιθανοτήτων πρόκλησης πυρκαγιάς, οι πολίτες, μπορούν και πρέπει να συνεισφέρουν στην προστασία του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με τον νόμο, οι ιδιοκτήτες οικοπέδων θα πρέπει να προβούν στις προβλεπόμενες ενέργειες κοπής και απομάκρυνσης χόρτων και άλλων εύφλεκτων υλικών από τα οικόπεδά τους, καθώς και στην περιοδική επιμέλειά τους.
Αν ο πολίτης και συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, δεν προχωρήσουν στον καθαρισμό, τότε ενεργοποιείται η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου.

Υποχρεωτική η αποψίλωση από ξερά χόρτα οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων,
που βρίσκονται εντός κωμοπόλεων και οικισμών.

Με την Πυροσβεστική Διάταξη 4/2012/12 (ΦΕΚ 1346 Β/25-4-2012) οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές των οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκο¬νται εντός πόλεων, κωμοπόλεων και οικισμών και σε απόσταση μέχρι 100 μέτρων από τα όριά τους, υπο¬χρεούνται στην αποψίλωση αυτών από τα ξερά χόρτα και στην απομάκρυνση τους, την απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών ή εκρήξιμων υλικών ή αντικειμένων που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, προς αποτροπή του κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της, καθώς και στη λήψη κάθε άλλου κατά περίπτωση μέτρου που αποβλέπει στην αποφυγή αιτίων και τη μείωση του κινδύνου από πυρκαγιά.

Σε βάρος εκείνων που δεν συμμορφώνονται επιβάλλεται πρόστιμο πενήντα (50) λεπτών, ανά τετραγωνικό μέτρο του οικείου χώρου, το οποίο και αποτελεί έσοδο του οικείου δήμου, βεβαιούται εις βάρος τους η ισόποση σχετική δαπάνη του δήμου προς καθαρισμό και υποβάλλεται μήνυση για το αδίκημα του άρθρου 433 του Ποινικού Κώδικα.


Υπεύθυνος ο δήμος για τις αποψιλώσεις
Η αρμοδιότητα για την εξέταση καταγγελιών περί μη συμμόρφωσης των υπόχρεων για αποψίλωση και καθαρισμό ανήκει στους Δήμους.

Αν καποιος ιδιοκτήτης δεν φροντίσει να το καθαρίσει, ο δήμος θα πρέπει να τον ειδοποιήσει και αν πάλι δεν το κάνει, τον καθαρισμό καλείται να το κάνει συνεργείο, το οποίο θα πληρώσει ο ιδιοκτήτης

Σε αρκετούς δήμους της χώρας μας οι δημοτικές αρχές που έχουν την ευθύνη δεν κάνουν τίποτα, αφού κανείς δήμαρχος δεν θέλει να έρθει σε κόντρα με ψηφοφόρους του.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση της καταγγελίας από το Σέλινο, περιμένουμε τον πρόεδρο της κοινότητας να καταγράψει τους ιδιοκτήτες οικοπέδων που δεν συμμορφώνονται και ο δήμος να προχωρήσει στις αναλογες κυρωσεις σύμφωνα με το νόμο .

Παρακολουθούμε το θέμα και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε