GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πως να απαλλαγείτε απο την ξηροδερμία στο κεφάλι

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΕΦΑΛΙΟΥ – ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ


ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΕΦΑΛΙΟΥ – ΓΕΝΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Όλοι σε κάποια φάση της ζωής μας έχουμε αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ξηροδερμίας στο κεφάλι. Υπάρχουν βέβαια και άνθρωποι που το συγκεκριμένο πρόβλημα αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους και αναγκάζονται να αναζητούν συνεχώς λύσεις ώστε να το αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Εάν δεν προσπαθήσετε γρήγορα να βρείτε κάποια λύση, τότε η ξηροδερμία κεφαλιού μπορεί να γίνει χρόνιο πρόβλημα, το οποίο στην πορεία θα είναι δύσκολο να θεραπευτεί.

Πριν προχωρήσουμε όμως στις μεθόδους αντιμετώπισης, ας δούμε τα βασικά συμπτώματα της ξηροδερμίας και που οφείλονται αυτά.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Αυτοί που έχουν ξηρό δέρμα στο κεφάλι, αρχικά υποψιάζονται ως κύριο παράγοντα την πυτιρίδα. Ωστόσο, είναι πιθανό ότι η πιτυρίδα είναι αποτέλεσμα της ξηροδερμίας και όχι το αντίθετο.

Η ξηροδερμία στο κεφάλι συνήθως αναπτύσσεται όταν το τριχωτό της κεφαλής έχει χαμηλό βαθμό υγρασίας, κάτι που προκαλεί ερεθισμό στο δέρμα και το κάνει πολύ ξηρό. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να διαπιστώσουν πως και άλλα μέρη του σώματός τους όπως τα χέρια και τα πόδια τους υποφέρουν από ξηρότητα. Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτή την κατάσταση, με τους πιο βασικούς να είναι:

Η θερμοκρασία του εξωτερικού χώρου
Η ηλικία
Οι αντιδράσεις στα προϊόντα κομμωτηρίου που εφαρμόζονται στο τριχωτό της κεφαλής

ΞΗΡΟΤΗΤΑ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΕΦΑΛΙΟΥ Ή ΠΥΤΙΡΙΔΑ;
Ένας τρόπος για να γίνει διάκριση ανάμεσα στην πυτιρίδα και την ξηροδερμία είναι η εκτίμηση των μικρών νιφάδων που εμφανίζονται. Συνήθως οι νιφάδες της πυτιρίδας είναι μεγαλύτερες σε μέγεθος, έχουν κίτρινο ή λευκό χρώμα και μπορεί να φαίνονται ακόμη και λιπαρές. Επίσης, είναι σχετικά πιο δύσκολο να αφαιρεθούν από το δέρμα. Μιρκότερες ξηρές νιφάδες είναι σαφές σημάδι ξηροδερμίας στο κεφάλι ενώ μπορεί ταυτόχρονα να υπάρχει ξηρότητα και σε άλλα σημεία του σώματος. Και οι δύο πάντως παθήσεις προκαλούν κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής και απαιτούν μεθόδους αντιμετώπισης.

Είδαμε επιγραμματικά τις βασικές αιτίες εμφάνισης ξηρού δέρματος στο κεφάλι. Αξίζει όμως σίγουρα μια πιο ενδελεχής ανάλυση καθώς η κατανόηση των αιτιών συμβάλλει ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της ξηροδερμίας.

ΑΙΤΙΕΣ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑΣ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
Οι αιτίες που προκαλούν ξηροδερμία στο κεφάλι (που αρκετές φορές είναι και συνώνυμη του κνησμού) μπορούν να διακριθούν σε εξωτερικού και εσωτερικού τύπου:

ΑΙΤΙΕΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Είδος επιδερμίδας, που διαφέρει σε κάθε άνθρωπο
Ηλικία, καθώς το δέρμα γίνεται πιο στεγνό καθώς γερνάμε (περισσότερα νεκρά κύτταρα)
Συναισθηματική πίεση ή έλλειψη ύπνου και ξεκούρασης
Κληρονομική προδιάθεση
Ορμονικές αλλαγές

ΑΙΤΙΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
Οι μεταβολές στη θερμοκρασία, συνήθως το κρύο προκαλεί ξηρό τριχωτό κεφαλής
Υπερβολική χρήση προϊόντων στα μαλλιά, όπως σαμπουάν και περιποιήσεις μαλλιών που ερεθίζουν τελικά το δέρμα
Η μόλυνση στο εξωτερικό περιβάλλον
Ο τρόπος ζωής όπως το κάπνισμα ή η κακή διατροφή που δεν περιλαμβάνει τη συχνή ενυδάτωση
Φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να προκαλεί ξηροδερμία
Εφόσον λοιπόν έχουμε αναγνωρίσει τις αιτίες, μπορούμε να προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος. Για αυτό, σας παρουσιάζουμε σήμερα μια λίστα με διαθέσιμες μεθόδους και θεραπείες που θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από την ξηροδερμία και να αποκτήσετε υγιή και λαμπερά μαλλιά.

ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ – ΠΩΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΤΕ
1 ΚΑΝΤΕ ΜΑΣΑΖ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΣΑΣ
Ίσως είναι μια από τις πιο αποτελεσματικές και εύκολες θεραπείες για την αντιμετώπιση της ξηροδερμίας κεφαλιού. Μπορείτε απλά να κάνετε μικρές κυκλικές και απαλές κινήσεις στο δέρμα του κεφαλιού σας κατά τη διάρκεια που απλώνετε το σαμπουάν. Η κίνηση αυτή ενεργοποιεί τους θύλακες και ουσιαστικά αυξάνει την πίεση του αίματος στην περιοχή του κεφαλιού, κάτι που σημαίνει ότι οι θύλακες λαμβάνουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αυξάνεται η ανάπτυξη των τριχών.

Παράλληλα, η χρήση λαδιού κατά τη διάρκεια του μασάζ μπορεί όχι μόνο να είναι θεραπευτική αλλά να λειτουργήσει και ως αντιφλεγμονώδης και αντιβακτηριακός παράγοντας που θα ανακουφίσει από θέματα κνησμού (φαγούρας στο κεφάλι) και θα καταπραΰνει το τριχωτό της κεφαλής.

Συνίσταται επίσης το ελαφρύ βούρτσισμα στα μαλλιά σας καθώς θα τονώσει τους θύλακες με αποτέλεσμα περισσότερο λαμπερά μαλλιά και θα βοηθήσει στην αφαίρεση κάθε προϊόντος που προκαλεί καταστροφή της τρίχας.

Σε κάθε περίπτωση, ένα απαλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να τονώσει τους πόρους του κεφαλιού και να αφαιρέσει νεκρά κύτταρα του δέρματος έτσι ώστε το τριχωτό της κεφαλής τελικά να καθαριστεί και να ενυδατωθεί σωστά, προλαμβάνοντας την εμφάνιση ξηροδερμίας στο κεφάλι.

2 ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΜΙΑΣ ΜΑΣΚΑΣ ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗΣ ΜΑΛΛΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑΣ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ
Μερικές φορές, όταν το τριχωτό της κεφαλής δεν παράγει φυσική υγρασία, το αποτέλεσμα είναι τα μαλλιά να δείχνουν θαμπά και λεπτά καθώς και να αισθάνεστε έντοντα κνησμό. Με τη θρέψη ωστόσο του τριχωτού της κεφαλής με μια μάσκα συνολικής περιποίησης, μπορείτε να σταθεροποιήσετε και να μαλακώσετε την κύρια αιτία ξηρότητας και κνησμού. Μια θεραπεία για το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να θρέψει το τριχωτό της κεφαλής τόσο πολύ ώστε συνηθισμένα προβλήματα όπως ο κνησμός και ο ερεθισμός να γίνουν σπάνιο φαινόμενο.

Είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε την κατάλληλη μάσκα περιποίησης μαλλιών σύμφωνα με τον τύπο της τρίχας σας καθώς και ένα conditioner που θα περιέχει vegan συστατικά που θα σας απαλλάξουν από την ξηροδερμία. Μια καλή θεραπεία πρέπει να παραμείνει τουλάχιστον για 20 λεπτά ώστε να διεισδύσει πλήρως στο τριχωτό της κεφαλής. Μόλις ολοκηρωθεί η θεραπεία, ξεπλύνετε με δροσερό νερό. Συνίσταται οι θεραπείες με μάσκες περιποίησης να γίνονται σε σταθερή βάση χρόνου για καλύτερα αποτελέσματα.

3 ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΕΝΑ ΕΛΑΙΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΣΑΓΙΟΥ
Το συγκεκριμένο έλαιο είναι γνωστό για τις αμέτρητες ευεργετικές του ιδιότητες, όπως τα αντιβακτηριακά και αντισηπτικά του συστατικά και για αυτό είναι μια δημοφιλής φυσική εναλλακτική λύση ενάντια στις χημικές ουσίες. Το ίδιο βέβαια το έλαιο μπορείτε να το βρείτε και σε διάφορα προϊόντα κομμωτηρίου όπως, κρέμες, σαμπουάν για ξηροδερμία, μαλακτικά κλπ.

Το συγκεκριμένο έλαιο μπορεί να εφαρμοστεί στα μαλλιά σας με διάφορους τρόπους, ωστόσο είναι απαραίτητο να μην εφαρμόζεται απευθείας στο τριχωτό της κεφαλής ή πάνω στο δέρμα καθώς ενδέχεται να προκαλέσει ερεθισμό του δέρματος ή κνησμό (φαγούρα). Μπορείτε λοιπόν να προσθέσετε μερικές σταγόνες λαδιού στο κανονικό σαμπουάν πριν λούσετε τα μαλλιά σας ώστε να αποκομίσετε τα οφέλη από αυτό.

4 ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΣΑΣ – ΧΡΗΣΙΜΠΟΙΗΣΤΕ ΕΝΑ ΣΑΜΠΟΥΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΞΗΡΟΔΕΡΜΙΑ ΚΕΦΑΛΙΟΥ
Η ξηροδερμία στο κεφάλι μπορεί να προκληθεί από το συχνό λούσιμο των μαλλιών ή από προϊόντα που είναι «σκληρά» για το κεφάλι και τα μαλλιά σας. Η καλύτερη συμβουλή που μπορούμε να σας δώσουμε είναι να αποφεύγετε το συχνό καθημερινό λούσιμο των μαλλιών.

Το συχνό λούσιμο και μάλιστα με ζεστό νερό καθώς και η χρήση προϊόντων για τα μαλλιά που περιέχουν αλκοόλη μπορεί επίσης να έχουν αρνητική επίδραση όσον αφορά την ξηροδερμία στο κεφάλι και να επιδεινώσουν την κατάσταση. Η επιλογή ενός κατάλληλου vegan σαμπουάν μπορεί να είναι η αφορμή για να δώσετε λύση στο πρόβλημα καθώς ένα επαγγελματικό σαμπουάν υψηλής ποιότητας μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά στον καθαρισμό και την ενυδάτωση του τριχωτού της κεφαλής.

Είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε προϊόντα που θα παρέχουν πάνω από όλα προστασία στα μαλλιά σας ώστε να έχετε τελικά πιο μαλακά, λαμπερά και κυρίως υγιή μαλλιά.

5 ΑΛΛΑΞΤΕ ΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΣΑΣ
Μια φτωχή σε πλούσια θρεπτικά συστατικά διατροφή που παρέχουν και καλύτερη υγεία δέρματος γενικότερα μπορεί να είναι ένας κρίσιμος παράγοντας αρκετές φορές για την ανάπτυξη ξηροδερμίας στο κεφάλι. Ακολουθώντας μια υγιή και ισορροπημένη διατροφή, πολλοί άνθρωποι έχουν βρει ανακούφιστη από τα συμπτώματα της ξηροδερμίας.

Μια τέτοια διατροφή περιλαμβάνει τα παρακάτω θρεπτικά στοιχεία:

Ψευδάργυρος: Οι έρευνες έχουν δείξει ότι η υγεία των μαλλιών, του δέρματος και των νυχιών είναι άμεσα συνυφασμένη με τον ψευδάργυρο, που αποτελεί βασικό συστατικό για την υγεία και την αναπλήρωση των ιστών όλου του σώματος.

Ω-3 λιπαρά: Η ξηροδερμία κεφαλιού μπορεί να αποτελεί ένδειξη ανεπάρκειας αυτών των λιπαρών οξέων. Η έλλειψη Ω-3 λιπαρών μπορεί να οδηγήσει σε κακή κυκλοφορία του αίματος και άρα και ξηρό δέρμα.

Βιταμίνη Α: Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προΪόντα και πολλά φρούτα και λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμίνης Α που ως γνωστό συντηρεί τα κύτταρα του δέρματος. Εάν η διατροφή σας περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Α, τότε μπορείτε να ελαχιστοποιήσετε την ξηροδερμία στο κεφάλι.

Πρέπει ακόμη να σκεφτείτε πως μια διατροφή με υψηλή κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να συμβάλλει αρνητικά όχι μόνο στο θέμα της ξηροδερμίας αλλά και στη δημιουργία πυτιρίδας στο κεφάλι. Η πυτιρίδα βέβαια αρκετές φορές σχετίζεται με το ξηρό δέρμα στο κεφάλι, επομένως αποφύγετε την μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης, που ούτως ή άλλως αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα για τη γενικότερη υγεία σας.

6 ΕΝΥΔΑΤΩΘΕΙΤΕ ΣΥΧΝΑ
Έχετε σίγουρα ακούσει πόσο σημαντικό είναι να παραμένετε ενυδατωμένοι ώστε να έχετε μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα, αλλά πρέπει να γνωρίζετε παράλληλα πως η ελλιπής ενυδάτωση είναι και αιτία ξηρού τριχωτού κεφαλής. Όταν το σώμα σας είναι αφυδατωμένο, ίσως έχετε παρατηρήσει πόσο στεγνό και ξηρό γίνεται και το δέρμα σας, αλλά ίσως δεν έχετε αναλογιστεί την ξηρότητα που προκύπτει ως αποτέλεσμα και στο δέρμα του κεφαλιού σας.

Δυστυχώς, το τριχωτό της κεφαλής μπορεί να παραμείνει ξηρό καθώς συχνά εκτίθεται απευθείας στον ήλιο και δεν ενυδατώνεται. Αυτό συμβάλλει στη δημιουργία ξηροδερμίας και συμπτωμάτων όπως ο κνησμός και η ερυθρότητα. Η γενική συμβουλή είναι να προσπαθείτε να ενυδατώνεστε συχνά και να πίνετε αρκετά ποτήρια νερού την ημέρα για καλύτερη υγεία του τριχωτού της κεφαλής και γενικότερα της επιδερμίδας σας.