GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Οι 9 ελαφρύνσεις που φέρνει το φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη

«Πλώρη» για τον Αύγουστο βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποί...


«Πλώρη» για τον Αύγουστο βάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, για τη ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου, στο οποίο αναμένεται να ενσωματωθούν και οι βελτιώσεις στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το φορολογικό νομοσχέδιο που θα «τρέξει» η ομάδα του Χρήστου Σταϊκούρα θα περιλαμβάνει όλες τις παρεμβάσεις του οικονομικού προγράμματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Εισαγωγή χαμηλού συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ και υιοθέτηση πιο προοδευτικής κλίμακας. Υπενθυμίζεται ότι η διατήρηση του αφορολόγητου στα σημερινά επίπεδα (8.636 ευρώ) έχει ήδη ψηφιστεί από τη ΝΔ
  • Μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 20% σε δύο φάσεις, αρχής γενομένης από το 2020
  • Μείωση του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%
  • Εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ 13% σε όλη την εστίαση
  • Σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων σε δύο φάσεις
  • Κατάργηση του Τέλους Επιτηδεύματος σε ορίζοντα διετίας
  • Αναστολή του Φόρου Υπεραξίας και του ΦΠΑ στην οικοδομική δραστηριότητα για τρία χρόνια
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στο 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα.

Σύμφωνα με άλλες πηγές, υπάρχει -μικρή- πιθανότητα το εν λόγω φορολογικό νομοσχέδιο να έρθει στη Βουλή νωρίτερα, προ του Αυγούστου, με το πρώτο νομοθέτημα για την οργάνωση του κράτους.

Να σημειωθεί ότι, πέρα από τις φοροελαφρύνσεις, ψηλά στην ατζέντα της ομάδας του υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται τα ζητήματα του πρωτογενούς πλεονάσματος και των κόκκινων δανείων.

Μοσκοβισί: Από κοινού να οικοδομήσουμε την πορεία επιτυχίας της ελληνικής οικονομίας
Την ίδια στιγμή, σε συνέντευξη Τύπου για τις θερινές οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της Ελλάδας και στη νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Περνάμε σε μια νέα φάση με νέα κυβέρνηση και πρέπει να σεβαστούμε τη δημοκρατική διαδικασία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πιερ Μοσκοβισί. Ο επίτροπος, που ήδη ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, υπενθύμισε ότι υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από τη συμφωνία του 2018 και κάθε πρόταση διαφοροποίησής της πρέπει να συζητείται.

Μεταξύ άλλων, ο Πιερ Μοσκοβισί ερωτήθηκε και για τον αντίκτυπο της ελληνικής πολιτικής στην ανάπτυξη και στην επίτευξη του στόχου για το 3,5% και υπογράμμισε ότι τις προηγούμενες ημέρες επισημάνθηκε ο κίνδυνος να μην επιτευχθεί ο στόχος. Για το ίδιο ζήτημα σημείωσε ότι η Επιτροπή προβλέπει πως η ανάπτυξη το 2019 θα είναι ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (2,1% σε σχέση με 2,2%).