GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ξεκινούν το ευρωπαϊκό σχέδιο αντιμετώπισης των κινδύνων πλημμύρας σε διασυνοριακή περιοχή

Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ξεκινούν ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας σε π...


Η Βουλγαρία και η Ελλάδα ξεκινούν ένα έργο χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση των κινδύνων πλημμύρας σε περιοχές που συνορεύουν με τις παραμεθόριες περιοχές των χωρών.

Το έργο θα διεξαχθεί από πέντε βουλγαρικές και δύο ελληνικές οργανώσεις, ο κορυφαίος εταίρος της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας πυρκαγιάς και προστασίας του πληθυσμού της Βουλγαρίας, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών της Βουλγαρίας.

Το έργο θα καλύψει τις περιοχές του Blagoevgrad, του Smolyan, του Kurdzhali και του Haskovo στη Βουλγαρία και τη Θεσσαλονίκη, τις Σέρρες, τη Δράμα, την Καβάλα, την Ξάνθη, τη Ροδόπη και τον Έβρο στην Ελλάδα.

Η ιδέα του έργου είναι η επίλυση κοινών προβλημάτων στη διασυνοριακή περιοχή με την κινητοποίηση των προσπαθειών, των γνώσεων και της ικανότητας των θεσμικών οργάνων και στις δύο πλευρές των συνόρων, δήλωσε η δήλωση του υπουργείου Εσωτερικών.

Βούλγαροι και Έλληνες εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η περιοχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στην αλλαγή του κλίματος και τις αρνητικές συνέπειες αυτού, καθώς ο κίνδυνος πλημμύρας είναι σημαντικά αυξημένος.

Ο κύριος στόχος του έργου είναι στα διασυνοριακά ποτάμια – το Στρουμά, Μέστα, Άρδα και Μαρίτσα.

Η ανάλυση έδειξε ότι ο πληθυσμός στην περιοχή που είναι ευάλωτος στις πλημμύρες ήταν 175.000, δήλωσε το υπουργείο.

Το έργο, αξίας άνω των 4,4 εκατομμυρίων ευρώ, προβλέπει την ανάπτυξη στρατηγικών για την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών, την πιλοτική δοκιμή στρατηγικών, καθώς και την προετοιμασία χαρτών πορείας που περιλαμβάνουν ευθύνες, σχέσεις και επικοινωνία μεταξύ των αρμόδιων φορέων.

Προβλέπονται επίσης οχήματα εκτός δρόμου, ειδικός εξοπλισμός και φουσκωτά δίχτυα.

Το λογισμικό θα αγοραστεί για την προσομοίωση δράσεων πρόληψης, ετοιμότητας, αντίδρασης και ανάκτησης σε περίπτωση πλημμυρών.

Οι επτά οργανώσεις-εταίροι θα αναπτύξουν εργαλεία για τη συλλογή πρωτογενών πληροφοριών, αναλύσεων και αξιολογήσεων που απαιτούνται για την παρακολούθηση των δεδομένων σχετικά με το κλίμα και τη δημιουργία σχετικών ψηφιακών μοντέλων. Προγραμματίζεται επίσης ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης.

Μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα κατασκευαστεί και θα εξοπλισθεί ένα κοινό κέντρο εκπαίδευσης στην περιοχή του Blagoevgrad, καθώς και ένα εκπαιδευτικό κέντρο που θα βρίσκεται σε μια κατάλληλη περιοχή κατά μήκος του ποταμού Struma.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες του έργου αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2022, δήλωσε το υπουργείο Εσωτερικών.