GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Μήνυμα της Κυριακής και το πρόγραμμα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ
ΞΑΝΘΗΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ
κ.κ. Π Α Ν Τ Ε Λ Ε Η Μ Ο Ν Ο Σ

Σάββατο 22-06-2019
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Τενέδου.

Κυριακή 23-06-2019
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν Ἱερό Ναό Εὐαγγελισμοῦτῆς Θεοτόκου Ἴμβρου.

Δευτέρα 24-06-2019
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τόν πανηγυρίζοντα Ἱερό Ναό Τιμίου Προδρόμου Δρυμιᾶς.

Τρίτη 25-06-2019
ΩΡΑ: 07:00-10:30 Θεία Λειτουργία εἰς τό Ἱερόν Μετόχιον ἉγίουΝικολάου Πόρτο-Λάγος.

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
«ΑΞΙΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ»

Η ομολογία ή η άρνηση του Χριστού είναι δύο δυνατότητες που έχει ένας μαθητής Του. Οι συνέπειες δε αυτής η εκείνης της επιλογής προεκτείνονται στην αιωνιότητα και την προδιαγράφουν.

Δεν πρόκειται μόνο για τις επίσημες στιγμές ομολογίας η αρνήσεως που αντιμετώπιζαν οι Χριστιανοί σε περιόδους διωγμών η μεγάλων ιστορικών κρίσεων. Ευκαιρίες για να ομολογήσει η να αρνηθεί κανείς τον Χριστό παρουσιάζονται καθημερινά. Υπάρχουν βέβαια πολλοί που θα προτιμούσαν να αποφύγουν τέτοια διλήμματα σαφούς ομολογίας η αρνήσεως του Χριστού και θα ήθελαν να αποσυρθούν σε μια ουδετερότητα. Τέτοια όμως δυνατότητα, ένα τρίτο ενδεχόμενο δεν προσφέρεται.

Σε πολλές περιπτώσεις αρνούμεθα τον Χριστό χωρίς καλά καλά να το καταλαβαίνουμε, κάποτε χωρίς να το υποπτευόμαστε. Μπορεί να τον αρνούμαστε με τη σιωπή μας. Όταν αποφεύγουμε να λάβουμε θέση, βλέποντας εχθρικό κλίμα εναντίον Του, όταν φοβόμαστε πως κινδυνεύει η ασφάλεια, η θέση μας η ακόμα η ησυχία μας.

Ακούμε συχνά να καταφέρονται κατά της χριστιανικής πίστεως, να ειρωνεύονται, να κατηγορούν, να χλευάζουν∙ και περιοριζόμαστε να τους ακούμε. Βλέπουμε να υπονομεύονται οι χριστιανικές παραδόσεις και τα αγνά έθιμα του λαού, να αναστέλλεται η χριστιανική διαπαιδαγώγιση των παιδιών μας, να διαστρέφεται η ιστορική αλήθεια∙ και μένουμε θεατές.

Τον αρνούμαστε όταν δε θέλουμε να συγχωρήσουμε τις προσβολές και τις αδικίες των άλλων, όταν κρατάμε μέσα μας πικρία κατά των ανθρώπων. Τον αρνούμαστε, όταν στο βάθος της ψυχής μας αμφισβητούμε την παντοτινή αξία των λόγων Του και κρίνουμε και ενεργούμε επί τη βάση των δικών μας εγωιστικών σκέψεων, διαθέσεων, επιθυμιών.

Όποιος αρνείται, άμεσα η έμμεσα το Χριστό, σημαίνει ότι αγαπάει κάτι άλλο παραπάνω από Αυτόν. Ο Κύριος είπε: «ο φιλών πατέρα η μητέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος∙ και ο φιλών υιόν η θυγατέρα υπέρ εμέ ουκ έστι μου άξιος».

Στο πρώτο άκουσμα αυτός ο λόγος αντηχεί σκληρός. Εδώ όμως δεν πρόκειται για περιφρόνηση των γονέων η των παιδιών. Το κέντρο της σκέψεως βρίσκεται στο «υπέρ». Παραπάνω δηλαδή από μένα, λέγει ο Κύριος. Οι Άγιοι Πάντες, που σήμερα τιμά η Εκκλησία μας, οι Απόστολοι, οι μάρτυρες, οι ομολογητές, οι όσιοι, με αυτό το ιδανικό και το ήθος έζησαν. Ομολόγησαν γενναία, με το κήρυγμα, με το παράδειγμα, με το βίο τους, με το μαρτύριό τους.