GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Νέα επίθεση της Τουρκίας: Η Ελλάδα καταπιέζει την τουρκική μειονότητα στη Θράκη

Σκληρή επίθεση στην Αθήνα εξαπέλυσε η Τουρκία, με αφορμή τους μουφτήδες της Θράκης, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα», την οποία «...

Σκληρή επίθεση στην Αθήνα εξαπέλυσε η Τουρκία, με αφορμή τους μουφτήδες της Θράκης, κάνοντας λόγο για «τουρκική μειονότητα», την οποία «καταπιέζει» η Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επιτέθηκε με σφοδρότητα στη χώρα μας, σχολιάζοντας το προεδρικό διάταγμα που αφορά τον διορισμό των μουφτήδων στη Θράκη. Ο Χαμί Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι πρώτα από όλα «παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης, επειδή δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες που εκλέγονται από την τουρκική μειονότητα» και συνέχισε ότι αυτή τη φορά «αντί να διορθώσει τις άδικες πρακτικές της, η Ελλάδα επιδείνωσε τις παραβιάσεις της, θέτοντας το γραφείο του μουφτή υπό τον έλεγχο νεοσυσταθείσας κρατικής υπηρεσίας».

«Το συγκεκριμένο διάταγμα, που περιλαμβάνει κανονισμούς για το διοικητικό καθεστώς, τη δομή και τη δικαιοδοσία των μουφτήδων είναι ξεκάθαρα παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης που εγγυάται το δικαίωμα της μειονότητας να υιοθετήσει και να διαχειριστεί τους δικούς του θρησκευτικούς θεσμούς», επεσήμανε ακόμη ο Τούρκος αξιωματούχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αγκυρα επιτέθηκε στην Ελλάδα, ενώ η Ουάσινγκτον επέκρινε την Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την κάλεσε να ανοίξει ξανά τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Τουρκία: Η Ελλάδα να μην κάνει το λάθος να ορίσει μουφτήδες
«Το διάταγμα έχει ξεκάθαρο στόχο να καταστρέψει τη θεσμική αυτονομία των μουφτήδων, μετατρέποντάς τους σε κοινό κυβερνητικό παράρτημα, δεν γίνεται αποδεκτό από την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα», τόνισε ακόμη ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

Ο Ακσόι κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επικοινωνεί με τους «εκπροσώπους της μειονότητας», ούτε λαμβάνει υπόψη τις απόψεις τους, αλλά «εμπιστεύτηκε συγκεκριμένους κύκλους για θρησκευτικά ζητήματα στο κρατικό σύστημα, που είναι γνωστοί ότι αποτελούν πηγή προβλημάτων και για τις πρακτικές καταπίεσης στην τουρκική μειονότητα. Αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά ότι η ελληνική νοοτροπία απέναντι στη μειονότητα απέχει πολύ από εκείνη των καλών προθέσεων», συνέχισε τις καταγγελίες η Τουρκία.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ κάλεσε την Ελλάδα «να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους μουφτήδες και να μην κάνει το λάθος να επιβάλει παράνομα ορισθέντες μουφτήδες».

Τουρκία: Η Ελλάδα παραβιάζει θρησκευτικές ελευθερίες
Ο Χαμί Ακσόι κάλεσε την Ελλάδα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα αναφορικά με μη κυβερνητικές οργανώσεις που έχουν απαγορευθεί από τις ελληνικές αρχές και να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις για νηπιαγωγεία και σχολεία όλων των βαθμίδων για τη μειονότητα, μεταξύ άλλων.

Μάλιστα, έκανε λόγο για αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών και ζήτησε την παρέμβαση της ΕΕ. «Αυτή η εξέλιξη επιδεινώνει περαιτέρω το αρνητικό ιστορικό της Ελλάδας στην παραβίαση θρησκευτικών ελευθεριών και δικαιωμάτων της τουρκικής μειονότητας. Το γεγονός ότι αυτό λαμβάνει χώρα σε ένα κράτος της ΕΕ είναι πηγή επιπλέον ανησυχίας», δήλωσε ο αξιωματούχος της Τουρκίας.

«Καλούμε διεθνείς οργανισμούς και τους θεσμούς της ΕΕ να παρακολουθήσουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και να κάνουν αμερόληπτες έρευνες για τις νομικές ενέργειες της Ελλάδας που έρχονται σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα δίκαια συμφέρονται και απαιτήσεις της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα και επαναλαμβάνει ότι όποια βελτίωση στα δικαιώματα της μειονότητας θα έχει θετικό αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις μας», κατέληξε ο Ακσόι.