GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στην Αλεξανδρούπολη

Το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη στο πάρκο της αργώ, απέναντι απο την Μεραρχία, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ πραγματοποίησε πολιτική ε...


Το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αλεξανδρούπολη στο πάρκο της αργώ, απέναντι απο την Μεραρχία, η ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ πραγματοποίησε πολιτική εκδήλωση – γλέντι, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουλίου.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος βουλευτή Επικρατείας.

Παρευρέθηκαν επίσης και οι 6 υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚΕ στον Εβρο Γκατζίδης Σταμάτης, Δευτεραίος Σάββας, Μιχαηλίδης Σιδέρης, Σίσκου Άννα Μαρία, Τρέλλη Φανή, Χιώνης Γιάννης

Μετά το πέρας της ομιλίας ακολούθησε γλέντι με λαϊκό και έντεχνο τραγούδι.

Αποσπάσματα απ’ την Ομιλία του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιου βουλευτή Επικρατείας, στην Αλεξανδρούπολη, 22/06/2019

Αναφερόμενος στο πραγματικό διακύβευμα των εκλογών, ο ομιλητής τόνισε:

«Δε θα αφήσουμε να παγιδευτεί ξανά ο λαός στην ανούσια συζήτηση για το αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία και πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά απ’ το ΣΥΡΙΖΑ.

Θα αποκαλύψουμε την αλήθεια που θέλουν να κρύψουν.

Φίλες και φίλοι

Η αλήθεια είναι ότι την επόμενη μέρα η νέα κυβέρνηση θα εφαρμόσει σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, είτε η ΝΔ διασφαλίσει την αυτοδυναμία είτε όχι.

Στην κάλπη θα αναμετρηθούν ξανά οι πολιτικές δυνάμεις του κεφαλαίου με το κόμμα της εργατικής τάξης, του λαού, το ΚΚΕ. Στην αντιλαϊκή πολιτική της νέας, επόμενης κυβέρνησης, θα βάλουν πλάτη, όπως έβαζαν πάντα, και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα που θα είναι στην αντιπολίτευση.

Γι’ αυτό σ’ αυτές τις εκλογές αυτό που κρίνεται για το λαό δεν είναι αν η ΝΔ θα έχει αυτοδυναμία ή αν θα συμμετέχουν κι άλλα κόμματα δεκανίκια στην επόμενη αντιλαϊκή κυβέρνηση.

Κρίνεται πόσο ισχυρό θα είναι το ΚΚΕ για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση, η οργάνωση της λαϊκής αντεπίθεσης για ν’ ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Μ’ αυτό το πραγματικό διακύβευμα απευθυνόμαστε στους μισθωτούς, στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους άνεργους, στους συνταξιούχους που βασανίζονται καθημερινά απ’ τα προβλήματα και ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό αυτό που θεωρούσαν ως «μικρότερο κακό» στις ευρωεκλογές».

Οι ευθύνες και το θράσος του ΣΥΡΙΖΑ
«Μεγάλη ευθύνη για τη συντηρητικοποίηση μεγάλου μέρους του λαού έχει ο ΣΥΡΙΖΑ που εμφάνισε ως μονόδρομο την αντιλαϊκή πολιτική υπέρ του κεφαλαίου την οποία ακολούθησαν και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αποτελεί λοιπόν πραγματική επίδειξη θράσους το «προοδευτικό προσκλητήριο ενάντια στην επιστροφή της δεξιάς», απ’ το ΣΥΡΙΖΑ που έσπειρε την απογοήτευση, ξέπλυνε την πολιτική μνημονίων διαρκείας, συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ έδωσε μάχη για να ηττηθούν οι υποψήφιοι του ΚΚΕ στο β΄ γύρο των δημοτικών εκλογών, απ’ την Καισαριανή ως την Ικαρία και δηλώνει ότι μπορεί να συνεργαστεί με ένα μέρος της δεξιάς την επόμενη μέρα.

Αποτελεί πρόκληση να μιλά για τον κίνδυνο επιστροφής της δεξιάς, ο Τσίπρας που δυσφήμισε και λέρωσε κάθε αριστερή ιδέα και αξία, που ενίσχυσε την παθητικότητα, τη μοιρολατρία, την αντίληψη ότι δεν μπορεί ν’ αλλάξει τίποτα, χρησιμοποιώντας τα ίδια επιχειρήματα που χρησιμοποιούσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Το πάθημα του 2015 πρέπει να γίνει μάθημα το 2019 για όποιον πίστεψε καλοπροαίρετα στο παραμύθι της πρώτης φοράς αριστερής διακυβέρνησης στο έδαφος του καπιταλισμού. Η ιστορία απ’ την Κύπρο μέχρι την Ιταλία και τη Γαλλία είναι πολύ διδακτική για όποιον εξακολουθεί ν’ αναζητά μάταια μια εύκολη, φιλολαϊκή λύση, χωρίς αποφασιστική σύγκρουση με το κεφάλαιο και την εξουσία του. Η πολιτική πείρα αυτής της 4ετίας δεν πρέπει να πάει χαμένη. Πρέπει να αξιοποιηθεί για να χειραφετηθούμε απ’ τα ψεύτικα διλήμματα, πρέπει να μεταφραστεί σε αγωνιστική ετοιμότητα απέναντι στα νέα σκληρά μέτρα που απαιτεί η ΕΕ και το κεφάλαιο».

Έχουμε σχέδιο για το σήμερα και το αύριο
«Σ’ όλους αυτούς που μας ρωτάνε υποκριτικά αν θέλουμε και αν μπορούμε να κυβερνήσουμε, απαντάμε ξεκάθαρα, χωρίς περιστροφές ότι το ΚΚΕ έχει σχέδιο για το σήμερα και το αύριο που μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, αν ο λαός αποφασίσει να πάρει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και το τιμόνι της εξουσίας.

Το δικό μας σχέδιο μπορεί να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας γιατί αλλάζει ριζικά το σκοπό της παραγωγής, θέτει ως γνώμονα της ανάπτυξης τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Το δικό μας σχέδιο της κοινωνικοποίησης, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής απελευθερώνει την κύρια παραγωγική δύναμη, τον εργαζόμενο άνθρωπο απ’ τα δεσμά της μισθωτής σκλαβιάς, της εκμετάλλευσης.

Στο σοσιαλισμό οι εργάτες, οι εργαζόμενοι θα παίζουν ενεργό ρόλο στη λήψη, στην εφαρμογή και στον έλεγχο των αποφάσεων. Θα πρωταγωνιστούν μέσα απ’ τις γενικές συνελεύσεις τους σε κάθε παραγωγική μονάδα, κάθε τόπο δουλειάς και μόρφωσης.

Μέσα σ’ αυτή την ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, όπου η οικονομία θα έχει απαλλαγεί απ’ τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους, μπορεί να υπάρξει κεντρικά σχεδιασμένη παραγωγή που να διασφαλίσει τη λαϊκή ευημερία.

Ιδιαίτερα σήμερα που έχουν αυξηθεί σημαντικά οι επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες την εποχή της λεγόμενης 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Για παράδειγμα, στην κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία θα αξιοποιούμε ενιαία το σύνολο των λιμενικών υποδομών της χώρας για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σε αντίθεση με τη σημερινή κατάσταση, όπου μετά τις ιδιωτικοποιήσεις προωθούνται ανταγωνιστικά μεταξύ τους σχέδια για την ανάπτυξη των λιμανιών με γνώμονα τα συμφέροντα των διαφορετικών ομίλων και των ιμπεριαλιστικών κέντρων που αποκτούν τον έλεγχο σε καθένα απ’ αυτά.

Επίσης, μέσα σ’ αυτό το νέο καθεστώς όπου οι ενεργειακές πηγές, οι σταθμοί παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής της ενέργειας, θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή με γνώμονα το σύνολο των κοινωνικών αναγκών.

Θα μπορεί να διασφαλίζει ταυτόχρονα επαρκή λαϊκή κατανάλωση, ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, ισόρροπη παρέμβαση στο περιβάλλον, σχεδιασμένη ανάπτυξη περιοχών και κλάδων της οικονομίας.

Στο σοσιαλισμό δεν θα υπάρχει ενεργειακή φτώχεια, γιατί η ενέργεια δεν θα είναι εμπόρευμα. Θα έχουν όλοι αξιοπρεπή και δημιουργική δουλειά, δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες παιδείας και υγείας».

ΝΑΤΟ και ΕΕ κύριοι παράγοντες κινδύνου για τους λαούς
«ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ παραπλανούν και προβάλλουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ως ασπίδα προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της ειρήνης στην περιοχή.

Τα γεγονότα όμως είναι πεισματάρικα και αποκαλύπτουν την απατηλή προσπάθεια εφησυχασμού του λαού απ’ την κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Τα πρόσφατα γεγονότα και τα παλιότερα αποδεικνύουν πόσο επικίνδυνη για το λαό μας και τους υπόλοιπους λαούς της περιοχής είναι η όλο και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, πόσο επικίνδυνη είναι η ενεργή συμμετοχή στα σχέδια του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ ενάντια στον άξονα Ρωσίας, Κίνας και Ιράν. Αποκαλύπτουν ότι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ όχι μόνο δεν προστατεύουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου, αλλά είναι βασικοί παράγοντες κινδύνου ενάντια στους λαούς της περιοχής.

Τι δείχνουν τα πρόσφατα γεγονότα;
Δείχνουν ότι κλιμακώνεται η επιθετικότητα και η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου, οι εξαγγελίες για την Αμμόχωστο, οι νέες παραβιάσεις την ώρα που συζητούνται τα ΜΟΕ Ελλάδας – Τουρκίας, αποτυπώνουν την προσπάθεια της τουρκικής κυβέρνησης να προβάλει νέες μονομερείς διεκδικήσεις, να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα την ώρα που προχωρά σε μια σύνθετη διαπραγμάτευση με τις ΗΠΑ, την ΕΕ και τη Ρωσία.

Η τουρκική προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων δεν είναι βέβαια καινούργια. Και αξίζει να δούμε πόσο προστάτευσαν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, πέρα από γενικόλογες δηλώσεις για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου.

Μετά τις κοινές προτάσεις Παπούλια – Γιλμάζ για ΜΟΕ το ’88, δεκάδες χιλιάδες παραβιάσεις έχουν γίνει απ’ την Τουρκία στο Αιγαίο, ενώ ο τούρκικος στρατός κατοχής παραμένει ανενόχλητος στην Κύπρο. Μετά το θερμό επεισόδιο στα Ίμια, το ΝΑΤΟ επέβαλε την συνευθύνη και την έμμεση «στρατιωτική διχοτόμηση» του Αιγαίου, με την αποδοχή στην πράξη των γκρίζων ζωνών και των τούρκικων αμφισβητήσεων για τα ελληνικά νησιά. ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ συνιστούν στην Ελλάδα την αναζήτηση μιας συμβιβαστικής λύσης που θα επιτρέψει τη συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου και θα διασφαλίσει τη συνοχή του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στη σημερινή συγκυρία που οι ΗΠΑ οξύνουν την αντιπαράθεση με το Ιράν και τη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα προσπαθούν να ρυμουλκήσουν την Τουρκία, ώστε να αναλάβει ξανά τον αναβαθμισμένο στρατιωτικό ρόλο που είχε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αυξάνουν οι κίνδυνοι για το λαό μας και όλους τους λαούς της περιοχής.

Δεν είναι απίθανο για να ρυμουλκηθεί η Τουρκία, να ζητηθούν παραχωρήσεις απ’ την Ελλάδα και την Κύπρο, ώστε να δοθούν τα σχετικά ανταλλάγματα στην κυβέρνηση της Άγκυρας. Ένα θερμό επεισόδιο και μια επιδιαιτησία των ΗΠΑ θα μπορούσαν να διευκολύνουν διεργασίες σ’ αυτή την επικίνδυνη κατεύθυνση.

Είναι χαρακτηριστικές οι υποτονικές και υποκριτικές αντιδράσεις της ΕΕ και των ΗΠΑ μετά τη νέα τουρκική πρόκληση στην Κύπρο που συνεχίζεται. Περιορίζονται σε κάποιες δηλώσεις που εκφράζουν ανησυχίες, ανέξοδες φραστικές καταδίκες, συστάσεις αυτοσυγκράτησης. Καμιά ουσιαστική πίεση στην τουρκική κυβέρνηση, έστω και με οικονομικές κυρώσεις για να μη συνεχίσει να κλιμακώνει τις επιθετικές ενέργειές της.

Αυτή είναι η φαρσοκωμωδία της προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κύπρου απ’ την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Εξάλλου ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναγκάστηκε να ομολογήσει ότι σε περίπτωση τουρκικής εισβολής, η Ελλάδα δε θα έχει στρατιωτικά κανέναν στο πλευρό της.

Αλλά και αντίστροφα, στην περίπτωση ρήξης της τουρκικής κυβέρνησης με τις ΗΠΑ, η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή και θα γίνει στόχος στην περίπτωση μιας μεγάλης πολεμικής αντιπαράθεσης στην περιοχή.

Τώρα μπορούν όλοι να κατανοήσουν καλύτερα πόσο επικίνδυνη είναι η πολιτική της κυβέρνησης Τσίπρα να γεμίσει την Ελλάδα με αμερικανικές βάσεις απ’ την Αλεξανδρούπολη και τη Λάρισα ως την αναβάθμιση της βάσης της Σούδας στα Χανιά.

Τώρα μπορούν όλοι να κατανοήσουν τους μεγάλους κινδύνους απ’ την ανάδειξη της Αλεξανδρούπολης σε στρατιωτικό, μεταφορικό και ενεργειακό σταθμό των ατλαντικών σχεδίων για τη μείωση της ρώσικης επιρροής στα Βαλκάνια. Πρόκειται γα ένα παιχνίδι με τη φωτιά, χωρίς κανένα όφελος για το λαό και τους γειτονικούς λαούς.

Φυσικά θα υπάρξουν οφέλη για ορισμένους εγχώριους ομίλους και το ελληνικό εφοπλιστικό κεφάλαιο. Θα ωφεληθούν οι όμιλοι που συμμετέχουν στη μεταφορά φυσικού αερίου και στην κατασκευή των σχετικών υποδομών. Θα ωφεληθούν απ’ την ιδιωτικοποίηση και την αναβάθμιση του ρόλου του λιμένα της Αλεξανδρούπολης. Θα ωφεληθούν οι όμιλοι που έχουν επενδύσει στα Δυτικά Βαλκάνια.

Όμως ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα, ούτε καν φθηνά καύσιμα απ’ την υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδυτικών σχεδίων. Αντίθετα, θα αυξηθούν οι κίνδυνοι ρύπανσης του περιβάλλοντος ακόμα και σε περίοδο ειρήνης, αφού προχωρά το ειδικό καθεστώς fast track για την αδειοδότηση και τη λειτουργιά των σχετικών επενδύσεων».

Ισχυρό ΚΚΕ για την οργάνωση της αντεπίθεσης
«Δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Την επόμενη μέρα είναι δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση, είτε αυτοδύναμη είτε συνεργασίας, θα συνεχίσει την επίθεση σε βάρος του λαού για να αυξηθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Απέναντι σ’ αυτή την επίθεση του κεφαλαίου μόνο η ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να διασφαλίσει ότι ο λαός θα είναι πιο δυνατός για να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Το ΚΚΕ είναι αποδεδειγμένα η σταθερή μαχητική δύναμη, που αντέχει στις πιέσεις και αποτελεί την πραγματική αντιπολίτευση υπέρ των λαϊκών συμφερόντων μέσα και έξω απ’ τη Βουλή. Θα προβάλλει αγωνιστικά τις προτάσεις για τις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, για να μη μείνει κανείς εργαζόμενος ανασφάλιστος, για να δοθεί επίδομα ανεργίας σ’ όλους του άνεργους, για την αύξηση του αφορολόγητου, για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για τη διαγραφή χρεών των λαϊκών νοικοκυριών, για κάθε οξυμένο λαϊκό πρόβλημα.

Θα συνεχίσει να μπαίνει μπροστά για να οργανώσει του εργατικούς αγώνες, τις λαϊκές διεκδικήσεις, τις συγκρούσεις για να ανακοπεί η επίθεση του κεφαλαίου και να ανοίξει ο δρόμος της πραγματικής ανατροπής. Όσο πιο ισχυρό βγει το ΚΚΕ απ’ τις κάλπες στις 7 Ιούλη, τόσο θα μπορεί να οργανωθεί η λαϊκή αντίσταση και αντεπίθεση από καλύτερες θέσεις.

Να δυναμώσουμε το ΚΚΕ που πρωταγωνιστεί καθημερινά για να ανασυνταχθεί το εργατικό κίνημα και να μπουν εμπόδια, να μην περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα. Οι κομμουνιστές πρωταγωνίστησαν σ’ όλες τις μεγάλες μάχες, απ’ την αγωνιστική πρωτοβουλία των 530 σωματείων για τους μισθούς και τις Συλλογικές Συμβάσεις, μέχρι την αντιπαράθεση με τη νοθεία και τη συνδικαλιστική μαφία στη ΓΣΕΕ.

Όσο πιο ισχυρό είναι το ΚΚΕ τόσο θα δυναμώνει η προσπάθεια να σημαδέψει το κίνημα τον πραγματικό αντίπαλο, την άρχουσα τάξη, να προβληθούν ριζοσπαστικοί στόχοι πάλης όπως το 35ωρο-5ήμερο-7ωρο, η σταθερή δουλειά με δικαιώματα, η αποκλειστικά δημόσια, καθολική κοινωνική ασφάλιση. Με πιο δυνατό ΚΚΕ θα ανέβει η αυτοπεποίθηση του λαού για να πάρει την υπόθεσή του στα χέρια του και να απαιτήσει τελικά τον πλούτο που παράγει. Θα δυναμώσει η προσπάθεια για οργανωμένο αγώνα που ριζώνει σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε γειτονιά, για να αυξηθούν οι εστίες αντίστασης και αντεπίθεσης που θα φέρουν σε δύσκολη θέση την επόμενη κυβέρνηση του κεφαλαίου».