GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Βάζουν παγίδες για το δάκο σε Μάκρη, Μαρώνεια και Σαμοθράκη

Με νωπή τη μνήμη από την απώλεια πρώτης ύλης, που η συνολική της αξία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ από την περσινή ελαι...


Με νωπή τη μνήμη από την απώλεια πρώτης ύλης, που η συνολική της αξία υπολογίζεται ότι ξεπέρασε το μισό δισ. ευρώ από την περσινή ελαιοκομική χρονιά, εξελίσσεται φέτος η παραγωγή. Με μία οψιμότητα κατά περίπου 15 ημέρες και την πρώτη εικόνα από την ανθοφορία και τα πρώτα στάδια της καρπόδεσης να προμηνύουν μία σαφώς καλύτερη χρονιά στις περισσότερες περιοχές της χώρας, κλειδί έως τις αρχές του Ιούλη θεωρείται η έγκαιρη έναρξη του προγράμματος δακοκτονίας. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τον προγραμματισμό του υπουργείου ΑΑΤ, μετά από μία καταστροφική χρονιά ανά τη χώρα, οι προσπάθειες για έγκαιρη έναρξη των διαδικασιών φαίνεται ότι σε σημαντικό βαθμό απέδωσαν καρπούς.

Ωστόσο, από το ρεπορτάζ της «ΥΧ» στις ελαιοκομικές περιφέρειες της χώρας προκύπτει ότι ναι μεν έχουν ξεπεραστεί σε σημαντικό βαθμό τα περσινά προβλήματα, όμως, δεν δηλώνουν άπαντες έτοιμοι για την έναρξη των διαδικασιών, καθώς προβλήματα εντοπίζονται κατά τόπους, λίγες μάλιστα ημέρες πριν από την πήξη του πυρήνα στις πρώιμες περιοχές που σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσει η καταπολέμηση του δάκου. Μια ακόμη παράπλευρη απώλεια των επικείμενων εκλογών είναι το γεγονός ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο δακοκτονίας, που είχε συζητηθεί, θα πρέπει να περιμένει την επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή.

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ
Βάζουν παγίδες σε Μάκρη, Μαρώνεια και Σαμοθράκη

Οι παγίδες τοποθετούνται αυτές τις ημέρες σε Μάκρη, Μαρώνεια και Σαμοθράκη και η ΔΑΟΚ Έβρου βρίσκεται σε διαδικασίες προετοιμασίας για την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή προϊστάμενο της ΔΑΟΚ, Απόστολο Ξανθόπουλο. Οι υπηρεσίες αναμένουν την κατάθεση δικαιολογητικών για τις 21 προσλήψεις προσωπικού της Σαμοθράκης και τις 13 της Μαρώνειας. Όσον αφορά την έναρξη των ψεκασμών, αυτή τοποθετείται για τις 25 Ιουνίου.

«Η αχίλλειος πτέρνα του δάκου αφορά την περίοδο των πρώτων ψεκασμών, γι’ αυτό επιβάλλεται να διενεργούνται την κατάλληλη στιγμή», επισημαίνει ο ίδιος, αναμένοντας τα αποτελέσματα των παγίδων που τοποθετούνται, καθώς, όπως σημείωσε, υπάρχει δάκος, αλλά όχι προσβολές για την ώρα. Συνιστά, ωστόσο, και στους παραγωγούς να κάνουν ψεκασμούς, πέρα από τις ενέργειες της ΔΑΟΚ, για να μην υπάρχουν εστίες, όταν εντοπιστεί ζήτημα. Υπενθυμίζεται ότι για την περιοχή η περσινή επέλαση του εντόμου οδήγησε σε απώλειες 98% στη Σαμοθράκη, ενώ στην Αλεξανδρούπολη, όπου περιλαμβάνεται η ελαιοπαραγωγός Μάκρη, οι απώλειες άγγιξαν το 34%.

Οι περσινές απώλειες εκτιμώνται στο 95% της παραγωγής για το νησί της Θάσου και εντός των ημερών αναμένεται να προσληφθούν 77 άτομα, προκειμένου να ανταποκριθεί η διεύθυνση στους πρώτους ψεκασμούς που σχεδιάζονται για το τέλος Ιουνίου, ενώ την ίδια περίοδο αναμένεται και η πρόσληψη των δύο γεωπόνων. Μέχρι στιγμής, ο δάκος απουσιάζει από το νησί, με την ανθοφορία να εξελίσσεται ομαλά και την καρπόδεση να αναμένεται, σχολίασε ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Καβάλας, Θεόδωρος Μανιταράς. Στις 20 Ιουνίου, προγραμματίζεται η ενδεικτική τοποθέτηση δακοπαγίδων, δίνοντας έμφαση στις πρώιμες περιοχές.