GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Θράκη: Το πράσινο σκουλήκι μείωσε τα στρέμματα σποράς βαμβακιού

Με αυξημένα στρέμματα σε Λάρισα και Καρδίτσα, καθώς και σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και, στον αντίποδα, με μείωση, όπως φαίνεται, των στ...


Με αυξημένα στρέμματα σε Λάρισα και Καρδίτσα, καθώς και σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και, στον αντίποδα, με μείωση, όπως φαίνεται, των στρεμμάτων που σπάρθηκαν με βαμβάκι στον Έβρο, καθώς αποθάρρυνε το πράσινο σκουλήκι που έπληξε πέρσι το βαμβάκι, ολοκληρώθηκε το στάδιο της σποράς στις περισσότερες περιοχές.

Σε γενικές γραμμές, η πρώτη φάση της καλλιέργειας εξελίσσεται χωρίς προβλήματα ή σοβαρές προσβολές από εχθρούς.

Ωστόσο, δεν έλειψαν τα προβλήματα, στη διαδικασία των σπορών, καθώς στη Λάρισα οι έντονες βροχοπτώσεις εξανάγκασαν σε εκτεταμένες επανασπορές, ενώ αντίστοιχα σε περιοχές της Στερεάς, όπως στην Κωπαΐδα, οι μεγάλες ποσότητες νερού πήγαν τις σπορές πίσω, με αποτέλεσμα ακόμα να μην έχουν ολοκληρωθεί, και οι βαμβακοκαλλιεργητές εμφανίζονται ανήσυχοι για τις επιπτώσεις μιας χρονιάς που δείχνει να είναι όψιμη.

Ειδικότερα για τη Θράκη:
«Οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στον Έβρο κατά την περίοδο σποράς του βαμβακιού και του φυτρώματος, ήτοι βροχές και χαμηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν σηψιρριζίες, ευτυχώς όχι σε μεγάλο βαθμό», περιγράφει στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της ΔΑΟΚ Έβρου, Βαγγέλης Δέδογλου. «Η χρονιά στη σπορά ξεκίνησε καλά, οι επανασπορές ήταν λίγες», παρατηρεί, σημειώνοντας ότι καλλιεργήθηκαν λιγότερα στρέμματα από πέρυσι, καθώς ένα μέρος αντικαταστάθηκε από τον ηλίανθο. Εκτιμά ότι η μείωση των εκτάσεων οφείλεται στη μεγάλη προσβολή του βαμβακιού από το πράσινο σκουλήκι, που οδήγησε σε μειωμένα εισοδήματα των παραγωγών.

Σύμφωνα με τον Νίκο Κολάτσο, αναπληρωτή διευθυντή ΔΑΟΚ, η εικόνα που διαμορφώνεται στη Ροδόπη είναι θετική. Σημειώνει ότι ορισμένα μόνο χωράφια παρουσιάζουν προβλήματα με σηψιρριζίες, λόγω των βροχοπτώσεων της προηγούμενης περιόδου, τα οποία οι παραγωγοί γνωρίζουν πώς να τα αντιμετωπίσουν. «Τα φυτρώματα έγιναν κανονικά, ο καιρός είναι πολύ ευνοϊκός για την ανάπτυξη των φυτών και η καλλιέργεια έχει καλή πορεία», επισημαίνει. Ο κ. Κολάτσος προσθέτει ότι όσοι ολοκλήρωσαν τα ποτίσματα για το φύτρωμα κάνουν σκαλιστήρια, ενώ σημειώνει ότι οι επανασπορές ήταν πολύ περιορισμένες.