GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αυστηρό μήνυμα της ΕΕ στην Τουρκία για τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνουν Ελλάδα και Κύπρος την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκί...



Στο τραπέζι της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης φέρνουν Ελλάδα και Κύπρος την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας εφόσον επιβεβαιωθεί η φημολογούμενη γεώτρηση από τον «Πορθητή» εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Η κυπριακή πλευρά δεν μπορεί ακόμα να επιβεβαιώσει αν το τουρκικό γεωτρύπανο «χτύπησε» εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, ωστόσο η κλιμάκωση της παρουσίας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, συνιστά «θαλάσσια εισβολή», όπως σημείωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας χθες Δευτέρα 17 Ιουνίου στον ΣΚΑΪ.

Ηχηρή απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση
Όλο και περισσότερο φαίνεται πως «σφίγγει» ο ευρωπαϊκός κλοιός γύρω από την Τουρκία και τις πρακτικές της στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Ευρώπη ετοιμάζεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς τον Ταγίπ Ερντογάν, δηλώνοντας αλληλέγγυα στην Κύπρο, η οποία, από τη μεριά της, χαρακτηρίζει τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ ως «θαλάσσια εισβολή».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέναντι στην προκλητικότητα της Άγκυρας.

Οι 28 χώρες – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λοιπόν, πρόκειται να εκφράσουν «σοβαρές ανησυχίες για τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», ενώ θα δεσμεύονται να «απαντήσουν καταλλήλως και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο». Αυτό επισημαίνεται στο προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος το οποίο θα εκδοθεί σήμερα Τρίτη (18.6.2019) από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων (υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που ενημέρωσαν τον Τύπο στο Λουξεμβούργο, όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Βέμπερ: Δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ

Η δυσφορία των Ευρωπαίων φαίνεται και από τις δηλώσεις του Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος τόνισε με ανάρτησή του το Twitter, πως «δεν μπορεί να επιτρέπεται στην Τουρκία να παραβιάζει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ».

«Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει οποιαδήποτε παράνομη δραστηριότητα στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου», τονίζει ο επικεφαλής υποψήφιος του ΕΛΚ. «Οι πολίτες της Κύπρου μπορούν να βασίζονται στην υποστήριξή μας και την αλληλεγγύη μας», καταλήγει στο μήνυμά του.

Υποδέχονται τα ΜΟΕ οι Τούρκοι
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, κλιμάκιο Ελλήνων στρατιωτικών και διπλωματών μεταβαίνει στην Τουρκία στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης.

Η ελληνική αντιπροσωπεία θα βρεθεί στην Τουρκία προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις τεχνικού επιπέδου με την αντίστοιχη τουρκική, για τον προσδιορισμό δραστηριοτήτων και ενεργειών υλοποίησης των ΜΟΕ, με σκοπό την πρόληψη και την αποφυγή αδικαιολόγητων εστιών έντασης κατά τη διεξαγωγή στρατιωτικών δραστηριοτήτων.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η ελληνική αποστολή θα παραμείνει στην Τουρκία έως τις 22 Ιουνίου.

Αποστολάκης: Δεν είναι πιθανό ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία αυτή την στιγμή
Την αποφασιστικότητα της Αθήνας να μην επιτρέψει στην Άγκυρα να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα τόνισε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί εάν παραβιαστούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

O υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα στο τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 δήλωσε πως δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία. Συγκεκριμένα ο κ. Αποστολάκης τόνισε πως πιθανότητες να συμβεί κάτι με την γείτονα χώρα πάντα υπάρχουν προσθέτοντας ότι: «Η άποψη μου είναι όμως είναι ότι δεν είναι πιθανό γιατί αυτά που έχουν να αντιμετωπίσουν τώρα οι Τούρκοι είναι πάρα πολλά και δεν θέλουν να προσθέσουν και κάτι άλλο».

Επιπρόσθετα σχετικά με τις ενέργειες που κάνει η Ελλάδα και η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις, ο ΥΕΘΑ είπε : «Έχουν γίνει ήδη πολλές ενέργειες μέχρι τώρα από τότε που ξεκίνησε το πρόβλημα με τις παράνομες γεωτρήσεις. Ήδη υπάρχει συντονισμός ενεργειών με την Κυπριακή Δημοκρατία και όλη αυτή η υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από άλλες χώρες προέκυψε από συντονισμένες ενέργειες. Σε πρώτη φάση ήταν αυτά που μπορούσαν να γίνουν. Αν δεν σταματήσει η Τουρκία θα πάμε σε περαιτέρω ενέργειες και αυτή θα είναι η προσπάθεια αυτή την στιγμή, όπως συνεννοήθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Αναστασιάδη, θα προσπαθήσουμε να επιβληθούν κυρώσεις».

Για το πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα αν η Τουρκία προσπαθήσει να παραβιάσει την Ελληνική ΑΟΖ ο κ. Αποστολάκης ξεκαθάρισε πως δεν θα την αφήσει να φτάσει σε αυτό το σημείο και ότι θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να μην γίνει κάτι τέτοιο. «Είναι παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος και δεν πρέπει να το ανεχθούμε. Υπάρχουν σχέδια, έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για αυτό το ενδεχόμενο, υπάρχει ετοιμότητα για να γίνει αυτό που πρέπει» δήλωσε χαρακτηριστικά ο ΥΕΘΑ προσθέτοντας ότι «η ευχή είναι να μην προκύψει και όλες οι προσπάθειες που γίνονται είναι για να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί τότε τα πράγματα γίνονται πάρα πολύ δύσκολα».