GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Χρηματοδοτούνται σύγχρονα διακρατικά εργαλεία πρόβλεψης και προειδοποίησης πλημμυρών στον Έβρο”

Την έναρξη του έργου «INTERREG FLOODGUARD 2014-2020 / Εφαρμογή πολιτικών για την αντιπλημμυρική προστασία της Λεκάνης του ποταμού Έβρο...


Την έναρξη του έργου «INTERREG FLOODGUARD 2014-2020 / Εφαρμογή πολιτικών για την αντιπλημμυρική προστασία της Λεκάνης του ποταμού Έβρου» κήρυξε νωρίτερα, από την Αλεξανδρούπολη, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ειδική Γραμματεία Υδάτων.

Πρόκειται για Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδας- Βουλγαρίας, για τον ποταμό Έβρο, με προϋπολογισμό 1,4 εκατ. ευρώ για τους ελληνικούς φορείς, το οποίο αναμένεται να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση και αντιμετώπιση των πλημμυρών του ποταμού Έβρου. Με το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο διακρατικό εργαλείο πρόβλεψης και προειδοποίησης των πλημμυρών στον Έβρο.

“Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση η Ελλάδα δεν είχε ούτε Σχέδια Λεκανών Απορροής Ποταμών, ούτε Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνου Πλημμύρας. Και τα δύο αυτά εργαλεία είχαν πολυετή καθυστέρηση και ως χώρα είχαμε λάβει προειδοποιητικές ποινές από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος προσθέτοντας ότι παρά τις δημοσιονομικές δυσκολίες το ΥΠΕΝ ολοκλήρωσε και τις δύο αυτές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, γλιτώνοντας πρόστιμα για τη χώρα.

“Σήμερα, υλοποιούμε εδώ το περιεχόμενο της κοινής διακήρυξης που υπέγραψαν τον Αύγουστο 2016 οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Βουλγαρίας ως προς τη δυναμική συνεργασία των δύο κρατών σε θέματα διαχείρισης πλημμυρών και έγκαιρης προειδοποίησης πλημμυρικών φαινομένων”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος, διευκρινίζοντας ότι το Πρόγραμμα Interreg αποτελεί εργαλείο που θα μπορούσε να επεκταθεί σε όλες τις διασυνοριακές λεκάνες, όπως αυτές που σχηματίζουν για παράδειγμα οι ποταμοί Νέστος, Στρυμώνας, Αξιός κ.λπ. “Το συγκεκριμένο εργαλείο θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ανταλλαγής τεχνολογίας και τεχνογνωσίας και με άλλες Βαλκανικές χώρες. Στοχεύουμε σε ένα κοινό βαλκανικό μέλλον, με ειρήνη, συνεργασία, σταθερότητα και εργασία”, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ.

Ωστόσο, επεσήμανε ότι η επιτυχής υλοποίηση του προγράμματος Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας θα κριθεί από το εάν αφήσει πράγματι οικονομικό και αναπτυξιακό αποτύπωμα στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. “Δεν αρκεί να πούμε ότι κηρύσσουμε σήμερα ένα έργο ύψους 1,4 εκατ. ευρώ, αλλά θα πρέπει όλοι να αποδείξουμε ότι μπορούμε να ανταποκριθούμε στις διοικητικές και τεχνολογικές απαιτήσεις του έργου. Προφανώς αυτό θα είναι και ένα από τα επίδικα των εκλογών της 7ης Ιουλίου, με δεδομένο ότι δεν έχουν όλες οι παρατάξεις την ίδια άποψη για την ενίσχυση των υπηρεσιών και την τεχνογνωσία του Δημοσίου, που όμως είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλεύει σωστά ο ιδιωτικός τομέας”, σχολίασε ο Σωκράτης Φάμελλος.

“Το Πρόγραμμα Interreg Ελλάδας – Βουλγαρίας αποτελεί λοιπόν ένα στοίχημα”, κατέληξε ο Αν. ΥΠΕΝ. “Θα διαπιστωθεί στην πράξη εάν θα έχουμε υψηλή αποτελεσματικότητα και εάν το συγκεκριμένο εργαλείο θα αποτελέσει την αφετηρία και για άλλα παρόμοια προγράμματα. Για την επιτυχία του χρειάζεται η συνεργασία αλλά και ο έλεγχος όλων των εμπλεκομένων: της διαχειριστικής αρχής, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, των επιστημονικών και παραγωγικών φορέων της ευρύτερης περιοχής. Διότι, κανείς δεν μπορεί πλέον να παραλείψει το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη σχεδιασμού μιας κλιματικά ουδέτερης κοινωνίας και οικονομίας“.