GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Tελικά είναι σωστό ή όχι να βλέπουν τα παιδιά γυμνούς τους γονείς τους;

Μέγα ερώτημα που προβληματίζει πολλούς.






Μέγα ερώτημα που προβληματίζει πολλούς.
Οι περισσότεροι γονείς αντιμετωπίζουν με επιφύλαξη το θέμα του να κυκλοφορούν γυμνοί μπροστά στα παιδιά τους. Η αλήθεια είναι ότι όταν είναι μικρά, το πιθανότερο είναι να μην γνωρίζουν καν τη διαφορά ή να έχουν κάποια ιδέα για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα το «γυμνό». Αλλά μέχρι πότε είναι εντάξει για το παιδί σου να σε βλέπει γυμνή και να μην καταλαβαίνει τη διαφορά από το «ντυμένη». Και τι γίνεται στη συνέχεια;

Υπάρχει κάποιος αντίκτυπος στην ψυχολογία του παιδιού;
Πιθανώς όχι. Η ειδικευμένη ψυχοθεραπεύτρια και σύμβουλος γάμου και οικογένειας Shirin Peykar εξηγεί στο SheKnows ότι «το γονεϊκό γυμνό δεν προκαλεί απαραίτητα ψυχολογικά προβλήματα στα παιδιά». Ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζεται το γυμνό είναι το κλειδί: «Αν το γυμνό δεν είναι σεξουαλικοποιημένο», η Peykar εξηγεί, «δεν υπάρχουν ψυχολογικές επιπτώσεις σε ένα παιδί, ειδικά αν όλοι συμφωνούν και όλοι είναι άνετοι με αυτό. Ωστόσο αν το παιδί σου δείξει την οποιαδήποτε δυσφορία, ακόμη και χωρίς οποιαδήποτε ακατάλληλη συμπεριφορά ή σεξουαλικότητα από τη γονεϊκή πλευρά, θα πρέπει να σταματήσεις να το κάνεις».

Αλλά αν τα παιδιά είναι εντάξει με αυτό, τότε δεν θα πρέπει να υπάρξουν αρνητικές συνέπειες για την καθημερινή σου γυμνή περιπλάνηση μεταξύ του ντους και του υπνοδωματίου. “Σε μια 18ετή διαχρονική μελέτη 200 ανδρών και γυναικών, δεν υπήρξε επιβλαβής επίδραση σε κανέναν από τους ακόλουθους τομείς: αυτο-αποδοχή, σχέσεις με συνομηλίκους, γονείς και άλλους ενήλικες, αντικοινωνική και εγκληματική συμπεριφορά · χρήση ουσιών, αυτοκτονικός ιδεασμός, ποιότητα των σεξουαλικών σχέσεων και προβλήματα που σχετίζονται με τις σεξουαλικές σχέσεις », λέει η Peykar.

Η ηλικία παίζει κάποιο ρόλο;
Ναι. Όταν τα παιδιά είναι μεγάλα, το γονεϊκό γυμνό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση. «Ένα παιδί μπορεί να θέλει να αγκαλιάσει ή να κρατηθεί από τη μαμά όταν είναι γυμνή. Τα παιδιά σχολικής ηλικίας και άνω δεν θα πρέπει να επιτρέπεται να αγγίζουν το σώμα του γονέα ενώ είναι γυμνά», λέει η Δρ Lisa Lewis, ειδικευμένη παιδαγωγός και συγγραφέας του Feed the Baby Hummus. «Καθώς τα παιδιά μαθαίνουν κοινωνικά κατάλληλους κανόνες που περιβάλλουν τα γυμνά σώματα, όταν τους επιτρέπεται να αγγίζουν τους γυμνούς γονείς τους, αυτό μπορεί να τους προκαλέσει σύγχυση», λέει στο SheKnows.

«Από ψυχολογικής πλευράς, δεν υπάρχει συνιστώμενη ηλικία όπου θα πρέπει να σταματάς να εμφανίζεσαι γυμνή μπροστά στο παιδί σου. Ωστόσο, τα παιδιά ενδέχεται να αρχίσουν να ζητούν προστασία της ιδιωτικής τους ζωής στην ηλικία των 4 ή 5 ετών, γεγονός που μπορεί να υποδεικνύει την ενόχληση τους να βλέπουν και τους γονείς τους γυμνούς», προσθέτει η Peykar.

Η Lewis συμφωνεί: «Στην κοινωνία μας, είναι αποδεκτό να κυκλοφορείς γυμνή γύρω από το παιδί σου, μέχρι να μην αισθάνεσαι άνετα τόσο εσύ όσο και το παιδί σου. Τα περισσότερα παιδιά αισθάνονται λιγότερο άνετα με το γυμνό όταν φθάνουν στα προεφηβικά χρόνια», λέει. Επίσης, στα προεφηβικά χρόνια, είναι σημαντικό να διδάξουμε στα παιδιά, κοινωνικά κατάλληλα όρια, όπως το να ντύνονται μόνα τους. Γι ‘αυτό, προτείνω στις μητέρες να μην επιτρέπουν στα παιδιά τους να τις βλέπουν γυμνές, από περίπου τα 9 τους χρόνια και πάνω», συμβουλεύει.

Παίζει ρόλο το φύλο του παιδιού;
Υπάρχει μια σχέση. Ίσως αν έχεις γιο, να θελήσεις νωρίτερα να σταματήσεις να εμφανίζεσαι γυμνή μπροστά του. Τα αγόρια τείνουν να αισθάνονται άβολα με τις γυμνές μητέρες τους, νωρίτερα από τα κορίτσια, λέει η Peykar. «Με παιδιά αντίθετου φύλου, συνιστώ να είμαστε πιο προσεκτικοί μαζί τους, καθώς μπορούν να δείξουν ενδείξεις δυσφορίας», εξηγεί. Επιπλέον, ίσως κι εσύ να αισθάνεσαι περίεργα με αυτό. «Οι μητέρες δηλώνουν συχνά ότι είναι λιγότερο άνετες όσο οι γιοι τους μεγαλώνουν, επειδή ο γιος μπορεί να έχει περισσότερες ερωτήσεις και σχόλια, εξαιτίας της διαφορετικής φυσικής εμφάνισης του σώματός του», προσθέτει η Lewis. Από την άλλη πλευρά, εάν κάνουν ερωτήσεις, αυτό αποτελεί μια μεγάλη ευκαιρία διδασκαλίας, για να μιλήσεις στο παιδί σου σχετικά με τα σώματα.

Πώς να χειριστείς το ζήτημα
Η επικοινωνία είναι η μόνη απάντηση. «Οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι για ερωτήσεις και σχόλια από τα παιδιά για τα σώματά τους, κάτι που μπορεί να αποτελέσει και μια ευκαιρία για ενημερωτική συζήτηση για τα παιδιά», λέει η Peykar. «Αυτό μπορεί να διευκολύνει τη συζήτηση για τα όρια που πρέπει να θέτουν τα μικρότερα παιδιά για το σώμα τους», προσθέτει.

Το συμπέρασμα
«Ως ψυχοθεραπεύτρια πιστεύω ότι οι γονείς πρέπει να ακολουθήσουν αυτό που θέλουν τα παιδιά τους», λέει η Peykar. «Το εάν είναι εντάξει να βγάζεις όλα τα ρούχα σου ή όχι, θα πρέπει να βασίζεται στο επίπεδο άνεσης του παιδιού σου».