GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Άκης Τσελέντης: «Γιατί κατεβαίνω υποψήφιος για την Ευρωβουλή»

• Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι μετά από μια 10ετία σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει μεγάλα π...


• Η χώρα μας βρίσκεται σε ένα πολύ σημαντικό σταυροδρόμι μετά από μια 10ετία σοβαρής οικονομικής κρίσης που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα με κοινωνικο-οικονομικές προεκτάσεις οι οποίες είναι ναι μεν δύσκολες, αλλά με σκληρή δουλειά, μπορούν σαφώς να περιοριστούν, σε ένα μικρότερο ποσοστό.

Μια από αυτές τις επιπτώσεις, είναι και η οικονομική μετανάστευση πάνω από 650000 Ελλήνων και ιδιαίτερα νέων, μορφωμένων, που έφυγαν για το εξωτερικό για να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.

• Αυτούς τους νέους είναι δική μας ευθύνη να τους επαναφέρουμε στη χώρα μας και να τους εντάξουμε στο δυναμικό εκείνο που θα συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας και τη μεταφορά όλων των καλών πρακτικών που αποκόμισαν από την εμπειρία τους στο εξωτερικό. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί οι νέοι μορφώθηκαν στη χώρα μας με τα χρήματα των γονέων τους, των Ελλήνων φορολογουμένων δηλαδή, και το ίδιο το κράτος με τις πολιτικές του τους έδιωξε για να προσφέρουν υπηρεσίες και πλούτο της γνώσης τους σε άλλες χώρες.

• Θεωρώ από τη θέση μου στην Ευρωβουλή, και με τις δυνατότητες παρεμβάσεων που θα έχω, καθώς και ως ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής θα μπορούσα να συμβάλλω τα μέγιστα προς την κατεύθυνση αυτή.

• Διαπιστώνεται κάθε μέρα, ένα μεγάλο μέρος των πολιτικών αποφάσεων και εξελίξεων καθορίζεται/προέρχεται από το εξωτερικό και κυρίως από τις Βρυξέλλες. Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζονται από ελληνικής πλευράς τα κατάλληλα πρόσωπα που με την παρουσία τους στα διάφορα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα, όχι μόνο θα εκπροσωπούν σωστά την Ελλάδα αλλά θα έχουν τη γνώση και τη δυνατότητα να παρεμβαίνουν στις λήψεις των αποφάσεων. Τέτοια πρόσωπα πρέπει να είναι άφθαρτα πολιτικά, να μπορούν να σταθούν στην Ευρώπη, να είναι δυναμικά, μη εξαρτώμενα και να έχουν το σθένος να αντιστέκονται σε αποφάσεις που δεν είναι ευνοϊκές για τη χώρα μας, ακόμη και απέναντι στους συναδέλφους τους. Πιστεύω ότι είμαι και εγώ ένας απ’ αυτούς, που θα μπορούσα όχι μόνο από να εκπροσωπήσω επάξια τη χώρα μας στην ευρωπαϊκή σκηνή, αλλά να συμβάλλω θετικά στην υιοθέτηση αποφάσεων υπέρ της Ελλάδας, και επιπλέον για όσους με γνωρίζουν και παρακολουθούν τις παρεμβάσεις μου τόσο ως Καθηγητής Σεισμολογίας αλλά και ως Δ/ντης του ΓΙ, διαθέτω το απαραίτητο σθένος να συγκρουστώ για το καλό της χώρας μας.

Νομίζω πως στους καιρούς που ζούμε, η χώρα μας έχει ανάγκη από ανθρώπους που αγαπούν την Ελλάδα, που δεν είναι πολιτικοί, αλλά επιστήμονες και που δε διστάζουν να μιλήσουν καθαρά και να πράξουν άμεσα για το συμφέρον των Ελλήνων. Ένας τέτοιος άνθρωπος πιστεύω ότι είμαι κι εγώ, μακριά από την πολιτική, αλλά κοντά στην επιστήμη που υπηρετώ και στον ίδιο τον άνθρωπο. Δε διστάζω να βγω μπροστά να υποστηρίξω τη θέση μου, να υποστηρίξω τον ίδιο τον συμπολίτη μου που είναι πάνω από οποιαδήποτε πολιτική σκοπιμότητα (πχ από παρεμβάσεις μου για την λήψη μέτρων για αποφυγή περιβαντολογικών επιπτώσεων από τις γεωτρήσεις για πετρέλαια στις Ελληνικές θάλασσες, για την κατάσταση των σχολείων και των δημοσίων κτηρίων κλπ!!!!!). Κοιτώντας σας στα μάτια μπορώ να πω ότι για μένα το βουλευτιλίκι είτε στο εθνικό κοινοβούλιο είτε στην ευρωβουλή δεν είναι ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ. Μετά από μία μεγάλη και δύσκολη διαδρομή, έχω καταφέρει να έχω μία εξαιρετική δουλειά, που την αγαπάω και είμαι αφοσιωμένος σε αυτή… και ξέρετε γιατί??? Γιατί έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την προστασία των ανθρώπων από τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές…. έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο, το χώρο που ζει, τους χώρους που μορφώνονται τα παιδιά μας, τους χώρους που δουλεύει… Γι’ αυτό λοιπόν ο βασικός σκοπός μου τώρα που θα με τιμήσετε με την εμπιστοσύνη σας και θα έχω την τιμή να σας εκπροσωπώ στην ευρωβουλή είναι, να μπορέσω να σας υπηρετήσω πάλι, αλλά από διαφορετικό και ίσως πιο σημαντικό από πλευράς αποφάσεων πόστο.

➢ Εφόσον με τιμήσετε με την ψήφο σας και εκλεγώ στην ευρωβουλή, θεωρώ ότι θα μπορούσα να προσφέρω τα μέγιστα σε δύο τομείς που θεωρώ σημαντικούς και κομβικούς για την ανάπτυξη της χώρας τα επόμενα χρόνια με κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

➢ Ο πρώτος τομέας είναι αυτός της τεχνολογίας, της έρευνας και της καινοτομίας τον οποίον γνωρίζω εξαιρετικά όντας ακαδημαϊκός δάσκαλος και ερευνητής. Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η νέα Ευρωβουλή συμπίπτει και με την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή που θα συσταθεί έως το Νοέμβριο και σχεδόν με την έναρξη του νέου πολυετούς δημοσιονομικού προγράμματος (το λεγόμενο ΜFF) για την περίοδο 2020-2027. Έχοντας μελετήσει την πρόταση που κατέθεσε η παρούσα Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το νέο αυτό πρόγραμμα, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι παρέχει σημαντικές ευκαιρίες στα κράτη μέλη οι οποίες εάν αξιοποιηθούν με τον πιο κατάλληλο και αποδοτικό τρόπο, θα αποφέρουν σημαντικές ευκαιρίες ανάπτυξης σε πολλούς τομείς για τη χώρα μας, όπως η έρευνα, η τεχνολογία, το Internet of Things που είναι οι τεχνολογίες του μέλλοντος και θα αλλάξουν δραματικά την καθημερινότητά μας, το περιβάλλον, η αστική και κυρίως η περιφερειακή και νησιωτική ανάπτυξη. Μέσα από τις αρμόδιες επιτροπές του Κοινοβουλίου που θα έχω τη δυνατότητα να συμμετέχω (ITRE, REGIO…) δεσμεύομαι ότι θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ, προκειμένου αυτά τα νέα εργαλεία να γίνουν χρήσιμα και για την Ελλάδα και να μπορέσουν να αξιοποιηθούν με τον καλύτερο τρόπο!! Μόνο για τον τομέα της έρευνας, τεχνολογίας και καινοτομίας, υπάρχει ένας προϋπολογισμός 100 δις ευρώ και προβλέπει σημαντικές δράσεις που θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τα ΑΕΙ, ερευνητικά κέντρα, τη βιομηχανία και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

➢ Ο δεύτερος τομέας τον οποίο υπηρετώ χρόνια και από τον οποίο ίσως με γνωρίζετε και καλύτερα, είναι αυτός που έχει να κάνει με τα φυσικά φαινόμενα και τις καταστροφές, ο οποίος έχει πάντα ως επίκεντρο, την προστασία του ανθρώπου και των υποδομών. Είναι ένας τομέας, που λόγω της γεωμορφολογίας αλλά και γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδας, είναι εξαιρετικά σημαντικός και πρέπει να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες που θα πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα οποιασδήποτε κυβέρνησης! Σε αυτόν τον τομέα έχω πολλά ακόμη να προσφέρω και ακόμη περισσότερα μέσω της Ευρωβουλής. Υπάρχουν κονδύλια διαθέσιμα, προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία δεν αξιοποιούνται όπως πρέπει έως τώρα, κι αυτό το γνωρίζουμε όλοι. Αυτά τα κονδύλια, έχοντας την εμπειρία του ακαδημαϊκού, θα προσπαθήσω να τα αξιοποιήσουμε, προκειμένου να αναπτύξουμε ένα δίκτυο πρόληψης, συντονισμού της πολιτείας με τους επιστήμονες και άμεσης επέμβασης σε έκτακτες περιπτώσεις, προκειμένου να μην ξαναθρηνήσουμε θύματα, λόγω φυσικών καταστροφών, όπως το Μάτι ή, τους χείμαρρους στα Χανιά ή, την κατολίσθηση στην παραλία της Ζακύνθου, που κι εκεί θα μπορούσαμε να έχουμε θρηνήσει θύματα.

➢ Μία πρόταση που επεξεργάζομαι επίσης από καιρό και θα προσπαθήσω ως ευρωβουλευτής να υλοποιήσω είναι αυτή της δημιουργίας ενός Οργανισμού Ελέγχου Στατικότητας Κτιρίων (ΟΣΚ) για τις κατοικίες, και τις δημόσιες υποδομές (σχολεία, νοσοκομεία, ΔΥ…). Θα είναι κάτι σαν τα ΚΤΕΟ. Είναι μία πρόταση ρεαλιστική, χωρίς ιδιαίτερο κόστος, αλλά με σημαντικό κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο.
Θα αποτελείται από μηχανικούς που θα ελέγχουν τα δημόσια κτίρια. Όσον αφορά τους ιδιώτες τώρα, προτείνω να θεσπιστούν πιστοποιητικό στατικότητας που θα είναι υποχρεωτικό σαν το ενεργειακό πιστοποιητικό για να νοικιαστεί. Η αμοιβή των μηχανικών θα είναι στάνταρ και η δαπάνη θα αφαιρεθεί από την φορολογική δήλωση. Όσα κτίρια βρεθούν με ελλείψεις θα αναφέρονται σε ειδικό μητρώο και θα γίνεται επανέλεγχος. Οι δαπάνες επισκευής θα αφαιρεθούν από την φορολογική δήλωση η θα επιδοτούνται.

Συνοψίζοντας λοιπόν, σαν ευρωβουλευτής, οι στόχοι μου θα είναι τρεις:
– Να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες στην Ελλάδα, προκειμένου να επιστρέψουν οι επιστήμονές μας και η παραγωγική γενιά μας πίσω.
– Η άντληση πόρων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη λεπτομερής αποτύπωση περιοχών μεγάλης επικινδυνότητας από την επίδραση σεισμών, πλημμυρών και πυρκαγιών και η εκπόνηση σεναρίων καταστροφής με βάση τα οποία θα εκπαιδεύονται οι αρμόδιες υπηρεσίες πολιτικής προστασίας. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα αποτελεσματικό δίκτυο πρόληψης, συντονισμού και άμεσης επέμβασης σε καταστάσεις ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών, για την ασφάλεια των Ελλήνων και των περιουσιών τους.

– Η δημιουργία του ΟΣΚ για τις κατοικίες αλλά και τις δημόσιες υποδομές, όπως τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τα δημόσια κτήρια κλπ…