GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Κηρύχθηκε και επίσημα επιδημία χολέρας στη βόρεια Μοζαμβίκη

Αξιωματούχοι κήρυξαν επιδημία χολέρας στη βόρεια Μοζαμβίκη χθες Πέμπτη, μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Κένεθ, ο οποίος άφησε ...


Αξιωματούχοι κήρυξαν επιδημία χολέρας στη βόρεια Μοζαμβίκη χθες Πέμπτη, μία εβδομάδα μετά το πλήγμα του κυκλώνα Κένεθ, ο οποίος άφησε πίσω του εκτεταμένες πλημμύρες και δεκάδες νεκρούς στην επαρχία Κάμπου Ντελγκάντου.

Ο κυκλώνας σάρωσε την επαρχία την περασμένη Πέμπτη (26η Απριλίου), ισοπεδώνοντας ολόκληρα χωριά, με ανέμους ταχύτητας 280 χιλιομέτρων την ώρα και σφοδρές βροχοπτώσεις. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 41 ανθρώπους, κατά τον μέχρι στιγμής απολογισμό των αρχών.

Καταγράφηκαν δεκατέσσερα κρούσματα χολέρας στην επαρχία, ένδεκα στην πόλη Πέμπα, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι, άλλα τρία στην περιφέρεια Μεκούφι, δήλωσε η επικεφαλής της διεύθυνσης υγείας της περιφέρειας Αναστάσια Λιντίμπα στον τηλεοπτικό σταθμό STV.

Ο Κένεθ έπληξε τη Μοζαμβίκη ενώ οι αρχές της χώρας ακόμη πάσχιζαν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες του κυκλώνα Ιντάι, ο οποίος σφυροκόπησε το κεντρικό τμήμα της χώρας μόλις έξι εβδομάδες νωρίτερα.

Ο Ιντάι κατέστρεψε την πόλη Μπέιρα, όπου βρίσκεται επίσης ένα σημαντικό λιμάνι, και προκάλεσε επίσης εκτεταμένες πλημμύρες και επιδημία χολέρας. Ο κυκλώνας στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.000 ανθρώπους στη Μοζαμβίκη, στο Μαλάουι και στη Ζιμπάμπουε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε νωρίτερα χθες ότι τουλάχιστον 188.676 άνθρωποι χρειάζονται ιατρική βοήθεια ή διατρέχουν κίνδυνο εξαιτίας της εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών όπως η χολέρα, καθώς 17 υποδομές δημόσιας υγείας έχουν υποστεί ζημιές. Ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν ή χρειάζονται βοήθεια θα αυξάνεται όσο οι αρχές θα φθάνουν σε μέχρι στιγμής απρόσιτες ή αποκομμένες περιοχές.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά στην ιστορία της Μοζαμβίκης που δύο ισχυροί κυκλώνες έπληξαν την επικράτεια της χώρας σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, ισοπεδώνοντας χωριά και καταστρέφοντας καλλιέργειες.