GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Καθαρισμός – συντήρηση του χαλιού κατ’ οίκον

Τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να συντηρούνται και να καθαρίζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένα στα χειροποίητα χαλιά ταπητοκαθαριστήρι...


Τα χειροποίητα χαλιά πρέπει να συντηρούνται και να καθαρίζονται αποκλειστικά από εξειδικευμένα στα χειροποίητα χαλιά ταπητοκαθαριστήρια μια φορά κάθε τρία έως πέντε χρόνια. Αν παρ’ όλα αυτά, αλλά με την απόλυτη δική σας ευθύνη επιθυμείτε έναν καθαρισμό από εσάς κατ’οίκον προτείνουμε τις παρακάτω μεθόδους, όπου και χρησιμοποιούνται όπως περιγράφονται και τοπικά ανάλογα με το είδος του λεκέ:
1. Διάλυμα απορρυπαντικού: ένα κουταλάκι ουδέτερου απορρυπαντικού (πλυντηρίου, πράσινο σαπούνι, απορρυπαντικό για μάλλινα) διαλυμένο σε ¼ λίτρου χλιαρό νερό. Κάνετε σαπουνάδα και χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα, τη βρέχετε και την τινάζεται να φύγει το νερό, παίρνετε τον αφρό και βουρτσίζετε το χαλί σε μία κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Για να το ξεπλύνετε γεμίστε μια λεκάνη με κρύο νερό , χρησιμοποιείτε πάλι μια μαλακή βούρτσα την οποία βρέχετε συχνά, τινάζετε και περνάτε το χαλί ώστε να ξεπλυθεί το σαπούνι. ‘Όταν τελειώσετε, το αφήνετε στο πάτωμα να στεγνώσει (2-3 ημέρες) και δεν το πατάτε. (Δεν μουσκεύουμε το χαλί, προσέχουμε μην ποτίσει από το νερό. Η εφαρμογή είναι αποκλειστικά για ελεγμένα ανεξίτηλα χρώματα).

2. Διάλυμα άσπρου ξυδιού: 3 μέρη χλιαρού νερού με 1 μέρος άσπρο ξύδι. Αν το χαλί σας είναι αρκετά λερωμένο, αυξήστε τη δόση άσπρου ξυδιού, δηλ. 3 νερό – 2 ξύδι. Ισχύει η εφαρμογή με μια μαλακή βούρτσα που βουτάμε στο διάλυμα και τινάζουμε ώστε να μην «μουλιάσουμε» το χαλί, απλά βουρτσίζουμε απαλά την επιφάνεια σε μία κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Αφήνουμε το χαλί στο πάτωμα (2-3 ημέρες) να στεγνώσει και προσέχουμε να μην πέφτει πάνω του το φως του ήλιου για να μην «κόψει» με το χρώμα του, λόγω του ξυδιού και δεν το πατάμε.

3. Αδιάλυτη καθαρή βενζίνη (η απλή βενζίνη για τα ρούχα). Βρέχουμε ένα βαμβακερό πανί απευθείας από το μπουκάλι και σκουπίζουμε την επιφάνεια του χαλιού με το πανί σε μια κατεύθυνση, στη φορά του πέλους. Αφήνουμε το χαλί στο πάτωμα για λίγη ώρα με τα παράθυρα ανοιχτά ώστε να καθαρίσει από τη μυρωδιά της βενζίνης.

Λεκέδες στο χαλί; Χρήσιμα μυστικά για την αντιμετώπισή τους.
Την κακιά στιγμή δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Για αυτό είναι καλό να γνωρίζετε κάποιους βασικούς τρόπους καθαρισμού λεκέδων τους οποίους μπορείτε, εάν επέμβετε άμεσα να αντιμετωπίσετε. Είναι αποτελεσματικότερη και αναγκαία από εσάς η άμεση αντιμετώπιση των λεκέδων, αλλιώς θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για σοβαρούς ή παλιούς λεκέδες πρέπει απαραίτητα να απευθύνεστε πάντα σε ειδικούς. Είναι απαραίτητο να γνωρίζετε εάν τα χρώματα του χαλιού σας είναι ανεξίτηλα. Θα το διαπιστώσετε μουσκεύοντας ένα άσπρο πανί και τρίβοντάς το στην άκρη του χαλιού σας. Αν δεν χρωματιστεί, καθαρίστε από την άκρη προς το κέντρο του λεκέ και προς τη φορά του πέλους κι όχι τρίβοντας ή ανακατεύοντας την επιφάνεια του λεκέ γιατί έτσι επεκτείνεται.

ΛΕΚΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ
Αλκοόλ, Αίμα, Καφές, Αναψυκτικά Απορροφητικό πανί: Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού
Μαστίχα, Σοκολάτα, Αυγό, Λίπη, Φρούτο: Ξύστε με κουτάλι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού
Κόλλα Ξύστε με κουτάλι: Οινόπνευμα άσπρο
Σάλτσα, Παγωτό, Εμετός: Αφαιρέστε με κουτάλι. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού
Μπογιές Αφαιρέστε με κουτάλι: Υγρό στεγνοκαθαριστηρίου
Γάλα Απορροφητικό πανί: Βενζίνη ή υγρό στεγνοκαθαριστηρίου
Λάδια Απορροφητικό πανί: Βενζίνη ή υγρό στεγνοκαθαριστηρίου
Ούρα, ακαθαρσίες Αφαιρέστε με κουτάλι: Απορροφητικό πανί. Διάλυμα απορρυπαντικού ή ξυδιού

Σημ. Ποτέ δεν ρίχνουμε απευθείας πάνω στο χαλί τα διαλύματα απορρυπαντικού ή ξυδιού, πάντα ελέγχουμε την ποσότητα του υγρού χρησιμοποιώντας μια μαλακή βούρτσα που συγκρατεί μετά το τίναγμα ελάχιστη υγρασία, και φυσικά τη βενζίνη και το οινόπνευμα, για τα οποία χρησιμοποιούμε πάντα ένα βαμβακερό ύφασμα που συγκρατεί μόνο το «σπίρτο» της καθαριστικής τους δύναμης μιας και όλο το μη χρηστικό χημικό υγρό τους έχει εξατμιστεί. Αν ο λεκές δεν απομακρυνθεί με την πρώτη εφαρμογή μην επαναλάβετε ξανά και ξανά γιατί μπορεί να προκαλέσετε φθορά στην ύφανση. Ζητήστε τη γνώμη των ειδικών.