GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η εικόνα που παρουσιάζουν οι τιμές στα ράφια καταστημάτων του Έβρου

Σε χιλιάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης – ίσως και περισσότερους από 8.400 κωδικούς – πωλούνται από σήμερα φθηνότερα στα καταστήματα ...


Σε χιλιάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης – ίσως και περισσότερους από 8.400 κωδικούς – πωλούνται από σήμερα φθηνότερα στα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ λόγω της μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ από 24% στο 13%, που αποτελεί μέρος των φοροελαφρύνσεων της κυβέρνησης για την στήριξη των νοικοκυριών.

Οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προχώρησαν σε μειώσεις στις τιμές των προϊόντων, λόγω αναπροσαρμογής του ΦΠΑ, κατά 8,9% σε 56 κατηγορίες προϊόντων στο ράφι, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις των εκπροσώπων τους σε κυβερνητικά στελέχη την προηγούμενη εβδομάδα για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως προβλέπεται από τον νέο νόμο, προς όφελος των καταναλωτών και πελατών τους.

Όπως επισημαίνουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ παράγοντες της αγοράς, ο κλάδος προσαρμόστηκε άμεσα στα νέα δεδομένα. Τα προηγούμενα 24ωρα έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να μειωθούν οι τιμές στα προϊόντα και να ανταποκριθούν στις ανάγκες των καταναλωτών.

Αναλυτικότερα, η αλλαγή των συντελεστών του ΦΠΑ οδήγησε σε μείωση τιμών σε περισσότερα από 8.400 προϊόντα που διατίθενται μέσω του δικτύου πωλήσεων της ΑΒ Βασιλόπουλος. Πρόκειται για ένα νούμερο που αντιστοιχεί στο 24% των κωδικών που έχει στα ράφια της και αγγίζει το 1/3 των κατηγοριών της.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης διαβεβαιώνει ότι έχουν ήδη μειωθεί οι τιμές των προϊόντων, λόγω αναπροσαρμογής του ΦΠΑ από 24% σε 13%, σε όλα τα καταστήματα του δικτύου ανά την Ελλάδα.

Η αλυσίδα Μασούτης επισημαίνει από την πλευρά της ότι το μέτρο εφαρμόζεται ομαλά, όπως διαβεβαίωσαν την προηγούμενη εβδομάδα όλοι οι εκπρόσωποι των αλυσίδων σούπερ μάρκετ τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομίας Γιάννη Δραγασάκη για την άμεση μείωση των τιμών και την ταχεία προσαρμογή της αγοράς, όπως θα προβλέπεται από τον νέο νόμο, προς όφελος των καταναλωτών και πελατών τους.

Εξάλλου και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ LID Ελλάς από σήμερα μειώνει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα που μειώθηκε ο ΦΠΑ. Η εταιρεία διευκρινίζει ότι μειώνει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα που πωλούνται στα καταστήματά της: επώνυμα, γκάμας, προσφοράς, ακόμα και σε αυτά που είχαν παραγγελθεί με παλαιότερο ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι οι τιμές θα μειωθούν στο ακέραιο και δεν θα υπάρχουν στρογγυλοποιημένες τιμές.


Έβρος
«Θεωρούμε θετικό μέτρο της κυβέρνησης τη μεμονωμένη μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα είδη και τασσόμαστε στο πλευρό της, έτσι ώστε όλοι μαζί να μπορέσουμε να πετύχουμε τη μείωση του ΦΠΑ και στον υπόλοιπο κλάδο μας και ιδιαίτερα σ’ όλα τα είδη ροφημάτων, όπως καφές, σοκολάτα, τσάι, αναψυκτικά (σ.σ. είδη που εξαιρούνται της μείωσης)», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιώργος Κουρτίδης μέλος του Σωματείου Καφέ – Εστίασης Αλεξανδρούπολης.

Ο κ. Κουρτίδης επισημαίνει ότι «Δεν είμαστε κατά της κυβέρνησης και οποιασδήποτε κυβέρνησης, είμαστε κατά της αδικίας, κατά της ανομίας, του αθέμιτου ανταγωνισμού και του διαχωρισμού της εστίασης. Είμαστε υπέρ της τήρησης των νόμων για τη σωστή και εύρυθμη λειτουργία του κράτους». Περιγράφοντας το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Εστίαση, η οποία όπως σημειώνει στον Έβρο απασχολεί περίπου 5.000 εργαζομένους, αναφέρει πως την τελευταία δεκαετία η Εστίαση δέχθηκε μεταξύ άλλων:

-αύξηση του ΦΠΑ 11 μονάδες
-φορολογείται με 22%-45%
-ασφαλίζεται με 20%
-επιβαρύνεται με εργοδοτικές εισφορές 25,06%
-πληρώνει τέλος επιτηδεύματος 650-800 ευρώ ανά εγκατάσταση
-αγοράζει με 13% ΦΠΑ και πουλάει με 24% ΦΠΑ.

«Τα αιτήματά μας είναι μονοψήφιος ΦΠΑ και χαρακτηρισμός ως ιδιώνυμο αδίκημα η μη καταβολή του. Μείωση των φορολογικών συντελεστών, μείωση των εργοδοτικών εισφορών, ξεκαθάρισμα του τοπίου με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων, αλλαγή του νόμου στο κλείσιμο των καταστημάτων των 10 ημερών, αύξηση σε σωστά πλαίσια των decibel μουσικής, ειδικά για τους καλοκαιρινούς μήνες», συμπληρώνει ο κ. Κουρτίδης.

Ποια προϊόντα αφορά η μείωση του ΦΠΑ
Ο συνολικός αριθμός των κατηγοριών που επηρεάζονται από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ είναι 56. Από αυτές οι σημαντικότερες αφορούν κωδικούς προϊόντων ευρείας κατανάλωσης. Πρόκειται για τις εξής:

ΑΛΙΕΥΜΑΤΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ (π.χ. αλίπαστα, ταραμά, ρέγγες, σολομό, καπνιστά σκέτα είτε σε λάδι, πέστροφα, βακαλάο υγράλατο είτε ξηράλατο)
ΑΛΜΥΡΑ ΚΡΑΚΕΡΣ
ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (αφορά σε 4 διαφορετικές κατηγορίες και περιλαμβάνει ψωμί τοστ, πίτες για σουβλάκι, φρυγανιές, παξιμάδια και κριτσίνια. Ισχύει επίσης για όλα τα προϊόντα που τοποθετούνται στη ζεστή γωνιά των χώρων πώλησης των σούπερ μάρκετ, φρέσκα & κατεψυγμένα ψωμιά, κρουασάν, κουλούρια Θεσσαλονίκης κ.α.)
ΒΕΛΤΙΩΤΙΚΑ ΓΕΥΣΗΣ (αλάτι, ξύδι, λεμόνι, ζωμοί ψυγείου)
ΓΛΥΚΑ (αφορά σε 3 διαφορετικές κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν μπισκότα, σοκολατοειδή, κουλουράκια, γλυκά κουταλιού, πραλίνες, φυστικοβούτυρο, χαλβάδες, ταχίνι, λουκούμια, παστέλια)
ΓΛΥΚΑ SNACKS (κρουασάν, τσουρέκια, κέικ)
ΓΛΥΚΑΝΤΙΚΑ
ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΑ (εκτός νιφάδων βρώμης)
ΕΠΙΔΟΡΠΙΑ – ΚΡΕΜΕΣ / ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ ΨΥΓΕΙΟΥ (κρέμες, ρυζόγαλο, ζελέ, μουσταλευριά, γλυκά κ.α.)
ΕΤΟΙΜΑ ΦΑΓΗΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ
ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΖΥΜΕΣ ΝΩΠΕΣ & ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ
ΚΑΦΕΔΕΣ – ΑΦΕΨΗΜΑΤΑ
ΚΡΕΜΕΣ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΨΥΓΕΙΟΥ
ΛΑΧΑΝΙΚΑ – ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΛΙΠΗ
ΜΑΓΕΙΡΙΚΑ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ (σούπες, ζωμοί, πουρές κ.α)
ΜΑΡΓΑΡΙΝΕΣ
ΜΑΡΜΕΛΑΔΕΣ
ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ
ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ – ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ
ΟΡΕΚΤΙΚΑ (ελιές, τουρσιά, έτοιμες σάλτσες ψυγείου, έτοιμες σαλάτες)
ΠΑΓΩΤΑ
ΡΟΦΗΜΑΤΑ
ΣΠΟΡΕΛΑΙΑ
ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ ΦΑΓΗΤΩΝ (μαγιονέζες, μουστάρδες, κέτσαπ, dressings, σάλτσες)
ΤΟΜΑΤΟΠΡΟΙΟΝΤΑ
ΤΣΙΧΛΕΣ-ΚΑΡΑΜΕΛΕΣ-ΖΑΧΑΡΩΔΗ
ΧΥΜΟΙ ΦΡΟΥΤΩΝ ψυγείου και ραφιού
ΨΑΡΙ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΜΕΝΑ
SNACKS ΠΑΤΑΤΑΣ, ΚΑΛΑΜΠΟΚΙΟΥ