GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πότε βάζουμε το τάπερ με το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο;

Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν φαγητό στο σπίτι και αμελούν να το αποθηκεύσουν εγκαίρως στο ψυγείο. Κάποιοι άλλοι πάλι παραλαμβάνουν γεύμ...


Πολλοί άνθρωποι μαγειρεύουν φαγητό στο σπίτι και αμελούν να το αποθηκεύσουν εγκαίρως στο ψυγείο. Κάποιοι άλλοι πάλι παραλαμβάνουν γεύματα στο σπίτι είτε από εκκλησίες και κοινωνικές οργανώσεις, είτε οι περισσότεροι από την μαμά που τους στέλνει το κλασσικό “ταπεράκι” με το σπιτικό φαγητό. Ζεστά ή κρύα, τα έτοιμα γεύματα είναι ευπαθή και μπορούν να προκαλέσουν ασθένειες, όταν αποθηκεύονται με λανθασμένο τρόπο. Μάθετε τον σωστό τρόπο για να εξασφαλίσετε ότι το φαγητό σας είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Η “Επικίνδυνη Ζώνη”
Αφήνοντας τα τρόφιμα έξω πάρα πολύ καιρό σε θερμοκρασία δωματίου μπορεί να αναπτυχθούν βακτήρια, όπως είναι ο σταφυλόκοκκος, η σαλμονέλα, το E. coli O157: H7 και το καμπυλοβακτηρίδιο, τα οποία εάν αναπτυχθούν σε επικίνδυνα επίπεδα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Τα βακτήρια αναπτύσσονται ταχύτερα και ευκολότερα μεταξύ 4° και 60° Κελσίου, διπλασιάζοντας τον αριθμό τους σε μόλις 20 λεπτά. Αυτό το εύρος θερμοκρασίας ονομάζεται από τους επιστήμονες “Επικίνδυνη Ζώνη” (Danger Zone). Τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα, εάν παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες θα πρέπει να τα πετάτε. Αν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι πάνω από 32° Κελσίου τα ευπαθή τρόφιμα δεν πρέπει να μείνουν εκτός ψυγείου περισσότερο από μία ώρα. Πετάξτε τα τρόφιμα μετά από μία ώρα, αν η θερμοκρασία είναι πάνω από 32° βαθμούς.

Να βάζετε στο ψυγείο τα έτοιμα μαγειρεμένα γεύματα, αν δεν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε αμέσως. Μπορείτε να τα ζεστάνετε, όταν θελήσετε να τα φάτε.

Φαγητό σε τάπερ

Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές για να αποθηκεύετε στο ψυγείο έτοιμα μαγειρεμένα φαγητά:
  • Αποθηκεύστε το φαγητό στο ψυγείο στους 4° βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα
  • Χωρίστε ή μοιράστε τα φαγητά σε μικρότερες μερίδες.
  • Χρησιμοποιήστε ρηχά μπωλ για την αποθήκευση των φαγητών.
  • Αφαιρέστε την γέμιση από ολόκληρα μαγειρεμένα πουλερικά πριν τα βάλετε στο ψυγείο.
  • Τα κρύα τρόφιμα που δεν θέλουν ζέσταμα πρέπει να καταναλωθούν μέσα σε 2 ώρες ή να τοποθετηθούν στο ψυγείο ή να καταψυχθούν όταν θέλετε να τα καταναλώσετε άλλη χρονική στιγμή.

Φαγητά που αποθηκεύονται στο ψυγείο στους 4° βαθμούς Κελσίου ή χαμηλότερα
  • Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά – 3 έως 4 ημέρες
  • Πίτσα – 3 έως 4 ημέρες
  • Γεύματα με κρέας – 3 έως 5 ημέρες
  • Σαλάτες με αυγά, τόνο και μακαρόνια – 3 έως 5 ημέρες
  • Φαγητά που αποθηκεύονται στην κατάψυξη στους 0° βαθμούς Κελσίου ή και χαμηλότερα
  • Μαγειρεμένο κρέας ή πουλερικά – 2 έως 6 μήνες
  • Πίτσα – 1 έως 2 μήνες
  • Γεύματα με κρέας – 1 έως 2 μήνες

Πώς ξαναζεσταίνουμε το φαγητό
Κατ’αρχήν πρέπει να κρυώσει καλά το φαγητό σας εάν είναι ζεστό και στη συνέχεια να το βάλετε στο ψυγείο.

Να ζεσταίνετε το κρύο φαγητό στους 73°βαθμούς Κελσίου χρησιμοποιώντας ένα θερμόμετρο τροφίμων. Η σούπα ή ο ζωμός και τα υγρά του φαγητού πρέπει να φτάσουν σε σημείο βρασμού.

Αν χρησιμοποιείτε φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνετε το φαγητό σας, καλύψτε το πιάτο και βάλτε το σε περιστροφή, ώστε το φαγητό να ζεσταθεί ομοιόμορφα. Αυτό εξαφανίζει την πιθανότητα να μείνουν στο φαγητό “κρύα σημεία” τα οποία μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια. Συμβουλευτείτε το φυλλάδιο οδηγιών της συσκευής σας για μεγαλύτερη ασφάλεια.