GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Πόλεμος» Τουρκίας – ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Εμμένει στη θέση της η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε., την Αθήνα και το Κάιρο.


Εμμένει στη θέση της η Άγκυρα για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ παρά τις προειδοποιήσεις από την Ε.Ε., την Αθήνα και το Κάιρο.

Σε ανακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι απορρίπτει τη δήλωση που έκανε η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

«Οι δραστηριότητες της Τουρκίας στον τομέα των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματα της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε τονίσει προηγουμένως πολλές φορές, έχοντας τη μεγαλύτερη παράκτια γραμμή στην περιοχή θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα μας στην υφαλοκρηπίδα μας καθώς και εκείνα των Τουρκοκυπρίων γύρω από το νησί της Κύπρου», ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας.

Τουρκικό υπ. Εξωτερικών: Δεν δεχόμαστε συμβουλές
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απέρριψε τις δηλώσεις της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Φεντερίκα Μογκερίνι για τις δραστηριότητες της Άγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κάλεσε τους πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου να σταματήσουν να στηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία, όπως μεταδίδει το ΚΥΠΕ.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η Άγκυρα δεν δέχεται συμβουλές για το θέμα των υδρογονανθράκων από αυτούς που δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση του Κυπριακού.

«Οι δραστηριότητες υδρογονανθράκων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο βασίζονται στα νόμιμα δικαιώματά της που πηγάζουν από το διεθνές δίκαιο. Όπως έχουμε πολλές φορές τονίσει και προηγουμένως, θα προστατεύσουμε τόσο τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη δική μας υφαλοκρηπίδα ως χώρα που έχει τη μεγαλύτερη ακτή, τόσο και τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων. Σε αυτό το πλαίσιο η χώρα μας μέχρι σήμερα δεν δίστασε να κάνει τα απαραίτητα βήματα και δεν θα διστάσει ούτε από δω και τώρα», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει επίσης ότι «είναι η Κυπριακή Δημοκρατία η οποία δεν διστάζει να με ανευθυνότητα να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια και σταθερότητα της ανατολικής Μεσογείου, που αγνοεί τα βασικά δικαιώματα των Τ/Κ επί των φυσικών πηγών οι οποίοι είναι συνιδιοκτήτες του νησιού της Κύπρου, που απορρίπτει όλες τις προτάσεις συνεργασίας και που παρά τις προειδοποιήσεις μας δεν εγκαταλείπει τις μονομερείς δραστηριότητες».

«Μία λογική προσέγγιση που θα απέτρεπε την μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή θα ήταν όλοι οι πρωταγωνιστές εκτός ανατολικής Μεσογείου που θα απέτρεπε την περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή να αποδεκτούν το γεγονός ότι η Τουρκία και η ‘τδβκ’ δεν μπορούν να αποκλειστούν από την ενεργειακή εξίσωση στην ανατολική Μεσόγειο και να σταματήσουν να παρέχουν άνευ όρων υποστήριξη στην ε/κ διοίκηση. Επιπλέον, όσοι δεν έχουν κάνει βήμα για την επίλυση αυτού του ζητήματος εδώ και χρόνια δεν έχουν το δικαίωμα σήμερα να μας δίνουν συμβουλές», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Μπαράζ προειδοποιήσεων προς την Τουρκία για την παράνομη γεώτρηση
Η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε εκ μέρους της ΕΕ «μεγάλη ανησυχία» για την εξαγγελθείσα πρόθεση της Τουρκίας να πραγματοποιήσει δραστηριότητες γεώτρησης εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας ότι, τον Μάρτιο του 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε καταδικάσει έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, η κ. Μογκερίνι κάλεσε «επειγόντως την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και να απέχει από οποιαδήποτε παρόμοια παράνομη ενέργεια στην οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο και σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο».

Ως μία «κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης», χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, τις «παράνομες» όπως τις χαρακτηρίζει δραστηριότητες της Τουρκίας, που προτίθεται να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε αργά το απόγευμα, το Κάιρο κάνει λόγο για μία «προκλητική ενέργεια της Τουρκίας», και την καλεί «να αποφύγει τις παράνομες δραστηριότητες».

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, «η Αίγυπτος παρακολουθεί με ανησυχία τις συνεχιζόμενες εξελίξεις σε ό, τι είχε ανακοινωθεί σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να προχωρήσει στην εξόρυξη αερίου στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου, στη δυτική θαλάσσια περιοχή της».

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται επίσης ότι το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου «κάλεσε την Άγκυρα να σεβαστεί τα δικαιώματα του νησιού και να αποφύγει παράνομες δραστηριότητες».

Στην ανακοίνωση, το υπουργείο προειδοποιεί για τις συνέπειες που μπορεί να έχουν οι μονομερείς ενέργειες για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, επισημαίνοντας την ανάγκη να συμμορφώνονται οι ενέργειες των κρατών της περιοχής στους κανόνες και τις διατάξεις του διεθνούς δικαίου.

«Ως εγγυήτρια δύναμη θα προστατεύσουμε όλα τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων»
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απαντώντας στις αντιδράσεις για το ενδεχόμενο τουρκικών γεωτρήσεων μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ ανέφερε ότι «ως εγγυήτρια δύναμη θα προστατεύσουμε όλα τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων».

Ο υπουργός Εξωυτρικών της Τουρκίας ανάρτησε μάλιστα σε σχετικό tweet κατά την συνάντηση που είχε στα κατεχόμενα της Κύπρου με τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί το απόγευμα του Σαββάτου.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έφτασε στο νησί μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, όπου τον υποδέχτηκε ο λεγόμενος «υπουργός εξωτερικών» του ψευδοκράτους, κ. Οζερσάι.

Η παρουσία του στα κατεχόμενα έγινε με αφορμή το λεγόμενο συνέδριο του Συμβουλίου Διεθνούς Δημοσιογραφίας.

Η Κύπρος θα θέσει τις τουρκικές προκλήσεις στο Άτυπο Συμβούλιο Κορυφής στη Ρουμανία
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης θα θέσει στο ερχόμενο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το θέμα των τουρκικών προκλήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την επιχειρούμενη τουρκική γεώτρηση στα ανοιχτά της Πάφου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η Λευκωσία επικεντρώνει τις προσπάθειές της για αντιμετώπιση των τουρκικών ενεργειών εντός του πεδίου δράσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο σχεδιασμός για μια τέτοια εξέλιξη έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, ενώ στόχος είναι να δημιουργηθεί κόστος για την Άγκυρα.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, συνέχεια αναμένεται να δοθεί στο Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο Σίμπιου της Ρουμανίας, στις 9 Μαΐου, όπου ο κ. Αναστασιάδης θα συζητήσει διεξοδικά το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Εξάλλου, η τουρκική κίνηση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία και η Λευκωσία είχε κάνει την κατάλληλη προεργασία για να αντιμετωπίσει μια τέτοια εξέλιξη, όπως φανερώνουν και τα γρήγορα αντανακλαστικά της ΕΕ, που εξέδωσε το Σάββατο άμεσα ανακοίνωση, εκφράζοντας πλήρη αλληλεγγύη προς την Κύπρο. Άμεση ήταν και η αντίδραση άλλων κρατών, όπως της Ελλάδας, της Ρωσίας και της Αιγύπτου.

Οι αρμόδιες αρχές είναι ενήμερες από τη στιγμή που το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο «Πορθητής» ξεκίνησε την πορεία του με κατεύθυνση τη θαλάσσια περιοχή, δυτικά της Πάφου, τα μεσάνυχτα της Πέμπτης. Παράλληλα, η Λευκωσία τηρεί ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, χώρες της ΕΕ αλλά και γειτονικά κράτη. Ο Υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται σε συνεννόηση με ομολόγους του, ενώ την Τρίτη μεταβαίνει στο Παρίσι για επαφές.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, το Υπουργείο Εξωτερικών είναι σε πλήρη κινητοποίηση ενώ έχει λάβει μια σειρά από μέτρα σε νομικό, διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο, πολλά από τα οποία έχουν ήδη ενεργοποιηθεί ήδη από τα τέλη του 2017.

Οι ίδιες διπλωματικές πηγές καταγράφουν επίσης την ικανοποίηση της Λευκωσίας για την πρόσφατη συζήτηση του θέματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου οι κυπριακές θέσεις αντιμετωπίστηκαν με κατανόηση και εκφράστηκε ανησυχία για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις των τουρκικών ενεργειών στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό.

Μετά την έκδοση σχετικής παράτυπης τουρκικής navtex για τη διενέργεια γεωτρήσεων μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου, ο «Πορθητής» συνοδευόμενος από τρία υποστηρικτικά πλοία, έχει σταθεροποιηθεί σε σημείο που βρίσκεται περί τα 40 ναυτικά μίλια ανατολικά του Ακάμα και 83 ναυτικά μίλια από τις τουρκικές ακτές. Η περιοχή εμπίπτει εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Καταδίκη της παράνομης τουρκικής γεώτρησης στην κυπριακή ΑΟΖ από το ελληνικό ΥΠΕΞ
Το Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του καταδικάζει την απόφαση της Τουρκίας να προβεί σε παράνομη γεώτρηση στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το ΥΠΕΞ καλεί την Τουρκία «να σταματήσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της, να σεβαστεί τα αναφαίρετα δικαιώματα της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας που ασκεί προς όφελος του συνόλου του Κυπριακού λαού και να αποστεί από περαιτέρω ενέργειες που υπονομεύουν τη σταθερότητα στην περιοχή, καθώς και την επανέναρξη συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού».

Το Υπουργείο Εξωτερικών χαιρετίζει «την ψύχραιμη και νηφάλια στάση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που επιβεβαιώνει τον ρόλο της ως πυλώνα σταθερότητας και αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Ελλάδα υπενθυμίζει το περιεχόμενο των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018 και τις μετέπειτα σχετικές τοποθετήσεις της ΕΕ και παραμένει σε διαρκή επικοινωνία και συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία, καθώς και με τους κοινοτικούς της εταίρους και συμμάχους, για τις επόμενες ενδεδειγμένες ενέργειες», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.