GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Απογοήτευση στους επαγγελματίες Καφέ Ξάνθης για τον ΦΠΑ, που παραμένει στο 24% για τα πόσιμα

Δ Δεν μειώνεται η τιμή του καφέ, της αγαπημένης συνήθειας πολλών Ελλήνων καταναλωτών -Ο χαμηλός συντελεστής 13% για τα βρώσιμα, ανα...

Δ

Δεν μειώνεται η τιμή του καφέ, της αγαπημένης συνήθειας πολλών Ελλήνων καταναλωτών
-Ο χαμηλός συντελεστής 13% για τα βρώσιμα, αναμένεται να μειώσει τις τιμές στο «καλάθι» της νοικοκυράς

Χαράλαμπος Δαργανάκης:
«Δεν είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας εμείς…»

Μπορεί λοιπόν η μείωση ΦΠΑ που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός το βράδυ της Τρίτης από το Ζάππειο να δημιούργησε ελπίδες για φτηνότερο καφέ που «λατρεύουν» οι Έλληνες, ωστόσο αποδείχθηκαν… φρούδες, όπως έσπευσαν να διευκρινίσουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Κατά συνέπεια, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, λοιπά αφεψήματα, αναψυκτικά, χυμοί θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται με ΦΠΑ 24%, έχοντας δηλαδή την ίδια ακριβώς αντιμετώπιση με τα οινοπνευματώδη, τα οποία ανέκαθεν υπάγονταν στον υψηλό συντελεστή. Αυτό, βέβαια, σημαίνει πρακτικά ότι η σχετική επιβάρυνση θα συνοδεύει αυτά τα είδη και στην εστίαση, με συνέπεια τα καφέ, τα εστιατόρια, οι ταβέρνες, να χρεώνουν τα εδέσματα με ΦΠΑ 13%, αλλά τα ροφήματα με 24%.

Αντιθέτως, στο χαμηλό συντελεστή 13% αναμένεται να υπαχθούν τυποποιημένα είδη διατροφής, όπως ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, γεμιστά ζυμαρικά, αλλαντικά, παρασκευάσματα ψαριών, κονσέρβες, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, μαργαρίνες, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, φρυγανιές, παξιμάδια, παγωτά, κρουασάν και σνακ.

Η μείωση ΦΠΑ από το 24% στο 13% αφορά μόνο τα βρώσιμα και όχι τα πόσιμα, όπως διευκρινίστηκε και πιο πάνω, εγείροντας τις αντιδράσεις των επαγγελματιών του κλάδου των Καφέ Μπαρ Ξάνθης, όπως είναι επόμενο.

«Είμαστε πάρα πολύ απογοητευμένοι, γιατί εδώ και χρόνια ζητάμε κάποια πράγματα, για να μπορέσει να δουλέψει ο κλάδος, ο οποίος «χτυπιέται» από παντού, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα. Δυστυχώς, «τσάμπα» φωνάζουμε. Όπως αποδεικνύεται και στην πράξη, δεν μας ακούει κανείς. Δεν ξέρω για ποιο λόγο η μείωση του ΦΠΑ δεν αφορά και τα πόσιμα, ενδεχομένως γιατί κάποιοι μας υποτιμούν…» τονίζει, για το θέμα, ο Πρόεδρος του Σωματείου Καφέ-Μπαρ Ν. Ξάνθης, κύριος Χαράλαμπος Δαργανάκης, συμπληρώνοντας με δόση χιούμορ που καταλήγει σε πικρία ότι, «προφανώς, γιατί θεωρούν ότι ο κλάδος των Καφέ δεν παράγει έργο, παρά μόνον τη διασκέδαση. Δεν είμαστε μέρος αυτής της κοινωνίας εμείς…».

Ενώ, όπως ο ίδιος συμπληρώνει, οι Έλληνες επαγγελματίες στον κλάδο του Καφέ μετά και την τελευταία εξέλιξη με τον ΦΠΑ, ο οποίος παραμένει ο ίδιος για τα πόσιμα, αναμένεται να αντιδράσουν συνολικά, στο πλαίσιο πάντοτε της Ομοσπονδίας τους.