GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2019: Εκπαιδευτικές δράσεις και εκθέσεις στο Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδ...

Η 18η Μαΐου έχει οριστεί από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) ως Διεθνής Ημέρα Μουσείων. Εορτάζεται σε όλο τον κόσμο με διάφορες εκδηλώσεις και είναι αφιερωμένη σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αφορά τα μουσεία και τον ρόλο τους στη σύγχρονη κοινωνία.

Για το 2019, το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης».

Το Ιστορικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης αναδεικνύει τον παραπάνω κοινωνικό και παιδαγωγικό ρόλο των φορέων πολιτισμού, δημιουργώντας έναν δημιουργικό διάλογο με τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, την τοπική κοινωνία με τις πολυπολιτισμικές της διαστάσεις, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων. Το μουσείο διοργανώνει από την Τετάρτη 15 Μαΐου- Σάββατο 18 Μαΐου, εκπαιδευτικές δράσεις για όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης με υπεύθυνη σχεδιασμού και υλοποίησης των δράσεων την επιστημονική συνεργάτιδα του μουσείου Αγνή Λ. Καραγιάννη, Φιλόλογο- Υπ. Διδάκτορα Δ.Π.Θ. Παράλληλα, θα υπάρχουν δύο εκθέσεις με έργα παιδιών, που περιγράφουν την Αλεξανδρούπολη μέσα από τα δικά τους μάτια. Η πρώτη έκθεση αφορά σε έργα ζωγραφικής παιδιών Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με θέμα τη θάλασσα και το φάρο, και η δεύτερη είναι έκθεση φωτογραφίας που αντανακλά σκέψεις για την Αλεξανδρούπολη και συναισθήματα των παιδιών της Δομής Άρσις. Το κοινό μπορεί να επισκεφθεί το μουσείο με ελεύθερη είσοδο και να ενημερωθεί από την υπεύθυνη του μουσείου κ. Μαίρη Σεϊτάνη, Ιστορικό- Msc Στέλεχος Εκπαίδευσης, και τους εθελοντές-συνεργάτες του μουσείου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των παιδαγωγικών δράσεων και των μαθητικών εκθέσεων είναι το παρακάτω:

Τετάρτη 15 Μαΐου
«Μουσείο και εκπαίδευση: Φορείς πολιτισμού»: Βιωματικό εργαστήριο φοιτητών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα το Μουσείο και την αξιοποίηση των μόνιμων και περιοδικών εκθέσεών του, με σκοπό τον σχεδιασμό εκπαιδευτικών δράσεων. Ώρα 14.00. Είσοδος ελεύθερη.

Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17 Μαΐου
«Μουσείο και εκπαίδευση: Φορείς πολιτισμού»: Εκπαιδευτικές δράσεις στο πλαίσιο της θεματικής εβδομάδας σχολείων Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ώρα 10.30. Είσοδος ελεύθερη.

Παρασκευή 17 & Σάββατο 18 Μαΐου
«Μουσείο και εκπαίδευση: Φορείς πολιτισμού»: Έκθεση με έργα ζωγραφικής μαθητών με θέμα τη θάλασσα και το τοπόσημο της Αλεξανδρούπολης, τον φάρο, με αφορμή τη συμμετοχή τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Μουσείου «Αυτή είναι η θάλασσά μας». Υλοποιείται στον πρώτο όροφο της μόνιμης έκθεσης του μουσείου. Ώρα 10.30. Είσοδος ελεύθερη.

«Συναισθήματα και αισθήσεις. Η πόλη μέσα από τα μάτια μας»: Αποτελεί την πρώτη συλλογική έκθεση φωτογραφίας, με τη συμβολή φοιτητών από το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» του Δ.Π.Θ, σε συνεργασία με τη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αλεξανδρούπολης Άρσις.. Υλοποιείται στον ισόγειο χώρο του μουσείου. Ώρα 10.30. Είσοδος ελεύθερη.