GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επικουρική ασφάλιση: Μειωμένες εισφορές για μισθωτούς κι ελεύθερους επαγγελματίες από 1η Ιουνίου

Μισή ποσοστιαία μονάδα μειώνονται οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για δύο εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες...


Μισή ποσοστιαία μονάδα μειώνονται οι εισφορές επικουρικής ασφάλισης για δύο εκατομμύρια μισθωτούς και 220.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους από το επόμενο Σάββατο 1η Ιουνίου. Συνολικά οι εισφορές επικούρησης υπέρ ΕΤΕΑΕΠ θα απομειωθούν για 2,2 εκατομμύρια ασφαλισμένους κατά 7,14%, καθώς πέφτουν από το 7% στο 6,5% σύμφωνα και με τις προβλέψεις του νόμου Κατρούγκαλου. Σύμφωνα με τον νόμο 4387 του 2016, από 1.6.2019 μέχρι 31.5.2022, το ποσό της μηνιαίας εισφοράς στο επικουρικό υπερταμείο όλων των ασφαλισμένων πριν και μετά την 1.1.1993, υπολογίζεται πλέον σε ποσοστό 6,5%. Ειδικότερα:

  • Για τους μισθωτούς η εισφορά επιμερίζεται σε 3,25% για τον ασφαλισμένο και 3,25% για τον εργοδότη, έναντι 3,5% και 3,5% που ίσχυαν από 1.6.2016 έως 31.5.2019.
  • Για τους έμμισθους δικηγόρους του κλάδου επικουρικής ασφάλισης του τ. ΕΤΑΑ, η εισφορά υπολογίζεται σε 3,25% για τον ασφαλισμένο και 3,25% για τον εντολέα, επί του κατώτατου βασικού μισθού, πλέον 650 ευρώ (21,12 ευρώ έκαστος).
  • Για τους αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες η εισφορά διαμορφώνεται από 1ης Ιουνίου σε 6,5%, υπολογιζόμενη επί του κατώτατου μισθού των 650 ευρώ (δηλαδή 42,25 ευρώ τον μήνα για όλους).

Αυτά συμβαίνουν διότι στις 31.5.2019 ολοκληρώνεται η πρώτη 3ετής μεταβατική περίοδος του νόμου Κατρούγκαλου, που είχε αυξήσει από 1.6.2016 τις εισφορές από 6% σε 7%. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες νομοθετικές προβλέψεις, η επικουρική εισφορά θα πρέπει να πέσει άλλη μισή ποσοστιαία μονάδα την 1η Ιουνίου του 2022 ώστε να φτάσει στο 6%. Οι οδηγίες Το ΕΤΕΑΕΠ εξέδωσε και οδηγό για την ένταξη των οφειλετών του στη νέα ρύθμιση των 120 δόσεων.

Όπως αναφέρεται, η ρύθμιση αφορά και οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές επικούρησης και εφάπαξ φυσικών και νομικών προσώπων, από εργοδοτικές εισφορές, καθώς και από αχρεωστήτως καταβληθείσες παροχές που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τις 31/12/2018. Παρέχεται έκπτωση 85% επί των πάσης φύσεως προσαυξήσεων, ενώ σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής της βασικής οφειλής από τους εργοδότες παρέχεται 100% διαγραφή προσαυξήσεων και τόκων. Το ελάχιστο ποσό δόσης δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 50 ευρώ, ενώ δεν υπάρχει κατώτατος αριθμός δόσεων παρά μόνο ανώτατος (μέχρι 120). Η υποβολή της αίτησης υποστηρίζεται ηλεκτρονικά από τον επίσημο ιστότοπο του ΕΦΚΑ (www.efka.gov.gr).

Η διαδικασία έχει δύο στάδια. Το πρώτο γίνεται στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου υποβάλλεται αίτημα προσδιορισμού / επανυπολογισμού των οφειλών. Στη συνέχεια υποβάλλεται αίτημα ρύθμισης των οφειλών στον σύνδεσμο του ΚΕΑΟ στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ όπου επιλέγονται οι δόσεις. Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισμός αφορά τα έτη 2002-2016 και γίνεται με βάση το κατώτατο όριο εισφορών. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε 41,03 ευρώ ανά μήνα για τον κλάδο επικουρικής ασφάλισης και 23,44 ευρώ για τον κλάδο εφάπαξ παροχών.

Στο σύστημα υπάρχει απεικόνιση των επιβαρύνσεων πριν και μετά τον επανυπολογισμό, ώστε να καθίσταται σαφές στον οφειλέτη το όφελος της ρύθμισης. Οφειλή που έχει ενταχθεί σε ρύθμιση και είναι ενεργή μπορεί να ενταχθεί στη νέα για το ανεξόφλητο υπόλοιπο. Στην περίπτωση αυτή δικαιώματα και ευεργετήματα που απορρέουν από την προηγούμενη ρύθμιση θα απολεσθούν.

Επισημαίνεται πως οι οφειλέτες μπορούν να ρυθμίσουν την οφειλή που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του ΕΦΚΑ, μέχρι να εμφανισθούν οι υπόλοιπες οφειλές τους. Οριστικοποιούν το αίτημά τους με τις ήδη αναρτημένες οφειλές. Όταν αναρτηθούν οι λοιπές οφειλές, ενημερώνονται με ηλεκτρονική αλληλογραφία (email). Οι νέες οφειλές διαβιβάζονται στο ΚΕΑΟ σύμφωνα με την αρχική τους επιλογή. ∆ιαφορετικά πρέπει να περιμένουν να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου ώστε να ρυθμίσουν εξαρχής το σύνολο των οφειλών τους.

Προσοχή, όσοι έχουν υποβάλει αίτηση και έχουν ζητήσει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας να προσδιοριστούν/επανυπολογιστούν οι οφειλές τους προκειμένου να διαβιβαστούν στο ΚΕΑΟ προς ρύθμιση, θεωρούνται εμπρόθεσμοι ακόμη κι αν οι οφειλές τους προσδιοριστούν / εμφανιστούν στην πλατφόρμα εκπρόθεσμα. Υπενθυμίζεται πως για τις οφειλές αυτοαπασχολουμένων προς ΕΤΑΑ ο προσδιορισμός και ο επανυπολογισμός δεν θα γίνεται αυτόματα, αλλά θα απαιτείται κάποιο χρονικό διάστημα.